Zelena dvorana – Projekcija filma “Hladni rat”

Zelena dvorana – Projekcija filma “Hladni rat”

Jednim od najnagrađivanijih filmova 2018. godine, “Hladni rat” poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog u četvrtak 17. siječnja, otvara se filmska sezona u Zelenoj dvorani.

Prije par tjedana Hladni rat je doslovno pomeo konkurenciju na dodjeli Europske filmske nagrade gdje je pobijedio u čak pet kategorija, od šest u koliko je bio nominiran, uključujući i one za najbolji film godine, najboljeg redatelja, najbolju glavnu glumicu, najbolji scenarij i najbolju montažu.    HLADNI RAT Pawel Pawlikowski – Poljska, Francuska, UK 2018. – 88′ – igrani Četvrtak, 17.1.2019. u 19 sati Zelena dvorana, Trg D. Domjanića 6, Zabok Ulaz slobodan.

Film prati ljubavne turbulencije Wiktora i Zule tijekom godina, uvelike pod utjecajem političkih zbivanja koje ih prate kroz cijeli život. On je cijenjeni pijanist i dirigent koji 50-ih godina u Poljskoj organizira audicije za mlade ljude sa seoskih područja koji bi izvodili priredbe poljskih kulturnih običaja.

Jedna od mladih djevojaka koja se prijavi na audiciju je i Zula. Između njih dvoje uskoro se razvija snažna romansa, a priredba u kojoj ona nastupa postaje veliki hit zbog čega se njih dvoje konstantno nalaze na proputovanjima Europom. Prilikom posjete Berlinu, Wiktor predloži Zuli da pobjegnu na zapad, ali ona nije sigurna je li to ispravan korak.

Film je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu bio u službenoj konkurenciji za Zlatnu palmu, a Pawlikowski je proglašen najboljim redateljem festivala. Kako se napominje u najavi Discoveryja, nakon premijerne projekcije u Cannesu publika je na nogama pljeskala punih 18 minuta.

Nacionalno udruženje kritičara SAD-a film je već proglasilo najboljim stranim filmom godine, a smatra ga se i jednim od sigurnih kandidata za nagradu Oscar, ne samo u kategoriji stranog filma.

Našao se i na nedavno objavljenom popisu Akademije s devet naslova koji će konkurirati za nominacije u kategoriji stranog filma. O REDATELJU  Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi, ali je u dobi od 14 godina napustio Poljsku kako bi otišao živjeti u Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegovi raniji filmovi ‘Last Resort’ i ‘My Summer of Love’ osvajaju britanske nagrade BAFTA. S filmom ‘Ida’ iz 2015. godine osvaja prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, pet Europskih filmskih nagrada te BAFTA-u i Goyu. event

https://www.facebook.com/events/238789947055107/ trailer > https://www.youtube.com/watch?v=kSYHHLk12x8

Preuzeto sa: www.zabok.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.