Mladi i poljoprivreda

Mladi i poljoprivreda

Postoji li mogućnost za mlade da se bave poljoprivredom i da pritom budu uspješni i zadovoljni vlastitim radom i rezultatima toga rada?

Poljoprivreda je izuzetno zahtjevna gospodarska grana jer ovisi o mnogim vanjskim faktorima (npr. klimatski uvjeti) i potreban je često cjelodnevni angažman oko poljoprivredne proizvodnje, no poljoprivreda isto tako uz primjenu znanja, modernih tehnologija i dosta poduzetničkog duha omogućuje i dobru zaradu i razvoj poslovanja.

Poljoprivreda je nekada označavala ljude slabijeg obrazovanja koji nisu imali drugih mogućnosti zaposlenja, no promjene na tržištu danas zahtijevaju od poljoprivrednika da budu prije svega poduzetnici, te da znaju osmisliti i plasirati svoje proizvode na tržište, a to podrazumijeva poznavanje marketinga i informatičko znanje. U tom duhu je napisan Program ruralnog razvoja 2013.-2020. koji potiče pokretanje i razvoj poslovanja mladih poljoprivrednika jer prepoznaje da uvođenje suvremene i inovativne poljoprivrede leži upravo na mladim ljudima.

Prema Programu ruralnog razvoja mladi poljoprivrednik je osoba starija od 18 i mlađa od 40 godina i koja posjeduje odgovarajuća stručna znanja. Ovisno o vrsti mjere, bitna je dužina koliko je mladi poljoprivrednik nositelj gospodarstva. Mjera namijenjena isključivo mladim poljoprivrednicima je 6.1.1. u kojoj mladi poljoprivrednik može ostvariti 50 tisuća eura za razvoj poslovanja inteziteta potpore 100%. Da bi ostvario tu potporu mladi poljoprivrednik ne smije biti nositelj duže od 18 mjeseci prije predaje zahtjeva i treba imati ekonomsku veličinu gospodarstva veću od 8000 eura. Ukoliko ima manju ekonomsku veličinu, može se javiti na mjeru 6.3 namijenjenu malim poljoprivrednicima gdje je potpora 15 tisuća eura sa intezitetom potpore 100%. Kroz ove dvije mjere može se nabaviti stoka, graditi i opremati gospodarske zgrade, te kupovati mehanizacija i uz dobro planiranje moguće je ostvarenjem neke od ti potpora dići poslovanje na viši nivo.

Programom za ruralni razvoj predviđene su još dvije mjere iz skupine 6, a koje bi mogle biti interesantne mladim poljoprivrednicima: mjera 6.2 i 6.4 , a odnose se na nepoljoprivredne djelatnosti na gospodarstvu. Kroz mjeru 6.2 može se ostvariti 50 tisuća eura za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti inteziteta potpore 100%, a odnose se na sektore: prerade i marketinga proizvoda koji nisu u Dodatku I (npr. likeri, kozmetika, itd.), pružanja usluga (dječji vrtić, frizerski salon, popravak poljoprivredne mehanizacije, itd.), sektor tradicijskih i umjetničkih obrta, te sektor ruralnog turizma. Ta mjera je zamišljena za zapošljavanje obrazovanih osoba unutar poljoprivrednog gospodarstva u području u kojemu imaju potrebna znanja, a koji mogu biti nositelji ili članovi gospodarstva. Mjera 6.4 se odnosi na razvoj postojeće nepoljoprivredne djelatnosti iz navedenih sektora, a može se ostvariti potpora do 200 tisuća eura inteziteta potpore 70%. Uvjet da bi se ostvarila ta potpora je da gospodarstvo ima jednu zaposlenu osobu najmanje godinu dana prije predaje zahtjeva za potporu.

Kroz mjere 4. Programa ruralnog razvoja namijenjene kupnji fizičke imovine (gradnja objekata, podizanje dugotrajnih nasada, te nabavka mehanizacije) mladi poljoprivrednici ostvaruju dodatne bodove i 20% veći intezitet potpore, koji u tom slučaju iznosi 70% od ukupne investicije. Ove mjere su namijenjene gospodarstvima koje imaju već razvijeno poslovanje, a koji bi ga željeli modernizirati. Prema Pravilniku za mjere 4. mladi poljoprivrednik ne smije biti nositelj duže od 5 godina uz uvjete koji su prethodno navedeni.

Ovo programsko razdoblje je pri kraju i još samo neke mjere će biti dostupne mladim poljoprivrednicima, a to su mjere 4.1.1 za tovljače junadi, te 6.2 i 6.4 za koje bi natječaji trebali biti objavljeni u prosincu ove godine. Na lokalnom nivou iz Programa ruralnog razvoja natječaje objavljuju i LAG-ovi. Na području Krapinsko-zagorske županije djeluju dva LAG-a: LAG Zagorje-Sutla i LAG Zeleni bregi i koji imaju u planu u slijedećoj godini objaviti natječaje za mjeru 6.4.

Prema najavama za sljedeće programsko razdoblje mladi poljoprivrednici bi trebali imati još veće mogućnosti u smislu povećanja potpore za mlade s 50 na 100 tisuća eura. Prema naznakama dobivenim od EU, glavna tema sljedećeg programskog razdoblja biti će ekološka proizvodnja i očuvanje okoliša, pa bi bilo dobro usmjeriti razvoj poslovanja u tom smjeru. Kao i svaka druga gospodarska grana  poljoprivreda danas zahtjeva planiranje, informiranost i prije svega znanje kako prodati proizvod. Vidimo da postoje mnoge mogućnosti i potpore za razvoj ili modernizaciju poslovanja, a koje mogu omogućiti mladim poljoprivrednicima da stvore održivo i konkurentno gospodarstvo na kojemu će moći ostvariti prihode dostatne da žive isključivo od poljoprivrede.

Autorica: Blanka Stipčić Berić

Članak je napisan u sklopu programa Centra za mlade Krapinsko-zagorske županije kojeg Mreža udruga Zagor provodi zajedno sa partnerskim organizacijama Udrugom Regenerator i Multimedijalnim centrom STUB-KLUB. Program sufinancira Krapinsko-zagorska županija.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.