Nauči programirati samostalno!

Nauči programirati samostalno!

Svakodnevno smo okruženi sa sve više tehnologije, od mobitela koje gotovo ne ispuštamo iz ruke, preko prijenosnih računala, osobnih računala pa sve do „pametnih“ kućanskih aparata. Često uzimamo te uređaje i tehnologiju zdravo za gotovo, no što stoji u pozadini? Što ih pokreče?

KOD! Program, koji je neki stručnjak osmišljavao i prilagodio kako bi nam sačuvao nekoliko minuta, sati dnevno, olakšao naše aktivnosti i zadatke. Kao mlade osobe, često se zapitamo možemo li mi to? Sviđa nam se IT sektor i programiranje, u filmovima to tako opasno i uzbudljivo izgleda no kako je to u stvarnosti? Je li teško samostalno naučiti programirati i to znanje u konačnici unovčiti?

Za početak nije nam potrebno imati predznanje, završiti neku tehničku školu ili fakultet. Bitna nam je želja i posvećenost našem cilju.

Određene stvari moramo uvijek imati na umu:

  • Nikada se ne smijemo uspoređivati sa drugima, svatko od nas ima svoj stil i način rada, svoj tempo učenja, pisanja koda i razmišljanja
  • Svaki početak je težak, poželjno je pronaći mentora ili dobru online zajednicu koja nas može usmjeravati
  • Napredak je brz, često nismo svjesni koliko ustvari učimo iz naših „pogrešaka“ stoga nakon nekoliko tjedana tek shvatimo koliko smo napredovali
  • Nikada se ne smijemo prestati usavršavati

Kad se odlučite za novo znanje a možda i profesiju prvo pitanje koje si trebate postaviti je što želim raditi. Nakon što smo odredili našu nišu tražimo programski jezik s kojim ćemo početi. Kod tog odabira nema jednostavnog ili najboljeg rješenja, neki programski jezici su jednostavniji za savladati i imaju privlačnije sučelje, tu dolazi na red istraživanje i „vaganje“ prednosti i mana.

Ukoliko se i dalje ne možete odlučiti počnite od Pythona, C# ili JavaScript-a s obzirom na njihovu fleksibilnost.

Nakon odabira programskog jezika preporuka je upisati neki online tečaj, kako bi imali strukturirano učenje i mogli pratiti svoj napredak. Naravno alternativa je istraživanje i samostalno učenje. Kao jednu od mogućih početnih točaka istaknuo bih: theodinproject.com besplatnu edukacijsku platformu o kojoj se brine zajednica. Ujedno online zajednice važan su izvor znanja, jer sigurno je neko vaše pitanje već odgovoreno, stoga samo treba potražiti. Isto tako možete pronaći i mentora koji će vas voditi kroz vas proces učenja.

Kada steknete dovoljno znanja pokrenite vlastiti projekt i radite nešto što vas pokreće, možda je to nova igra, možda novi program za vođenje financija ili nešto sasvim drugo, radeći na osobnom projektu vaša motivacija će rasti iz dana u dan.

Vlastite projekte važno je prikazati jer upravo to je vaša najbolja prezentacija, u svijetu IT-a nije toliko važno koju ste školu ili fakultet završili već što znate raditi, stoga vam ovaj hobi može postati full-time posao, a svi znamo kako su plaće u IT sektoru izuzetno visoke, pa stoga vrijedi probati.

Zapamtite proces učenja nije toliko zahtjevan, potrebno je samo naučiti osnove, dobro ih razumjeti i započeti vlastiti projekt i nastaviti u krug.

Autor članka: Dubravko Šopar

Stavovi i mišljenja autora teksta osobno su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministartsvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.