ZAŠTO UČITI JEZIKE? PREDNOSTI DVOJEZIČNOSTI I VIŠEJEZIČNOSTI

ZAŠTO UČITI JEZIKE? PREDNOSTI DVOJEZIČNOSTI I VIŠEJEZIČNOSTI

Danas, oni koji govore više od jednog jezika su vrlo cijenjeni. Imati znanje više jezika nije tako izazovno kao što se na prvu čini.

Što su benefiti dvojezičnosti ili višejezičnosti? Sagledajmo zajedno.

  • Komunikativne prednosti: Što više jezika govorimo, postaje nam lakše komunicirati s osobama različitih država. U konačnici, to unapređuje naše komunikacijske vještine. Zapravo možemo razumjeti i otkriti brojne kulture kroz komunikaciju  na lokalnom jeziku, kao lokalno stanovništvo. Dvojezični su govornici empatičniji prema potrebama slušatelja i mogu biti strpljiviji slušatelji od jednojezičnih govornika.
  • Povećane mogućnosti za izgradnju karijere: Znanje i korištenje više jezika ima prednosti za izgradnju tvoje karijere.  Korištenje više jezika znači da imaš više prilika za zapošljavanje. Multinacionalne kompanije, naročito ako imaju urede u različitim državama, sada smatraju višejezičnost velikim prioritetom kod izbora zaposlenika.
  • Poboljšava pamćenje:  Dvojezičnosti i višejezičnost ima brojne prednosti. Poboljšava pamćenje, održava mozak aktivnim, i doprinosi sposobnostima „multitaskinga“, također neka istraživanja upućuju na to da može odgoditi demenciju.
  • Više jezika- više perspektive: Jedna od prednosti je da imaš mogućnosti sagledati život na više načina. Višejezičnost ti omogućava da budeš „otvorenijeg uma“ prema novim iskustvima i sagledaš situacije oko sebe na više različitih načina.
  •  Komunikacija na drugom jeziku omogućuje usmjerenje prema rješavanju problema :. Istraživanja ukazuju na to da višejezični govornici mogu imati kognitivne prednosti, kao što je veća koncentracija, kreativno razmišljanje. Neka istraživanja su pokazala da osobe koje pričaju više od jednog jezika brže i efektivnije procesuiraju informacije.
  • Dvojezičnost može usporiti efekt starenja: Prednosti dvojezičnosti mogu izgledati trenutne, ali u starijoj životnoj dobi one su značajne. Kognitivna otpornost- sposobnost da odgovorimo na nove ili nepredvidive situacije- usporava se kako starimo, ali može biti usporena kroz učenje jezika.  Neka istraživanja upućuju na to da dvojezičnost kod starijih osoba može osnažiti pamćenje i odgoditi demenciju. Iako dvojezičnosti ne može izbjeći Alzheimerovu bolesti, inicijalni znakovi mogu biti odgođeni, u nekim slučajevima i do pet godina.  Mnogi pojedinci koji pričaju dva ili više jezika, nisu izloženi istim simptomima Alzheimerove bolesti kao što je problem s pamćenjem, zbunjenost, rješavanje problema, te ih osjete kasnije u odnosu na one pojedince koji pričaju jedan jezik.

Vjerujemo da smo ti ukratko približili prednosti učenja stranih jezika. Potičemo te da sam posjetiš različita istraživanja koja mogu upućivati na prednosti i jasnije približiti važnost rada na sebi i uvom dijelu:

Bialystok, E. (2006) Language and Literacy Development, u Ritchie, W. C., Bhatia, T. K. (ur.) Handbook of bilingualism, San Diego: Academic Press: 121-158.

Paradis, M. (2005) Aspects and Implications of Bilingualism, u Kroll, J. F., de Groot, A. M. B. (ur.) Handbook of Bilingualism – Psycholinguistic Approaches: 411-417.

Torrance, E. P, Wu, J. J, Gowan, J. C., Aliotti, N. C. (1970) Creative fun- ctioning of monolingual and bilingual children in Singapore, Journal of Educational Psychology 61: 72-75.

No nemoj samo istraživati nego kreni učiti. Kako učiti? Ne moraš uvijek čekati savršenu priliku ili imati profesionalnog učitelja stranog jezika. Naime, kada god se nađeš u okruženju s osobama iz druge kulture koje te mogu naučiti neke riječi, rečenice, iskoristi priliku i uči kroz razgovor. Koliko puta si se možda našao u okruženju stranaca te si se pitao što možete razgovarati? Kako uopće započeti razgovor s osobom koju ne poznajem? Jedan od načina koji ti omogućuje stvaranje poznanstava, komunikaciju je i pokazati interes za kulturu i jezik osobe koja se nalazi kraj tebe. Pitaj ih kako se određene fraze kažu na njihovom jeziku, nauči brojati, reći osnovne rečenice potrebne za svakodnevni život. Svi mi volimo čuti stranca koji razgovara na našem jeziku zar ne? I za to ti nije potrebna fizička bliskost sa osobama druge države! Izgovora za učenje nema jer društvene mreže omogućuju nam komunikaciju putem interneta.

Ne propusti i odlične aplikacije za učenje jezika kao što je Duolingo („The world best way to learn a language“): https://www.duolingo.com ili se javi u svoj najbliži info centar koji te može spojiti s osobama iz čitavog svijeta, koje baš poput tebe čekaju neformalnu priliku za iskoristiti prednosti višejezičnosti.

Autor članka: Dubravko Šopar

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražvaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.