Zašto je (samo) disciplina jako važna

Zašto je (samo) disciplina jako važna

Dalai Lama jednom je rekao, “Disciplinirani um vodi ka sreći, a nedisciplinirani um vodi do patnje.” Ovaj citat nam za početak otkriva dvije važne činjenice o disciplini. Prije svega disciplina je snaga uma, odlučivanja i naših vrijednosti, bez obzira na to pokazuje li se fizičkim radom ili u mentalnom smislu.  Ona nam prokazuje koliko smo dosljedni u svojim postupcima i koliko oni odražavaju naše vrijednosti. Druga stvar koju možemo izlučiti iz ovog citata je velika povezanost discipline s postizanjem ciljeva i ostvarivanjem vlastitih želja, koji jesu ono što nam pričinjava zadovoljstvo. Dakle osobna disciplina i sreća su jako povezane. Svakako, disciplina nije povezana samo s naporima i teškim radom, ona se očituje i u dosljednom pridržavanju odluke da se primjerice sat vremena dnevno relaksiramo čitanjem nekog ugodnog štiva.

Svijet u kojem živimo donosi na repertoar mnoštvo razlučivanja, sve se mijenja i to jako brzo. Mlade osobe su općenito više u tranziciji i razvoju, a kada se to spoji s ionako mijenjajućim svijetom, dobro dođe predvidljivost samodiscipline i povjerenja u to da nas naši postupci mogu dovesti gdje želimo, a ako u tome ne uspijemo, barem smo sigurni da smo svoj trud istinski uložili i da dalje na nešto drugo možemo bez žaljenja. Suprotno uvriježenom mišljenju, samodisciplina ne znači biti oštar prema sebi ili živjeti ograničenim životnim stilom, ona znači unutarnju snagu i kontrolu nad svojim postupcima i reakcijama. Posjedovanje ove vještine omogućuje ustrajanje u odlukama i planovima dok se ne ostvare. Također, ona pomaže kod prevladavanja odugovlačenja i lijenosti.

Jedna od važnih osobina, a koja je povezana s disciplinom je fokusiranost. Razlog tomu je činjenica da disciplina nije samo „naređivanje“ sebi, ona je i razumnost i slaganje prioriteta. Omogućuje mjerenje važnosti određenog djela i razlučivanje o vremenu koje će biti uloženo u odrađivanje zadatka. Ovaj način slaganja prioriteta pomaže kod usredotočenosti na najvažnije stvari. Kad se to ponavlja neprestano produktivnost raste, kao i vjerojatnost postizanja ciljeva. To se u današnjem svijetu izuzetno cijeni, a i vrlo je povezano i s radnom učinkovitosti, bilo onom poslovnom ili obrazovnom. Uzmimo za primjer spremanje velikog i važnog ispita na fakultetu te kako se disciplina očituje u tom slučaju. Produktivna i fokusirana osoba ili jednostavno rečeno u ovom kontekstu disciplinirana osoba, za početka puno lakše odolijeva ometajućim faktorima iz okoline, npr druženja, društvene mreže i slično te si zbog toga jasnije organizira vrijeme. Bez obzira na to što ranije i intenzivnije pristupa radu i učenju, ona time bira rasterećeniji i organiziraniji način postizanja svog cilja. Upravo na to se može nadovezati sljedeća činjenica : osoba s razvijenom disciplinom ima više vremena u jednom danu od osobe koja disciplinu nije dovoljno razvila (a svi raspolažemo jednakim brojem sati!).

Samokontrola u odnosima također proizlazi iz osobne discipline te je važna za stvaranje i održavanje značajnih obiteljskih, partnerskih, prijateljskih i poslovnih odnosa. Ona podrazumijeva i svijest i oprez u korištenju riječi, biranju ponašanja, a što je možda i najvažnije ona osobu čini pouzdanom i odgovornom u postizanju zajedničkih ciljeva i dogovora. Za kraj, možda i najpoznatije lice osobne discipline možemo vidjeti u kontekstu discipline tijela, kod treniranja, sporta i rekreacije. Ona itekako doprinosi održavanju kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja osobe. Ustrajanje, napori i odricanja u onom najpoznatijem smislu vidljivi su kod vrhunskih sportaša upravo zato što su impresivni rekordi i pobjede uvijek slavljeni i nagrađeni, a iza njih stoje i brojni neuspjesi te velika mentalna snaga. To nam svima nekako nudi ohrabrenje na putu ka našim osobnim uspjesima.

Dakle, mnoštvo je kategorija, a kako je i u jeziku naznačeno, mnoštvo disciplina u kojima možemo osjetiti važnost samodiscipline (odnosi, posao, zdravlje, školovanje, zabava, rekreacija, osobni razvoj itd.).  U svakom slučaju, ona je jako važna, ona se razvija i uvijek može biti poboljšana, ako nismo zadovoljni razinom koju trenutno posjedujemo. I ne smijemo zaboraviti kako sve počinje od malih koraka, malih obećanja samome sebi, kako je John Wooden rekao: “Disciplinirajte sebe i drugi neće trebati.”

 

Autorica članka: Simona Mravak

Članak je napisan u sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade Zagor”. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.