“Rad s mladima bi trebao biti dostupan svima”

“Rad s mladima bi trebao biti dostupan svima”

Rad s mladima je koncept o kojem ste na ovom portalu mogli čuti iz različitih uglova, bilo da je o njemu bilo direktnog govora ili da je predstavljeni sadržaj upravo bio neki oblik informiranja ponuđen mladim osobama. Informativni centri za mlade kao i klubovi i centri za mlade, sabirna su mjesta rada s mladima, a osobe koje u njima rade najviše svjedoče prirodi takvog rada te upravo od njih najviše možemo naučiti kada je u pitanju rad s mladima. Ovom prilikom odlučili smo predstaviti rad s mladim iz perspektive programske voditeljice Centra za mlade grada Zagreba, Matejom Kušić te je pitati neka od najaktualnijih pitanja s ciljem informiranja svih koji se još uvijek pitaju o čemu se točno radi, ali i kako bi saznali što se trenutno događa u području rada s mladima. S Matejom smo razgovarali u prostoru Centra za mlade grada Zagreba, u Gajevoj 2 u Zagrebu, a u nastavku možete pročitati što nam je ona ispričala.

 

Što je rad s mladima?

Rad s mladima se ne odnosi samo na rad s mladima u školi, u formalnom obrazovanju jer bi po takvoj definiciji mogli reći da su svi profesori osobe koje rad s mladima. Međutim, onako kako mi to shvaćamo i u našem Centru za mlade, to se odnosi na rad putem neformalnih metoda učenja temeljen isključivo na dobrovoljnom sudjelovanju. Mi to vidimo kao nekakav most između formalnog obrazovanja i odraslog života, gdje oni bivaju osnaženi i podržani u interesima i inicijativama. A naš rad, dodatno informiranje i pružanje sigurnog mjesta za razvoj i istraživanje taj prelazak čine nešto bezbolnijim.

Je li takav rad dostupan svima?

Mi u Centru radimo prema  Europskoj povelji o informiranju mladih i prema principima otvorenog rada s mladima te smo članica POYWE mreže gdje je rad s mladima besplatan i svima pristupačan. Dakle, ne bi smjelo biti neke okolnosti koja bi ga učinila nedostupnim mladima, poput nemogućnosti da si ga priušte te da mu fizički pristupe jer ne postoji takva usluga u zajednici.

Što se sve nudi u Centru za mlade?

Osim naših unutarnjih resursa, stručnog kadra Udruge Zamisli, Centar ima veliki broj partnera i suradnika koji su iz udruga mladih i za mlade te su specijalizirani za različita područja. Tako održavamo radionice iz financijske pismenosti, radionice glazbene produkcije, radionice pisanja projekata – za svakog po nešto. Pokrivamo i teme iz područja zdravlja, aktivizma, mobilnosti mladih. Kod nas se mogu informirati o raznim mogućnostima koje pruža ERASMUS i slični projekti.

Trenutno razvijamo jedan proces gdje će svaka mlada osoba koja dolazi u Centar individualno, najavljeno ili nenajavljeno, proći inicijalni intervju kroz koji ćemo ih pobliže upoznati. Takvim pristupom inicijalnom intervju obuhvatit ćemo različita područja važna za mlade. Između ostaloga, želimo saznati kolika je razina njihove informiranosti u raznim područjima te prepoznati i mapirati potrebe za dodatnim informacijama i vještinama. Prema tome će se izraditi plan mentorstva s osobom, a onda će, sukladno planu, ona biti uključena u grupne aktivnosti ili u individualan rad, ako postoji neka specifična potreba.

Osim spomenutih aktivnosti nudimo i zabavne i kreativne sadržaje te učenje nekih praktičnih vještina, poput kuhanja, a s obzirom na to da u trenutnom prostoru imamo i veliku kuhinju imamo i planove razvijanje takvih aktivnosti. Imamo i večeri društvenih igara i slično. Zapravo, nudimo prostor za međuvršnjačko druženje, interakciju, učenje i općenito mjesto gdje se mladi mogu razvijati te stjecati prijateljstva i znanje istovremeno.

Zašto mladi najčešće dolaze u Centar?

Najčešći korisnici usluga Centra su studenti i osobe koje su već završile fakultet, a trebaju dodatne vještine povezane s traženjem posla. Dakle, nezaposlenost mladih je na neki način jedan od osnovnih problema koje smo detektirali. Mi im onda pomažemo u jačanju kompetencija zapošljivosti kroz treninge aktivnog traženja posla, predstavljanja poslodavcu, pisanja životopisa.

Također nam se javljaju i mladi koji imaju poteškoće iz područja mentalnog zdravlja kada primijete simptome koji im otežavaju svakodnevno funkcioniranje. Za taj dio imamo izvrsne suradnike i kolege koji se bave savjetovanjem mladih, a koji ih onda uključe u individualne procese rada na nekoj poteškoći.

Kako trenutno Centar funkcionira, s obzirom na epidemiološku situaciju ?

Trenutno je zbog pandemije Centar zatvoren za fizičke susrete, ali nam se korisnici i dalje javljaju telefonski, putem maila i facebooka u potrazi za nekim informacijama. Tako da informiranje ide na toj razini. Organiziramo i aktivnosti preko Zoom-a što se pokazalo odličnim budući da se mladi onda mogu priključiti neovisno tome gdje se nalaze, možemo uključiti mlade iz cijele Hrvatske, a imali smo uključivanja iz regije, iz zemalja hrvatskog govornog područja, poput Srbije i BIH, tako da je to svakako jedna od prednosti. Isto tako, možemo prihvatiti veći broj sudionika na aktivnostima, čak do 100 osoba. Naravno tu brojku iskorištavamo s obzirom na to kakva je aktivnost u planu. Ako je radionica više interaktivna onda se uglavnom ograničimo na 20ak sudionika, ali odlično je imati takav prostor kakav nudi online rad.

Kako vidiš budućnost rada s mladima, u kojem se smjeru treba razvijati?

Nama je cilj da se u Hrvatskoj podigne svijest o tome što je rad s mladima. I to svijest naše ciljne skupine, dakle mladih koji će biti upoznati s postojanjem mogućnosti da se obrate i uključe u takav oblik rad. S druge strane, jako nam je važno da se podigne i svijest donositelja odluka kako bi rad s mladima bio dostupan svim mladima, kako u urbanim tako i u ruralnim područjima. Idealna situacija bi bila da svaki grad i mjesto imaju prostor gdje rade profesionalci, osobe koje rade s mladima. Nažalost, takva profesija trenutno kod nas ne postoji, ali idemo prema tome da se rad s mladima profesionalizira te da svako mjesto ima nekakav centar ili klub za mlade. To bi bio značajan doprinos daljnjem razvoju rada s mladima.

 

Više o radu s mladima koji se odvija u Centru za mlade grada Zagreba možete saznati na službenim facebook stranicama : https://www.facebook.com/cmzg.info/.

 

Projekt Centar za mlade grada Zagreba pokrenula je Udruga Zamisli koja s mladima radi dugi niz godina.

 

Autorica članka: Simona Mravak

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.