Pokretači promjena

Pokretači promjena

Kao što smo već spomenuli, a i trebalo bi biti prilično jasno, sam razgovor s mladima nije nešto na čemu bi trebali stati. Nakon razgovora, a da bi cijeli taj proces bio strukturiran, potrebno je identificirati konkretna rješenja za poboljšanje situacije za mlade u lokalnim zajednicama, a odmah zatim i na nacionalnim i europskoj razini.

U zanimljivoj publikaciji Mreže mladih Hrvatske pod nazivom ‘Lokalne priče: strukturirani dijalog kao pokretač lokalne promjene’, a koja je proizašla kao rezultat istoimenog projekta, može se pronaći dobar uvod u proces strukturiranog dijalog, odnosno što je to strukturirani dijalog te na koji se način provodi. Uz to, u publikaciji se mogu naći zanimljivi primjeri dobre prakse koji su uspješno provodili projekte strukturiranog dijaloga te na temelju njih identificirali konkretna rješenja za unaprjeđenje i poboljšanje kvalitete života mladih u lokalnim zajednicama. Primjerice, projekt KUD-a Belec pod nazivom ‘Go, Go, NGO!’ nastojali su utjecati na nepostojanje savjeta mladih u Jedinicama lokalne i regionalne samouprave te na netransparentnost JLS-a u pružanju podrške organizacijama na lokalnoj razini. Zanimljiv odabir problema koji utječe, odnosno daje rješenja ne samo na lokalnim razinama već i na nacionalnoj te u velikoj mjeri može pomoći mladima u tome da se njihov glas čuje i tamo gdje to do sada nije bio slučaj. Možemo reći kako su i Savjeti mladih jedan od načina provođenja strukturiranog dijaloga jer su mladi u mogućnosti direktno komunicirati s donositeljima odluka te se na taj način boriti za ostvarenje svojih, odnosno interesa mladih koje zastupaju u lokalnim zajednicama, a nepostojanje tih tijela u gradovima ili općinama znači i manje prilike za pokretanje promjena.

Bilo kako bilo, postoji pregršt primjera iz kojih se može naučiti, ali i prikupiti ideje na temelju kojih i sami možemo postati pokretači promjena u svojim zajednicama. I na kraju krajeva, da bi svjedočili promjenama koje želimo vidjeti u lokalnim zajednicama, moramo se pokrenuti i samo postati pokretači tih promjena.

 

Autor: Renato Vuk

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.