Zašto je rad s mladima skroz kul?

Zašto je rad s mladima skroz kul?

Mnogi vjeruju da je rad s mladima osnova za poticanje društvenih promjena i direktna briga o budućnosti. Ipak, takva profesija ne spada nužno u one atraktivne, predvidljive i impresivno plaćene. Pa kako to da se netko ipak odluči na rad s mladima?

Mnoge osobe već u mladenačkoj dobi otkriju sklonost ka društvenom i humanističkom pozivu, postanu aktivisti u svojoj lokalnoj zajednici ili se usmjerene prema karijeri koja na drugi način dotiče mlade osobe. U svakom slučaju, osoba koja radi s mladima može biti definirana na različite načine, ali u ovom kontekstu to se odnosi na one osobe koje u neformalnom smislu, kroz usluge civilnog društva  mladima pružaju različite usluge. Najčešće u tim redovima nalazimo psihologe, socijalne radnike, socijalne pedagoge, profesore, kulturnjake, umjetnike, sportaše te druge pomažuće profesije i aktiviste.

Kod nas u Hrvatskoj još uvijek u potpunosti nije zaživio koncept youth work – a, koji je kao profesija od obrazovanja do samog posla orijentiran isključivo na mlade u punoj širini njihovih potreba. Dakle, radu s mladima još uvijek pristupamo iz različitih uglova pa je i mnogo profesija unutar kojih se možete profilirati u radu s mladima.

Neki kažu da je to poziv, da raditi s mladima ne može svatko, no za slučaj da još niste čuli “taj poziv”, a u sebi nosite odgovor na njega, u nastavku navodimo 5 razloga zašto je skroz kul raditi s mladima

  1. Osobe koje rade s mladima dulje ostaju mlade

Moguće je da smo pronašli eliksir mladosti. No, šalu na stranu, osobe koje rade s mladima često i same jesu mlade, a one iz starijih dobnih kategorija uglavnom zadrže mladenački duh i ljubav prema onom što mladost predstavlja. Za razliku od drugih profesionalaca, osobe koje rade s mladima taj dio sebe koriste kao resurs. Upravo okruženost mladima doprinosi svježini perspektive i osjećaju neistraženosti svijeta, koji mnoge odrasle osobe nažalost zaborave.

  1. Rad s mladima rad je s budućim vođama

Rad s mladima je društveno odgovoran posao jer njime mladima pokazujemo što im društvo ima ponuditi, kako ih gleda te kako vrednuje njihov doprinos i važnost njihova razvoja. Kada spoznamo da će svi ti mladi ljudi relativno brzo postati aktivni građani koji doprinose i sudjeluju u životu društvene zajednice, više ne smijemo podcijeniti to što će i kako oni društvu vratiti. Sigurno da se među mladima kriju budući vođe, bilo iz svijeta politike, kulture ili znanosti, a u kriznim vremenima kada povjerenje u one koji dominiraju vodstvom u društvu opada, rad s mladima nudi priliku da se vrati povjerenje u društvene procese i aktivno doprinosi stvaranju novodobnih i silno potrebnih vođa.

  1. Rad s mladima nudi priliku za sudjelovanje u nečijem rastu

Koliko se s jedne strane to može činiti kao klišej, osoba koja radi s mladima može odigrati važnu ulogu u formiranju njihove slike o svijetu i njima samima. Prilika za sudjelovanje u nečijem rastu je svaki kontakt, a ponekad znači i direktnu potporu, kroz potrebne informacije, savjete i uključivanje mladih u aktivnosti koje im pružaju priliku da se izraze i otkriju nešto novo. Biti prisutan s nekim u životno važnom procesu velika je privilegija jer osim što imamo priliku pomoći imamo priliku i sami narasti kao ljudi.

  1. Rad s mladima omogućuje praćenje tehnoloških dostignuća

Dobro je poznato da su mlade osobe glavni trendsetteri i potrošači kada su u pitanju tehnološke novosti. Korištenje novih platformi i aplikacija koje nude web prostranstva na neki način spadaju u identitetske odrednice svake nove generacije mladih ljudi. Osobe koje s njima rade trebaju “držati korak” s tehnologijom i kontinuirano učiti o promjenjivim komunikacijskim kanalima i trendovima, kako bi lakše razumjeli njihovu realnost i odgovorili na njihove potrebe. Tako da nije pogrešno reći da se osobe koje rade s mladima kontinuirano educiraju iz područja tehnologije i medijske pismenosti i to samo kroz svakodnevni rad i susrete s mladima.

  1. Rad s mladima znači napuštanje komforne zone

Mnogo spontanosti, direktnosti i testiranja granica od strane mladih osoba mogu značiti samo jedno : budite spremni na sve! Sve ono što želimo prenijeti njima, prvo moramo sami demonstrirati. Ako ih potičemo na aktivizam i sami moramo biti spremni na aktivizam. U kojem god polju se nalazili s njima, moramo i sami biti spremni istražiti to polje. To znači da često moramo istupiti iz zone komfora i sami konstantno napredovati. Mladi nam pružaju odličnu priliku.

Skroz kul.

 

Autorica članka: Simona Mravak

Stavovi i mišljenja autorice teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavove udruge.

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Fotografija: https://unsplash.com/

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.