Osvrt volonterke Zagora na volonterske aktivnosti

Osvrt volonterke Zagora na volonterske aktivnosti

Svibanj je kao i svake godine bio vrlo aktivan što se tiče volonterskih aktivnosti i događanja. Kako sam volonterka Mreže udruga Zagor i CESI-ja, imala sam prilike sudjelovati na nekim aktivnostima: “Hrvatska volontira” i 13. Sajam udruga. U svibnju je također ponovno organiziran međunarodni volonterski kamp u Zaboku.

Ove su godine u međunarodnom kampu u Zaboku pod nazivom Event set up and sharing experiences – Zabok 2018 (22.05.2018. – 04.06.2018.) sudjelovali:

Sarah iz Švicarske, Cecilia i Chia Wei iz Tajvana, Tiago iz Portugala, Kris iz Engleske i Fran iz Kutine.

Međunarodni kampovi za volontere vrlo su primamljivi za mlade u cijelom svijetu. Sudjelovanjem u međunarodnim kampovima imaju priliku putovati, upoznavati nova mjesta i ljude, živjeti sa lokalnim stanovništvom, a uz to svojim znanjem, trudom i vještinama doprinijeti napretku i boljitku lokalne zajednice. Takav vid putovanja ima prednost da volonter direktno, u samoj srži lokalne zajednice dobiva informacije o njihovom načinu života, običajima i potrebama.

Kamp u ovom slučaju ne znači da se radi o kampiranju u prirodi, već o zajedničkom suživotu volontera/ki iz raznih strana svijeta na jednom mjestu i na neko određeno vrijeme.

Kampovi takve vrste održavaju se po cijelom svijetu, a jedan od njih održao se proteklih dana u Zaboku.

Za vrijeme boravka međunarodnih volontera/ki u Hrvatskom Zagorju odvijalo se nekoliko manifestacija. Jedna je manifestacija “Hrvatska volontira 2018”, koja se odvijala od 21.-26.05.2018. godine. U Zaboku su povodom toga organizirane razne volonterske akcije. Akcije su se održale u suradnji sa udrugom Regenerator, a radilo se na uređenju vanjskog stepeništa ZCUK Regenerator i bojanju jednog dijela zida. U akcijama su sudjelovali i domaći volonteri te je tako našim međunarodnim gostima volonterima na još jedan način približen naš način života, rada i komunikacije.

Druženje međunarodnih i domaćih volontera donosi dobrobit za sve. Zajednički se dogovarala izvedba aktivnosti. Svatko je odradio dio koji mu je prema vlastitim vještinama i sposobnostima najviše odgovarao. Volontiranje ne znači da će ti netko nadređen dati u zadatak što ćeš odraditi. Volontirati znači uključiti se u sve segmente realizacije neke aktivnosti. Počevši od planiranja do završetka. I to toliko koliko tko može, toliko koliko je tko vješt u pojedinom koraku realizacije aktivnosti.

Svaki volonter je davao svoje prijedloge i mišljenja kako bi se što jednostavnije uz sudjelovanje sviju u što kraćem roku izvršio plan.

Demontirala su se stara, dotrajala gazišta drvenog vanjskog stepeništa pri zgradi ZCUK Regenerator. Nova gazišta su pripremljena rezanjem i brušenjem za montažu. Kris, Tiago i Fran montirali su ista. Ostali volonteri su brusili stara gazišta te tako završili pripremu za bojanje. Sada zgrada ZCUK Regenerator ima stepenište, koje bilo tko može sigurno koristiti.

Idući dan je prilazni zid zgrade ZCUK Regenerator uz sudjelovanje mlade umjetnice Sare Vrgoč ukrašen. Volonteri/ke su napravili prijedlog skice koju su oslikati na samom zidu te ga obojili. Tako je još jedan sivi zid zajedničkim ulaganjem volje, radosti, kreativnosti i inspiracije volontera iz svih krajeva svijeta pretvoren u umjetničko djelo.

A to i jeste bit volontiranja, unaprijediti, poboljšati, uljepšati, davati, i primati. Zajednički se ulaže vrijeme, trud, znanje i puno ljubavi da se poboljša kvaliteta života u zajednici putem igre i druženja. Unapređuju se mogućnosti i uvjeti brige o ekologiji. Uljepšava se životni prostor sviju nas. Je li to pomoć nepokretnim ili teško pokretnim osobama pri igri šaha ili postavljanje i bojanje kanti za smeće ili bojanje i ukrašavanje zidova, sve aktivnosti imaju za cilj razvijati naše civilno društvo na bolje. Kao i u svakom odnosu, obje strane dobivaju. I zajednica i volonter.

Volonteri prije svega su u prednosti upoznavajući nove ljude. Za svaku osobu je to vrlo važan aspekt u životu, jer tako širimo svoja saznanja o životu, o različitostima svakoga od nas i o dobrobiti koje donosi pomaganja drugima. Prilikom svake aktivnosti i akcije volonter prema svojim vlastitim mogućnostima i potrebama unapređuje svoja znanja i vještine. Ili prenosi svoja znanja i vještine drugima. Volonterstvo ima uvijek dvojaki učinak. Daješ i dobivaš. Ali ne u jednakim omjerima. Uvijek dobivaš više nego što daješ. Duh zajedništva je vrlo izražen. Zajedno se dogovaraju načini izvedbe pojedinih aktivnosti, zajedničkim razgovorom se razvijaju najbolja idejna rješenja i uvijek se uvažavaju mišljenja svih sudionika.

Naš današnji svakodnevni način života je vrlo brz, čak prebrz, često vrlo konfuzan i jako okrenut na naše životne okolnosti. Nalazimo se usred jednog klupka obaveza, problema i moranja u kojem se vrlo lako izgubiti. Najbolji način da se vratimo svom vlastitom bivstvovanju je da se upitamo kako možemo pomoći drugome. Pomaganjem drugima se fokus našeg življenja prebacuje na činjenje dobroga i time nam se olakšava nošenje sa vlastitim životnih izazovima. Svakim novim volontiranjem se ispunjujemo i oplemenjujemo. Postajemo veći, jači, bolji, samosvjesniji. A da bi čovjek mogao poštivati druge, potrebno je da prvo poštuje sebe.

Iduća manifestacija na kojoj su naši međunarodni i domaći volonteri sudjelovali bio je 13. Sajam udruga. Sajam udruga se održavao u općini Jesenje u organizaciji Mreže udruga Zagor u partnerstvu s Bedekovčanskom udrugom mladih, Multimedijalnim centrom STUB-KLUB, udrugom Petrože-KRUŠLJEVO SELO i Udrugom mladih Feniks. Ovogodišnji domaćini i partneri bili su Udruga distrofičara Krapina i Općina Jesenje.

Nakon službenog dijela otvorenja sa pozdravnim govorima, sudionici su posjećivali štandove drugih izlagača, razmjenjivali kontakte i upoznavali se međusobno.

Na sajmu su naši međunarodni volonteri imali priliku osjetiti čari Zagorja i doživjeti nas Zagorce svim čulima.

Sudionici, domaćini i organizatori su se pobrinuli za okrjepu domaćim slanim i slatkim zalogajima te pokojim osvježavajućim napitkom. Mogli su vidjeti kakve ukrasne i uporabne predmete vrijedne Zagorke vlastoručno izrađuju. Čula se i zagorska popevka sa tamburicom i bajsom. Sa plesom kak se negda plesalo po zagorskim dvorcima, upoznala nas je Povijesno-plesna udruga Kontea iz Konjščine. Pri izložbenom prostoru udruge ljubitelja malih životinja bilo je također zanimljivo. Naučili su puno o uzgoju i vrstama kokoši, goluba i drugih životinja. Na ostalim izložbenim prostorima moglo se dobiti pokoja uputa ili savjet kome se mogu obratiti osobe, koje imaju potrebe za savjetovanjem bilo u vezi bolesti u obitelji ili nekog drugog životnog problema. Prilikom za razgibavanje mišića smijehom, nas je počastila AKUD „Žensko kazalište“ Gornje Jesenje kratkim skečevima u njihovom prepoznatljivom humorističnom tonu.

Karolina Cesarec, volonterka Mreže udruga Zagor

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.