Održana konferencija „VolontirAJMO!“

Održana konferencija „VolontirAJMO!“

U srijedu 28. 11. 2018. u prostoru Centra za mlade KZŽ održana je konferencija  „VolontirAJMO“. Glavni cilj konferencije bio je ukazati na značaj volonterstva za zajednicu u ruralnom području te prezentirati rezultate projekta „VolontirAJMO – jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za volontiranje“ kojeg je tijekom 2017. i 2018. godine provodila Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Društvom „Naša djeca“ Zabok, Krapinsko-zagorsko županijom, Lokalnom akcijskom grupom Zagorje-Sutla, Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Osnovnom školom Janka Leskovara, Volonterskim centrom Zagreb i ACT Grupom. Konferencijom se ujedno obilježavao i Međunarodni dan volontera koji se svake godine obilježava 05. prosinca kako bi aktivnosti i rad volontera i volonterskih bile što vidljivije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Tijekom projekta kreirano je 10 volonterskih programa koji su se provodili posljednjih godinu dana na području Krapinsko-zagorske županije. U provedbu istih uključilo se preko 115 djece i mladih iz osnovnih i srednjih škola, preko 95 volontera i volonterki s više od 1095 volonterskih sati. Provedba volonterskih programa rezultirala je razvojem solidarnije, humanije i društveno odgovorne zajednice, čiji članovi i članice su bolje povezani, aktivni i produktivniji. Nakon predstavljenih rezultata projekta, Dječji zbor „Zabočki mališani“ DND-a Zabok izveo je himnu DND-a te pjesmu „Samo volontiraj“ koja je nastala u sklopu projekta, a čija je autorica volonterka Ema Smolić.

Uz konferenciju, u cilju poticanja građana i građanki na volonterski rad, otvorena je izložba „Lokalne volonterske aktivnosti/akcije u 2018. godini“. Na izložbi je izloženo 46 fotografija od ukupno 24 organizatora volontiranja iz redova organizacija civilnoga društva, odgojno-obrazovnih ustanova, ustanova socijalne skrbi, jedinica lokalne samouprave, a koje prikazuju raznolikost volonterskog svijeta. Izložba će biti otvorena za sve zainteresirane do 12. prosinca 2018. godine. Po završetku izložbe, fotografije će se dostaviti organizatorima volontiranja kako bi ih oni mogli izložiti u svojem radnom prostoru te time inspirirati i potaknuti druge da se uključe u volontiranje.

Nakon razgledavanja izložbe prisutni su imali priliku vidjeti film o razvoju volontiranja na području Krapinsko-zagorske županije „Kaj volontiraš?!“ kojeg su u okviru navedenog projekta snimili učenici/ce Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Konferencija se organizirala u okviru provedbe volonterskog programa Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla koji je osmišljen kroz projekt „VolontirAJMO – jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za volontiranje“. Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla i nakon završetka projekta planira nastaviti s provedbom volonterskog programa te se uključivati u aktivnosti vezane uz promociju volonterstva.

Projekt je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali i Ureda za udruge Republike Hrvatske.

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.