Predsjedajuća videokonferencija MSCA 2020.HR okupit će gotovo 600 sudionika iz cijelog svijeta

Predsjedajuća videokonferencija MSCA 2020.HR okupit će gotovo 600 sudionika iz cijelog svijeta

Najveći događaj na području europske znanosti tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije – videokonferencija „MSCA 2020.HR: Učinak i budući izazovi za Marie Skłodowska-Curie akcije“ – održat će se 19. lipnja 2020. u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) i Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) u suradnji s Europskom komisijom (EK).

Cirkulacija mozgova i poslovi budućnosti glavne su teme ove online konferencije koju će otvoriti europska povjerenica Mariya Gabriel i hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženka Divjak.

Na konferenciji će se raspravljati o ulozi i važnosti programa Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) u sklopu programa Obzor 2020. pri postizanju pozitivne i uravnotežene cirkulacije mozgova te o tome kako privući i zadržati izvrsne istraživače i potaknuti sudjelovanje u istraživačkim i inovacijskim programima. Važan aspekt cirkulacije mozgova je i međusektorska mobilnost, koja u značajnoj mjeri može pridonijeti razvoju i konkurentnosti gospodarstva. Iako cirkulacija mozgova sugerira uravnoteženu razmjenu visokoobrazovanih stručnjaka, razvidno je kako neke države više osjećaju posljedice odljeva mozgova dok druge postižu njihov priljev. Taj nerazmjer osobito dolazi do izražaja na primjeru sudjelovanja u programu odnosno proračunu MSCA. Prema podacima EK-a najveće sudjelovanje, čak 70 posto, zabilježilo je šest država: Velika Britanija, Španjolska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, s razmjernom iskorištenošću 70 posto MSCA proračuna.

Zagreb Call for Action 2020.

Ministrica dr. sc. Blaženka Divjak i državni tajnik dr. sc. Tome Antičić na konferenciji će predstaviti Zagreb Call for Action 2020., dokument usmjeren na postizanje uravnotežene cirkulacije mozgova u Europi kroz održiv sustav mjera vezanih uz očuvanje, privlačenje, mobilizaciju, osnaživanje i nagrađivanje talenata u Europi. Njime se ujedno potiče sinergija strukturnih fondova i europskog istraživačkog prostora.

Prijavljeno gotovo 600 sudionika iz 53 države

Na zagrebačku videokonferenciju, čije je održavanje prvobitno planirano  za 27. i 28. travnja 2020. u Zagrebu, trenutačno je prijavljeno gotovo 600 sudionika iz 53 različite države, a najviše – 42 posto – iz zemalja srednje i istočne Europe.  Interes za konferenciju pokazali su  sudionici iz svih dijelova svijeta – Kanade, Argentine, SAD-a, Indije, Brazila, Japana, Rusije, Kazahstana i Australije. Najviše je sudionika iz akademskog sektora (63%), iz javnog sektora (26%) te neakademskog sektora (10%).

MSCA – glavni europski program za financiranje mobilnosti istraživača

U proteklih 20 godina putem programa Marie Curie financirano je 130 tisuća istraživača. Među njima je osam dobitnika Nobelove nagrade, stvoreni su brojni interdisciplinarni konzorciji institucija, razvijeni su inovativni doktorski studiji, poboljšani su uvjeti rada za istraživače. Ovaj je program jedna od prvih inicijativa za stvaranje Europskog istraživačkog prostora, a u sklopu programa Obzor 2020. za Marie Skłodowska-Curie akcije osigurano je 6,16 milijardi eura.

Sve veći interes hrvatskih istraživača za povratak u Hrvatsku

„Sudjelovanje hrvatskih organizacija i hrvatskih istraživača od 2014. godine u MSCA programu nije zanemarivo. Podaci do 16. lipnja 2020. godine govore o 63 hrvatske organizacije koje su ukupno povukle 8,66 milijuna eura. S druge strane, u istom razdoblju putem MSCA je ugošćeno oko 60 stranih istraživača, a oko 150 hrvatskih istraživača provodi svoje doktorske programe i postdoktorske stipendije na prestižnim europskim institucijama“, naglašava Sandra Vidović, nacionalna koordinatorica za Marie Skłodowska-Curie akcije u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije. Napominje kako posebno veseli činjenica što se sve više hrvatskih istraživača, umreženih putem Marie Curie Alumni Associationa, raspituje o mogućnostima povratka i nastavku karijere u Hrvatskoj.

Dodjela MSCA nagrada
Tijekom konferencije održat će se i dodjela nagrada za najznačajnija postignuća i izvrsnost MSCA istraživača u trima kategorijama: za učinak MSCA projekata na razvoj karijera mladih istraživača, za učinak MSCA projekata na razvoj karijera iskusnih istraživača te za učinak intersektoralne i interdisciplinarne mobilnosti i razmjene znanja.

Više informacija potražite na poveznicama:

Program konferencije

Govornici

Finalisti za MSCA nagrade

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.