U okviru ERC-a u 2021. tri natječaja, dugoročni proračun veći za 16 milijardi eura

U okviru ERC-a u 2021. tri natječaja, dugoročni proračun veći za 16 milijardi eura

Predstavljen je program rada za 2021. za Europsko istraživačko vijeće (ERC), prvi program rada u okviru programa Obzor Europa, novog europskog okvirnog programa za istraživanja i inovacije za razdoblje 2021. – 2027. Plan rada za ERC uključuje tri glavna poziva na podnošenje prijedloga za pionirske istraživačke aktivnosti s ukupnim proračunom od 1,9 milijardi eura.

Europsko istraživačko vijeće nudi bespovratna sredstva vrhunskim istraživačima iz cijelog svijeta koji su spremni doći u Europu ili ostati u njoj i raditi na revolucionarnim znanstvenim i tehnološkim otkrićima koja mogu biti temelj za nove industrije, tržišta i društvene inovacije budućnosti.

“Zahvaljujući prvom pozivu pomoći ćemo mladim istraživačima iz cijele Europe koji pokreću vlastiti neovisni istraživački tim ili program. Oni su budućnost europskih istraživanja”, poručila je europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

U okviru dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027. Europsko istraživačko vijeće trebalo bi dobiti više od 16 milijardi eura iz Obzora Europa, što je povećanje od 22 % u odnosu na prethodni program Obzor 2020.

“Znanstveno vijeće ERC-a sa zadovoljstvom će u okviru programa Obzor Europa nastaviti podupirati europske istraživače i njihove najinovativnije ideje. Moći ćemo dodjeljivati više bespovratnih sredstava nego ikad prije”, rekao je predsjednik Europskog istraživačkog vijeća Jean-Pierre Bourguignon.

Prvi ovogodišnji natječaj 25. veljače 2021.

U okviru nove serije natječaja 25. veljače će biti objavljen poziv Europskog istraživačkog vijeća za bespovratna sredstva za mlade istraživače („Starting Grants”), koja su namijenjena vrhunskim istraživačima za pokretanje vlastitog istraživačkog tima ili programa. Poziv za koji je na raspolaganju proračun od 619 milijuna eura bit će otvoren do 8. travnja.

Drugi natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava objavljivat će se prema kalendaru programa rada: 11. ožujka poziv za bespovratna sredstva za nove neovisne istraživače („Consolidator Grants”), koji proširuju vlastiti neovisni istraživački tim ili program, u iznosu od 633 milijuna eura. Rok za prijave je 20. travnja. Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za priznate neovisne istraživače („Advanced Grants”) bit će objavljen 20. svibnja. Proračun iznosi 626 milijuna eura, a rok za prijave je 31. kolovoza.

Zbog prelaska na novi okvirni program bespovratna sredstva za skupine izvrsnih istraživača („Synergy Grants”) nisu dostupna u okviru programa rada za 2021. Međutim, ta bespovratna sredstva vjerojatno će se nastaviti dodjeljivati u okviru programa rada za 2022. Bespovratna sredstva za provjeru koncepta („Proof of Concept Grants”) trenutačno revidira Znanstveno vijeće, upravljačko tijelo Europskog istraživačkog vijeća, pa stoga ni ona nisu dostupna u okviru ovog programa rada.

Program rada za 2021. uključuje i druge mjere i javnu nabavu kako bi se Znanstvenom vijeću omogućilo da izvršava svoje dužnosti i ovlasti, uključujući imenovanje neovisnih stručnjaka tijekom evaluacije prijedloga i pripreme poziva, preispitivanje etičnosti i praćenje projekata u tijeku. Također obuhvaća obvezu Znanstvenog vijeća da utvrdi opću strategiju Europskog istraživačkog vijeća i prati znanstvenu kvalitetu programa koji se provode.

Kriterij za potporu je znanstvena izvrsnost

Europsko istraživačko vijeće dodjeljuje bespovratna sredstva putem otvorenih natječaja za projekte koje vode mladi i etablirani istraživači. Budući da je njegov jedini kriterij za odabir znanstvena izvrsnost, ono nastoji privući vrhunske istraživače iz cijelog svijeta da dođu u Europu i ostanu u njoj. Dosad je Europsko istraživačko vijeće financiralo više od 9500 vrhunskih istraživača u različitim fazama njihovih karijera, više od 70 000 postdoktorskih stipendista, studenata doktorskih studija i drugog osoblja iz njihovih istraživačkih timova. Neovisna revizija iz 2020. pokazala je da se oko 80 % financiranih projekata odnosi na iznimna znanstvena otkrića ili važan napredak, što dokazuje visoku kvalitetu istraživanja koje financira EU.

Pročitajte još:

Europsko istraživačko vijeće na Info danu u Hrvatskoj okupilo gotovo 200 znanstvenika i istraživača

Profesorica Smolčić: ERC mi je omogućio da se vratim u Hrvatsku baviti znanošću na najvišoj razini

Profesor Pavin: ERC otvara vrata suradnji s prestižnim svjetskim sveučilištima

Znanstvenica Šepić objašnjava zašto je važno prijavljivati projekte za ERC-ove grantove

Prof. dr. sc. Jonjić: ERC vam osigurava nove suradnike, znanstvenu opremu i materijal nova istraživanja

Prof. dr.sc. Tolić: ERC pomaže ostanku talentiranih znanstvenika, ali i povratku vrhunskih znanstvenika u Hrvatsku

 

Preuzeto sa: www.mobilnost.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.