Učeničke razmjene za mlade u srednjim školama

Učeničke razmjene za mlade u srednjim školama

U posljednjih desetak godina značajno je porasla dostupnost različitih programa razmjene studenata i učenika, a time i važnost takvih iskustava za izgradnju osobnog i profesionalnog identiteta kod mladih. Mnogo češće se u medijskom prostoru ističu studentske razmjene, a nešto manje one učeničke. U nastavku vam donosimo tri platforme preko kojih je moguće, već u srednjoj školi, iskoristiti mogućnosti stjecanja internacionalnog iskustva u obrazovanju, ali i drugim aspektima života, poput socijalnog i kulturalnog.

Školska godina u SAD-u

Hrvatsko-američko društvo, od svog osnutka provodi programe upoznavanja djece i mladih s kulturom i običajima Sjedinjenih Američkih Država. Program je namijenjen visoko motiviranim učenicima srednjih škola koji žele proširiti svoje međunarodno iskustvo i globalno razumijevanje različitosti te se osobno usavršavati. Prijaviti se mogu srednjoškolci (bez obzira koju srednju školu pohađaju), koji u trenutku odlaska u SAD imaju najmanje 15, a najviše 18,5 godina. Uvjet je također da imaju solidno opće obrazovanje (prosjek ne manji od dobar) te predznanje engleskog jezika. Za prijavu je potrebno nazvati neki od ponuđenih kontakt telefona na službenim stranicama Hrvatsko – američkog društva te položiti ispit engleskog jezika. Sam program pokriva većinu troškova, a troškovi koje snosi sam polaznik su oni povezani sa stjecanjem VISA–e te džeparac za osobne potrebe tijekom boravka u SAD-u. Rok za prijavu je do 1. ožujka tekuće školske godine. Više informacija o cijelom programu možete pronaći na linku na kraju članka.

AFS program razmjene

AFS program razmjene je program neformalnog obrazovanja i interkulturnog učenja. Cilj interkulturalnog učenja je brisanje stereotipa, predrasuda i diskriminacija među različitim državama, kulturama i religijama. Tijekom programa razmjene učenik je smješten u obitelji domaćinu koja ne prima nikakvu novčanu naknadu i sama je na programu interkulturalnog učenja kao i učenik. Obitelji domaćini su različitog ekonomskog, kulturnog, vjerskog i etničkog podrijetla te žive u urbanim i ruralnim mjestima. Svaka obitelj domaćin je drugačija i zato svaki učenik na razmjeni doživi jedinstveno iskustvo. Ono što je zajedničko svim obiteljima domaćinima jest da im je stalo do obrazovanja mladih ljudi, da žele upoznati drugu kulturu, sagledati vlastitu kulturu iz druge perspektive i obogatiti svoju obiteljsku svakodnevicu tako da prime novog člana u svoju obitelji, AFS učenika ili učenicu! AFS program razmjene je i dobra prilika da se upozna strani školski sustav. Učenik tijekom programa razmjene pohađa državnu ili privatnu gimnaziju gdje se nastava odvija na jeziku zemlje domaćina. AFS programi razmjene imaju preporuku Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta RH, a studenti ovisno o ekonomskom statusu obitelji imaju mogućnost stipendiranog boravka na razmjeni. Postoje tri tipa programa razmjene: godišnji školski program (Austrija, Danska, Filipini, Finska, Kina, Italija..), tromjesečni školski program (Belgija, Francuska, Portugal, Češka, Rusija, Velika Britanija).. i intenzivni/kratki program (Francuska i Paragvaj).  Više informacija o uvjetima prijave i cijelom programu možete naći na linku na kraju članka.

 

ERASMUS + za srednje škole

Unutar programa ERASMUS+ postoji veliki spektar mogućnosti umrežavanje i razmjene kako učenika tako i profesora i to putem partnerstva koja se mogu sklopiti između dvije ili više škola u različitim zemljama. U slučaju ostvarenog partnerstva, razmjene su u trajanju od 2 do 12 mjeseci, ali sve ovisno o tome kakav oblik suradnje je među školama osmišljen. Učenici s navršenih 14 godina života i stariji od te dobi, a upisani u školu koja sudjeluje u partnerstvu prilikom razmjene su smješteni u obiteljima učenika iz škole partnera te pohađaju obrazovni program u školi-partneru. Neki od ciljeva ovakve vrste Erasmus + programa su jačanje suradnje među školama, profesionalni i osobni razvoj učenika, poticanje korištenja eTwinninga za rad te naglašavanje europske dimenzije poimanja zajedništva. Za više informacija o samom programu potrebno je dobro proučiti sve uvjete i mogućnosti na službenim Erasmus+ stranicama ili stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

Možda baš vi možete potaknuti stvaranje takvog partnerstva u vašoj školi, ali se svakako prije dobro informirajte i sugerirajte omiljenom profesoru, psihologu ili ravnatelju da razmotre vaš prijedlog. Sretno!

TEKST

https://www.afs.hr/razmjena/

http://cas.hr/skolska-godina-u-sad-u/

http://www.mobilnost.hr/

Autor: Denis Marijon

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.