Danny Trejo – glumac s najviše onscreen smrti

Danny Trejo – glumac s najviše onscreen smrti

Proboden kolcem kroz prsa, osakaćen, upucan, obezglavljen, mučen, poginuo u saobraćajnoj nesreći i eksploziji – samo su neki od scenarija u kojima ovaj holivudski zlikovac završi mrtav.

Danny Trejo, slavni holivudski antagonist, glumio je preko 400 uloga u raznim filmovima i televizijskim serijama, a na filmskom je platnu ubijen nevjerojatnih 65 puta, čime drži ovaj svjetski rekord. Trejo je glumac vrlo prepoznatljivog izgleda, čije su glavne osobine kosa svezana u rep, brkovi, lice u ožiljcima, prijeteći izraz lica, duboki, grubi glas i mišićavi torzo s tetovažom meksičke kaubojke, koji se nerijetko pojavljuje na filmovima. Fantastični glumac s lakoćom je utjelovio brojne negativce, a na to ga je pripremio, osim impresivnih glumačkih vještina, turbulentan kriminalni život kojim je živio do svoje 25. godine.

Danny Trejo rođen je u 1944. godine u Los Angelesu, Kaliforniji, u radničkoj obitelji meksičko-američkog podrijetla. Kroz odgoj je Trejo bio iznimno izložen štetnim posljedicama „toksične muškosti“, morajući se od najranije dobi dokazivati kao odlučan i agresivan, što se reflektiralo na velik dio njegovog života.

Trejov ujak Gilbert od njega je bio stariji samo šest godina, a Treju je poslužio kao svojevrsni životni uzor koji je njegovu mladost odveo u pogrešnom smjeru. Iz perspektive osmogodišnjaka, Trejo je osjećao snažno divljenje prema svom ujaku koji je uvijek imao mnogo novca, posjedovao dobre aute i bez straha radio što god je htio. Nije se dobro slagao ni sa kime u svojoj okolini, s čime se poistovjećivao i Trejo. Zbog njihovog druženja, Trejo je uživao popularnost među svojim vršnjacima. Osim što ga je naučio boksu, Gilbert je svog nećaka vrlo rano uveo u svijet droge. S 8 godina je Trejo počeo konzumirati marihuanu, a već s 12 je prvi put koristio heroin. Kako bi podržao svoju ovisnost, Trejo je zajedno s Gilbertom počinio brojne oružane pljačke i počeo konzumirati i prodavati drogu. Uživao je u osjećaju moći i adrenalinu koji donosi novac i nasilje, te se već od ranog puberteta našao u svijetu kriminala.

Kako je Trejo velik dio svog odrastanja proveo u maloljetničkim zatvorima, kada je 1966. godine završio u strogo čuvanom zatvoru San Quentin, već bio poznato lice. Ono što je pogodovalo tituli Treja kao ozloglašenog zatvorenika, bila je upravo njegova vještina boksa. U zatvoru je stekao titulu prvaka u lakoj i poluteškoj kategoriji. Sam Trejo kaže kako su ga, osim njegovog stava, zastrašujući izgled i muskulatura spasili od mnogih sukoba i dali mu određenu vrstu “imuniteta” u zatvorskoj ćeliji.

  1. godine, nakon što je ozlijedio zatvorskog čuvara kamenom ga pogodivši u glavu, Trejo je smješten u samicu u zatvoru Soledad gdje se susreo s mogućnošću izricanja smrtne kazne. Gledajući smrti u oči, prvi put u životu zaista preplašen, Trejo je molio Boga da mu omogući dostojanstvenu smrt ili pruži još jednu priliku, a on je zauzvrat obećao moliti svaki dan i truditi se biti dobar čovjek. Njegove su molitve bile uslišane – tužba je odbačena jer nije bilo svjedoka o događaju. Trejo je dobio uvjetnu kaznu i 1969. godine je pušten na slobodu.

Nakon izlaska iz zatvora, Trejo je uistinu počeo mijenjati svoj život kako je obećao. Tek kada je izašao iz zatvora, za Treja je počela prava životna borba i suočavanje s posljedicama vlastitih djela. Odlučio je liječiti se od ovisnosti od droga, redovito je odlazio na sastanke liječenih ovisnika i nastavio se rekreativno baviti boksom, budući da mu je zbog dosjea komisija odbila izdati licencu. Kao osoba bez radnog staža, Trejo je isprva zarađivao snalazeći se, radio je manje poslove na pola radnog vremena i sudjelovao u klubovima boraca.

Trejo je iskoristio svoje životno iskustvo i postao savjetnik za ovisnike o drogi, a radio je i na projektima za prevenciju uporabe narkotika i prevencije samoubojstava. Upravo je ovo zanimanje bilo prekretnica u životu glumca i njegova velika vrata za ulazak u svijet glume. Naime, dok je radio kao savjetnik na sastanku anonimnih ovisnika o kokainu, Treju se za pomoć obratio 18-godišnji ovisnik koji je bio statist na filmu Pomahnitali vlak ruskog redatelja, Andreja Končalovskog. Adolescent mu je objasnio da većina glumaca, čak i na snimanju aktivno koristi droge. Na setu je Treju prepoznao scenarist i bivši poznanik iz zatvora, Edward Bunker. Vidjevši Trejovu tetovažu na prsima, sjetio se njegovih boksačkih sposobnosti i ponudio mu posao trenera na filmu. Trejo je boksu podučavao glumca Erica Robertsa za 320 dolara dnevno. Ta plaća  se Treju u nezavidnoj situaciji činila astronomski velika, a  glumac nije ni slutio da će za tridesetak godina biti težak 16 milijuna dolara. Impresioniran Trejovim radom, redatelj je Treju ponudio sporednu ulogu boksača i osuđenika, koja je omogućila Trejov veliki ulazak u svijet glume.

“To je bila najsmješnija stvar koju sam čuo. Bio sam u Soledadu, San Quentinu, Folsomu, Susanvillu, Sierri – i sad me čovjek pita: “Možeš li glumiti osuđenika?”. Sjećam se da sam mu rekao “Pokušat ću”.” Trejo se nakon te uloge nastavio pojavljivati u mnogim filmovima, uglavnom kao teški zločinac i antijunak. Pojavio se u brojnim filmovima redatelja Roberta Rodrigueza. Ipak, svoju svestranost je pokazao ulogama u nekoliko komedija, dječjim filmovima, a posuđivao je glas za filmove i videoigre. Neke od njegovih najpoznatijih uloga su Machete u filmu Spy Kids (2001.) i Machete (2010.),Geronimo u filmu Blood in Blood out (1993.), Najavas u filmu Desperado (1995.) i Razor Charlie u filmu From Dusk till Dawn (1996.).

Danny Trejo se danas potpuno razlikuje od likova koje utjelovljuje. U privatnom životu, Trejo zadivljuje skromnošću, humorom i optimizmom. Još uvijek radi u području savjetovanja ovisnika o drogi i suzbijanju i prevenciji kriminaliteta, a otvorio je i svoj lanac restorana. Djeluje u mnogim humanitarnim udrugama i na glasu je za nekoliko junačkih i filantropskih djela. Kaže da je njegov život u drugom smjeru odvelo upravo pomaganje drugima i da je sve dobro što mu se dogodilo upravo izravna posljedica toga. Diže svijest populacije o štetnosti „toksične muževnosti“ koja je pogubna za mentalno i fizičko zdravlje muškarca, a koju je iskusio na vlastitoj koži. Izjavio je da su mu u razbijanju rodnih stereotipa najviše pomogla njegova djeca.

Danny Trejo se i kroz svoje filmove primarno bori protiv glorifikacije kriminalnog ponašanja. U mnogim intervjuima spomenuo je kako je jedini razlog iz kojeg se uporno pojavljuje u ulogama gangstera, huligana i antiheroja upravo iz edukativnih razloga. Trejo se slaže s tim da njegov karakter, odnosno filmska uloga umre ili se suoči s posljedicama svojih djela, kako bi pokazao djeci da kriminal ne vodi ničemu dobrom i kako se zločin ne isplati.

O Trejovom uzdizanju s dna i potpunom obratu životnog stila, snimljen je dokumentarni film Zatvorenik #1 (2019). Trejo je uz koautora Donalda Loguea napisao knjigu Moj život zločina, iskupljenja i Hollywooda (2021) u kojoj se suočava sa  svojim davno potisnutim traumama, zlostavljanju o djetinjstvu, govori o ovisnosti i nasilju koje se transgeneracijski provlače kroz njegovu obitelj i o borbi s rakom jetre. Priča o Trejovu prerastanju iz kriminalca u holivudsku zvijezdu i humanitarca može poslužiti kao odličan primjer mlađim generacijama. Trejo je živući dokaz da nije bitno odakle se u životu počne, već gdje se na kraju završi.

Napomena: “Toksična muškost ili toksična muževnost podrazumijeva nepisana pravila ponašanja kojih bi se muškarci trebali podržavati kako bi potvrdili svoj status i ulogu muškarca. Uključuje pridržavanje tradicionalnih muških rodnih uloga kroz stereotipna muška ponašanja i osobine kao što su: dominantnost, nadmetanje, agresija, mizoginija, emocionalna represija, uporaba opojnih sredstava. Posljedica je višestoljetnog patrijarhata, a uzrok je brojnim psihološkim i socijalnim problemima.”

Autorica članka: Dora Kučina, studentica 3. godine preddiplomskog studija logopedije i volonterka novinarka Info – centra za mlade Zagor

Sadržaj je isključiva odgovornost autorice i nužno ne izražava stajalište Mreže udruga Zagor.

 

AKO TE VIŠE ZANIMA MOJI IZVORI SU:

https://www.bbc.com/news/newsbeat-53327437

https://www.nbcnews.com/news/latino/actor-danny-trejo-explores-redemption-new-memoir-rcna1360

https://www.imdb.com/name/nm0001803/bio

https://dnevnik.hr/showbuzz/celebrity/proslost-dannyja-treje—537160.html

https://jokermag.com/danny-trejo-death-penalty-hollywood/

https://www.youtube.com/watch?v=m6ph5_yysW8

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.