Program Europske snage solidarnosti

Program Europske snage solidarnosti

Eurospke snage solidarnosti spajaju mlade kako bi izgradili zajednicu koja u najvećoj mogućoj mjeri uključuje sve članove zajednice, dali podršku ranjivim skupinama i odgovorili na društvene izazove. Mladi se mogu uključiti u projekte i aktivnosti raznolike prirode. Oni mogu biti povezani s uslugama od općeg dobra i obuhvaćati različita područja, primjerice obrazovanje, zdravstvo, socijalnu integraciju i uključivanje na tržište rada, pomoć u opskrbi prehrambenim i drugim proizvodima, izgradnju skloništa, izgradnju i obnovu lokaliteta te upravljanje njima, prijem i integraciju migranata i izbjeglica, zaštitu okoliša i sprečavanje prirodnih katastrofa.

Sudjelovanje ne donosi korist samo mladima, već pridonosi i naporima tijela nacionalne i lokalne vlasti, nevladinih organizacija te poduzeća pri suočavanju s raznim izazovima i krizama. Kroz aktivnosti organizacija koje sudjeluju u programu, Europske snage solidarnosti će pridonijeti dobrobiti građana i društva u cjelini.

Struktura programa Europskih snaga solidarnosti:

VOLONTIRANJE

Mogu se prijaviti pojedinačne i/ili grupne volonterske službe. Program je osmišljen tako da sudionici nemaju trošak sudjelovanja, a volontiranje može trajati do 12 mjeseci.

Aktivnosti su raznovrsne; zaštita okoliša, društvena uključenost, aktivnosti u području obrazovanja, zdravstva, sodijalnog poduzetništa i sl.

STAŽIRANJE I ZAPOSLENJE

Stažiranje podrazumijeva stručno osposobljavanje u punom radnom vremenu u trajanju od 2 do 6 mjeseci koje se može odviti u matičnoj zemlji ili inozemstvu. U aktivnostima je naglasak na učenju i osposobljavanju kako bi se mladima pružila prilika steći relevantno radno iskustvo te pružila prilika za osobni i profesionalni razvoj.
Naknada za stažiranje pokrivena je od strane organizatora stažiranja, a sa sudionicima se potpisuje ugovor na početku stažiranja. Naknada se isplaćuje putem ugovora o radu s posebnom klauzulom.

Zaposlenje podrazumijeva rad u punom radnom vremenu u trajanju između 3 i 12 mjeseci kod poslodavca u matičnoj zemlji ili inozemstvu. Projekti zapošljavanja moraju sadržavati dimenziju učenja i osposobljavanja.Plaću osigurava poslodavac koji s mladima potpisuje ugovor o radu sukladno pravnom okviru zemlje u kojoj se rad obavlja.

Projektni prijavitelji u području volontiranja te stažiranja i zaposlenja obavezno moraju biti nositelji oznake kvalitete. Organizacije se mogu prijaviti za oznaku kvalitete tijekom cijele godine.

PROJEKTI SOLIDARNOSTI

Kroz Projekte solidarnosti mladim se ljudima nudi prilika samostalno inicirati, razviti i provesti solidarne projekte ili akcije od važnosti za njihovu lokalnu zajednicu. Projekti solidarnosti trebaju ostvariti učinak na lokalnoj razini, ali bi također jasno trebali biti povezani s europskim prioritetima definiranim u okviru Europskih snaga solidarnosti. Kroz provedbu projekata solidarnosti mladim se ljudima nudi prilika da kroz neformalno učenje steknu korisno iskustvo, vještine i sposobnosti za svoj osobni, obrazovni, društveni, građanski i profesionalni razvoj.
Projekti solidarnosti mogu trajati od 2 do 12 mjeseci, a mogu ih provesti mladi u dobi od 18 do 30 godina iz zemalja članica Europske unije. Mladi moraju biti registrirani na Portalu Europskih snaga solidarnosti.

Više informacija o Programu pročitajte u Vodiču kroz program Europske snage solidarnosti za 2019. godinu.

TRENUTNO OTVOREN NATJEČAJ!

Drugi natječajni rok u 2019. godini u okviru programa Europske snage solidarnosti u području volontiranja otvoren je za aktivnosti Volonterskih projekata (pojedinačne i/ili grupne volonterske službe), stažiranje i zaposlenje te za projekte solidarnosti. Rok za prijavu za sve vrste aktivnosti je do 30.4.2019. do 12:00h. Projekti mogu započeti s provedbom u razdoblju od 1.8.2019. do 31.12.2019.

Preostali rok u 2019. godini jest 1.10.2019. do 12.00h!

Preuzeto sa: www.civilnodrustvo-istra.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.