Projekt „Kišobran otvaram, nasilje sprječavam“

Projekt „Kišobran otvaram, nasilje sprječavam“

Razgovarali smo sa Tihanom Pandl iz Centara za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje Krugovi, voditeljicom i provoditeljicom aktivnosti s djecom u osnovnim školama projekta Kišobran otvaram, nasilje sprječavam – Krugovi, čiji je cilj prevenirati vršnjačko i elektroničko nasilje te govor mržnje među djecom osnovnih školama.

Koliko dugo traje projekt i gdje se provodi?

Projekt traje 11 mjeseci od siječnja do kraja studenog 2019. Projekt se provodi na području Grada Zagreba, općine Vojnić, Štefanje i Kloštar Ivanić u suradnji sa pet osnovnih škola: OŠ Vojnić, OŠ Štefanje, OŠ Kloštar-Ivanić te OŠ Odra i OŠ Marin Držić iz Zagreba.

Provodite li projekt u partnerstvu ili ga provodite samostalno?

Prethodno navedeni škole su partneri s kojima ćemo provoditi socijalno-kreativne radionice s ciljevima: osnažiti i educirati osnovnoškolsku djecu za borbu protiv svih oblika nasilja putem participativnih i terapijskih radionica za suzbijanje govora mržnje i poticanje tolerancije, educirati djecu 4. i 5. razreda o opasnostima Interneta i elektroničkog nasilja;  djecu 1.- 3. razreda podučiti tehnikama zauzimanja za sebe, rješavanja problema bez tužakanja i nenasilnom rješavanju sukoba i zadirkivanja, uvesti metode restitucije, Imago dijaloga u komunikaciju djece

Također, u školama se promovira uključivanje djece i roditelja u besplatno Savjetovalište- petkom od 11-16 sati, pod vodstvom integrativne geštalt savjetnice Antonije Pleše. Savjetovalište je namijenjeno djeci narušenog samopouzdanja, djeci s teškoćama u ponašanju, djeci i roditeljima iz obitelji u kojima je narušena obiteljska kohezija. Savjetovanje se pruža osobnim, telefonskim i online putem (mailom ili FB Messingerom). Na uključivanje u aktivnost pozvani su i ostali djeca i roditelji (i van partnerstva sa školama)   e-mail: savjetovaliste-kisobran@krugovi.hr, pozivom na broj 091 616220.

Suradnik na projektu je Teatar Puna kuća- dramski pedagog Svetlana Patafta provoditi će u navedenim školama aktivnost „Svima nam je zajedničko to da smo različiti“- obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije- 16. studenog. U 10 razrednih odjela unutar pet škola izvest će se dramske radionice sa ciljem poticanja i kreativnog i kritičkog razmišljanja kod djece kao i širenja poruka mira i nenasilja.

Suradnici su IT stručnjaci i animatorice Noemi Ribić, Lucija Oroz i Mateja Štefinščak, koje će izraditi ilustracije za digitalnu slikovnicu, na temu nasilja putem interneta. Na kraju slikovnice postojati će obrazac koji će voditi na mail savjetovališta, a putem kojeg će se zainteresirani javljati za pomoć i savjetovanje.

Za koga je projekt namijenjen?

Direktni korisnici projekta su djeca od 1.-5. razreda osnovnih škola, no tu su i roditelji, stručno osoblje škola te obitelji djece, koje će od projekta imati utjecaj.

Koje su aktivnosti projekta?

Projekt se sastoji od više aktivnosti:

  • Sila je oružje slabih, nenasilje je oružje jakih Dana ružičastih majica- zadnju srijedu u veljači
  • Ciklus tri radionice za djecu 1.-3. razreda: „Jak sam i samopouzdan kada netko čini nešto što me smeta“
  • Ciklus radionica za djecu 4.- 5. razreda: „Sigurnost djece u digitalnom svijetu“
  • „Svima nam je zajedničko to da smo različiti“- obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije
  • Promoviranje animiranih filmova na temu: Komunikacijske vještine za sprječavanje vršnjačkog nasilja i Kako se zaštititi na Internetu i spriječiti Cyberbulling
  • Savjetovalište za roditelje i djecu žrtva nasilja i nasilnike
  • Izrada, postavljanje i promocija Digitalne slikovnice – Kišobran otvaram i nasilje sprječavam

Koje rezultate očekujete kroz projekt? 

Očekujemo minimalno 10 razrednih odjela djece u 5 škola podučeno o zauzimanju za sebe, komunikacijskim i socijalnim vještinama u borbi protiv vršnjačkog nasilja kroz 20 radionica. Minimalno 10 razrednih odjela djece u 5 škola podučeno o opasnostima na Internetu i potaknuto na diskusiju i kritičko promišljanje o zaštiti privatnosti i komunikacije putem elektronskih medija, toleranciji i suzbijanju govora mržnje kroz 20 radionica. Minimalno 10 razrednih odjela djece u 5 škola osnaženo u borbi protiv nasilja kroz dramsku ekspresiju i igru uloga, kroz 10 radionica. Potaknut kreativni izričaj i aktivna participacija djece tijekom obilježavanja Dana ružičastih majica. Minimalno 500 djece te minimalno 50 stručnjaka koji su uključeni u rad s djecom educirano i informirano putem animiranih filmova – koji se koriste za razvoj diskusije na satovima razredne nastave: Komunikacijske vještine za sprječavanje vršnjačkog nasilja i Kako se zaštititi na Internetu i spriječiti Cyberbulling. Animirani filmovi nastali su u sklopu prijašnjih projekata prevencije vršnjačkog nasilja i koriste se i dalje kao pomoć nastavnicima za osvještavanje i senzibiliziranje djece, kao i tijekom provođenja radionica.

animirani film 1   (https://www.youtube.com/watch?v=l_myDxE3u6c&t=26s)

animirani film projekta 2   ( https://www.youtube.com/watch?v=FAPcOyNMR90&t=27s)

Iz kojeg razloga ste razlog odlučili za provedbu ovakvog projekta? 

Ideja za aktivnosti i potrebe projekta razvila kroz dosadašnje četverogodišnje iskustvo Krugova u programima prevencije nasilja među djecom ( projekti Kišobran“, „Kreiraj i na nasilje reagiraj“, „Otvori kišobran nenasilja“)  te višegodišnje iskustvo pojedinih stručnjaka na razvojno-obrazovnim programima u radu s djecom, mladima i odraslim osobama.  Naši programi usmjereni su na što nižu dobnu skupinu djece, upravo radi toga da se radi prevencija, tamo gdje još nije potrebno raditi intervenciju drugih institucija. Smatramo da je to kao i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, poticanje dječje kreativnosti i maštovitosti, kao i zdravog kritičnog razmišljanja o sadržajima koji se masovno nude putem brojnih medija/aplikacija veoma važno. Svime time gradimo samopouzdanje djece i odgajamo buduće odgovorno građanstvo, što je glavni pokretač promjena u borbi protiv nasilja među i nad djecom, koje je u zadnjih nekoliko godina sve više u porastu. Ideje i aktivnosti projekta osmišljene su u suradnji sa prošlogodišnjim i ovogodišnjim partnerima, suradnicima, stručnjacima za odgoj djece, policijskim službenicima iz odjela za prevenciju, socijalnim radnicima, socioterapeutima, dramskim pedagozima.

Kako se korisnici mogu uključiti u projekt?  

Pozivamo sve zainteresirane škole da iskažu svoj interes i potrebu za uključivanjem u projektne aktivnosti. Pozivamo i djecu i roditelje da se uključe u naše Savjetovalište – naša terapeutica će rado pomoći u osnaživanju osobnih potencijala. Svi mladi volonteri mogu se priključiti u pisanje i objavljivanje članka na temu prevencije vršnjačkog nasilja ili u kreiranje novih inovativnih rješenja za promociju projektnih aktivnosti (plakata, novih animiranih uradaka, snimanje video materijala i slično).

Intervjuirala: Ivana Kuzmanić

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.