SOCNET5! U PRAKSI

SOCNET5! U PRAKSI

U sklopu projekta SocNet za 5! u proteklom smo razdoblju proveli 3 seta po 3 radionice za 3 skupine mladih na teme komunikacijskih vještina, prezentacijskih vještina i timskog rada. Prilikom kreiranja sadržaja usmjerili smo se na praktične vježbe i teoriju koji su primjenjivi u svakodnevnom životu. Ovakve radionice svakako pomažu mladima da jačaju svoje kapacitete, sada u obrazovnom sustavu, kasnije u poslu ali cijelo vrijeme u životu.

Kod komunikacijskih vještina usmjerili smo se na komunikaciju prema obitelji, prijateljima, unutar škole, ali i kako koristiti „JA“ poruke i primijeniti dobru i asertivnu komunikaciju tijekom dana i koje su to tehnike za takvu komunikaciju. Svakako su najvrjedniji dijelovi radionica upravo razmjena osobnih iskustava i osvještavanje sebe kao pojedinaca o tome kako pristupamo drugima, što možemo unaprijediti i kako svojom komunikacijom utječemo na druge.

Na edukaciji o prezentacijskim vještinama razgovarali smo o stilovima učenja prvenstveno radi toga da osvijestimo kako smo skloni prezentirati gradivo koje je svojstveno vlastitom stilu učenja i kako prezentirati da bude prilagođeno svima. Sve to kako bismo što bolje pripremili sebe za javni nastup. Isto tako, razgovarali smo o samoj izvedbi, što izbjegavati, što je dobro koristiti i slično. Nakon teorijskog dijela i diskusije, svaki sudionika/ca je izradio/la svoju prezentaciju o nekom svojem interesu ili hobiju. Nakon svake prezentacije razgovarali smo kako unaprijediti vještine prezentiranja. Interesi mladih vrlo su različiti što se vidjelo kroz odabir tema prezentacija; to su bile teme od volontiranja do vrsta pasa i drugih životinja, knjiga, filmova, mostova, glazbe, motocrossa, voća, pa sve do teme fiskalne politike.

Treći set je radionica na temu timskog rada. Ovdje smo razgovarali o timovima, radnim skupinama, razvoju timova, uravnoteženim timovima, ali i o procjeni kakva je naša uloga u timu i na koji način unaprijediti komunikaciju i rad s drugima.

Cijeli ovaj set radionica, kao  i kontakti koje imamo među grupama i unutar timova svakako pomažu osobnim vještinama ali i jačanju vještina koje će koristiti kada dođu na tržište rada.

Sve tri grupe mladih zajednički će na proljeće osmisliti i provesti volontersku akciju u zajednici.

Projekt „SocNet za 5!“ (UP.02.2.2.06.0408) sufinanciran je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda,  kroz Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA 1“, šifra poziva za dostavu projektnih prijedloga UP.02.2.2.06.,  objavljenog 23. siječnja 2018. godine. Vrijednost projekta je 1.494.183,82 kn od čega je iznos bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda 1.494.183,82 kn (100%). Korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda je Udruženje “Djeca prva”, a partneri Mreža udruga Zagor, Hrabri telefon,Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji „Vrtuljak“, Udruga za unaprjeđenje kvalitete života „Karika“, Udruga Ardura, CZSS Zagreb,  CZSS Križevci, CZSS Duga Resa i CZSS Šibenik.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.