PROJEKT „ZDRAVO I FINO“ DND-A ZABOK UŠAO JE U FINALE ZA NAGRADU EUROPSKE KOMISIJE 2019 EU HEALTH AWARD

PROJEKT „ZDRAVO I FINO“ DND-A ZABOK UŠAO JE U FINALE ZA NAGRADU EUROPSKE KOMISIJE 2019 EU HEALTH AWARD

Društvo „Naša djeca“ Zabok s projektom „Zdravo i fino“ ušlo je u finale od 3 izabrane udruge za europsku nagradu 2019 EU Health Award Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina veliki je problem u svijetu i Europskoj Uniji, kako za odrasle, a posebno za djecu i mlade. Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju porast prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece i mladih izazvane nezdravom prehranom i tjelesnom neaktivnošću. Republika Hrvatska, prema svim istraživanjima među djecom i mladima, nažalost, ne zaostaje u tim negativnim trendovima.

Upravo iz tog razloga, na razini javnozdravstvenih politika Europske unije izuzetno su važne inicijative koje se bave promocijom zdrave prehrane i tjelesnog kretanja. Stoga je Europska komisija ove godine odlučila raspisati Nagradu „EU Health Award“ za gradove, škole i udruge koje osmišljavaju i provode projekte zdrave prehrane te projekte prevencije i smanjivanja debljine u djece i mladih.

U Hrvatskoj, udruga Društvo „Naša djeca“ Zabok još od 2012. godine s djecom, članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća te partnerima Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom K.Š. Gjalskog, Dječjim vrtićem „Zipkica“, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Savezom DND Hrvatske uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja uspješno provodi projekt „Zdravo i fino“ s ciljem usvajanja i promocije zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te prevencije pretilosti u djece i mladih. Projekt se sastoji od raznolikih aktivnosti: radionica zdravoga kuhanja za osnovnoškolsku djecu i srednjoškolce, edukativno-kreativnih radionica vršnjačke edukacije o zdravoj prehrani i zdravlju u osnovnoj školi, obradi eko-vrta, kreativnih radionica za predškolce u dječjem vrtiću, edukativnih šetnji s djecom u prirodi, radionica animiranog filma na temu zdrave prehrane, kao i stručnim skupovima na teme prevencije pretilosti i zdravlja djece.

U okviru projekta objavljeni su i kalendar (za 2019. godinu) u kojemu djeca promoviraju važnost konzumacije voća i povrća te jedinstven CD „Zdravo i fino“ s autorskim dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu i zdrave stilove života i zdravlja djece. Kao rezultat više od 20 radionica kuhanja s djecom izdane su dosad tri kuharice za djecu i roditelje: „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“, „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“, a u pripremi je i nova kuharica, četvrta po redu, koja izlazi krajem ljeta 2019. na temu hrvatskih tradicijskih jela u novom i zdravom ruhu.

„Natječaj za Nagradu „EU Health Award“ Europske komisije upravo ima za kriterije sve ono što radimo u okviru projekta „Zdravo i fino“ te smo zaključili da projekt „Zdravo i fino“ ima šanse konkurirati za Nagradu. Osim toga prva nagrada uključuje i novčani iznos od 100.000 eura, a u slučaju da dobijemo, svakako bismo uložili u daljnji razvoj projekta. Ulazak u samo finale ove Nagrade velika je potvrda da je naš projekt kvalitetan i vrijedan te nam je to i dodatna motivacija da ga provodimo ne samo u Zaboku već da se projekt širi i na cijelu Hrvatsku, a možda i na Europsku Uniju“– rekla je voditeljica projekta Zdravo i fino Jasenka Borovčak.

Ulaskom u uži izbor predstavnici Društva „Naša djeca“ Zabok 17. listopada 2019. sudjelovat će na Ceremoniji proglašenja Uži izbor inicijativa za zdravstvenu nagradu EU za 2019. godinu

Link na kojem su objavili uži izbor Award website

Pripremila: Jasenka Borovčak

Preuzeto sa: https://www.zabok.hr/

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.