„Važno je s kim si“

„Važno je s kim si“

Izreku „s kim si takav si“ smo sigurno svi mnogo puta čuli ili sami izrekli, pogotovo u razdoblju provedenom u školskim klupama ili na školskim igralištima. Često se ova izjava koristi u kontekstu negativnih osobina te individualnost pojedinca stavlja na drugo mjesto pored dominantnog utjecaja društva u kojem se nalazi. Ipak, kao i u većini stvari postoje dvije strane medalje.

Psiholozi su odavno prepoznali da u životu osobe postoje kritična razdoblja u kojima neka određena osoba ili uloga služe kao pokretačka snaga ka višem stupnju ljudskog razvoja. Na primjer, Benjamin Bloom i Erik Erikson, dva istraživača koja se bave individualnim razvojem, primijetili su da vršnjaci igraju posebno važnu ulogu u razvoju tijekom adolescencije, razdoblja u kojem je najizraženija potreba za stvaranjem identiteta izvan doma i obiteljskog okruženja. Tako je provedena sveobuhvatna studija slučaja u kojoj su ispitivani odnosi adolescenta Chrisa i 5 njegovih vršnjaka. Cilj je bio steći uvid u to kako vršnjaci mogu pozitivno ili negativno utjecati na razvoj akademskog i kreativnog talenta kod adolescenata. Rezultati studije ukazuju na to da su Chrisovi vršnjaci imali povoljne utjecaje na njegov razvoj akademskog i kreativnog talenta i to u četiri dimenzije: kompetitivnost, podrška, motivacija i modeliranje uloga.

Kompetitivnost: Ovo područje odnosi se na razvijanje natjecateljskog duha i osjećaja za vrednovanje postignuća. Kada su mlade osobe okružene vršnjacima koji i sami streme usvajanju znanja, kreativnom izražavanju, razumijevanju stvari i pojava koje ih okružuju to će postati poput discipline unutar koje se međusobno natječu i to kako bi konkurirali u socijalnom smislu i bili uvaženi članovi svoje grupe.

Podrška: Sukladno potrebi za pripadanjem i uvažavanjem u grupi vršnjaka, adolescenti koji u grupi kolega i prijatelja dobiju podršku za svoje ambicije, talente i ciljeve koji su s njima povezani, češće ustraju u svojim željama i ohrabreno se suočavaju s izazovima i preprekama. Osjećaj da prijatelji „navijaju“ za tebe, značajno oslobađa znatiželju za otkrivanjem i testiranjem vlastitih sposobnosti, a to je iznimno važno kod suočavanja s ponekim neizbježnim neuspjehom.

Motivacija: Poznato je da je motivacija ono što nas pokreće da radimo i stvaramo. Od nje sve kreće. Tako i entuzijazam oko učenja, upoznavanja novih osoba i ideja može biti „zarazan“. Motiviranost naših prijatelja u najmanju ruku pridonosi tome da i sami nađemo izvore osobne motivacije. Pozitivan stav i optimizam oko budućnosti na sličan način često crpimo upravo iz prijateljske okoline.

Modeliranje uloga: Vjerovali ili ne, ovo  je najčešći način kako učimo neko ponašanje ili usvajamo novi interes, bili toga svjesni ili ne. Prije svega modeliramo ponašanja svojih roditelja i ukućana. Imitiramo postupke za koje smo zaključili da su nekom donijeli željeni ishod, a neka ponašanja modeliramo samo zbog toga što nam se neka osoba čini zanimljiva ili socijalno poželjna. To je čest i neizbježan slučaj upravo u adolescenciji. Uvijek imamo neke uzore ili idole pa čak i među svojim prijateljima. Kada su oni pozitivne figure pa nam približe npr. novu korisnu aktivnost, cilj ili knjigu,  često ćemo i sasvim slučajno naučiti nešto novo i korisno.

Sigurno možemo zaključiti je da je utjecaj vršnjaka na formiranje osobnih aspiracija, izražavanje talenta i  dugoročno usmjeravanje izražen na više od jednog polja, a u slučaju Chrisa bio je pozitivan u ove četiri dimenzije. Slično tome možemo pretpostaviti da bi u rizičnijoj skupini vršnjaka bilo složenije i izazovnije izvući pozitivne utjecaje. Naravno, radi se o specifičnoj perspektivi ovih istraživača te je sigurno da postoje i druga polja na kojima možemo promatrati i tumačiti okolinske utjecaje i sličnosti unutar vršnjačke skupine.

Što se tiče s kim si takav si dileme,  možemo svakako zaključiti da ukazuje na jednu očiglednu istinu: naši prijatelji nas oblikuju i njihov je utjecaj na naš osobni razvoj neosporan. Idealno i poželjno je da taj utjecaj bude pozitivan, ali je u realnosti najčešće šaren i pun različitih predznaka. Na nama samima je da sve te utjecaje provučemo kroz filter vlastitih vrijednosti, testiramo i posložimo te da se zapitamo: čine li nas naši prijatelji boljima?

 

Autorica članka: Simona Mravak

Stavovi i mišljenja autorice teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

IZVORI

Slika : pixabay.com https://pixabay.com/illustrations/asia-asian-chinese-group-ladies-1040080/

Tekst : Seon-Young Lee (2002).  The Effects of Peers on the Academic and Creative Talent Development of a Gifted Adolescent Male Istraživački članak : https://doi.org/10.4219/jsge-2002-387

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.