KREATIVNA RADIONICA: SHIBORI TEHNIKE

KREATIVNA RADIONICA: SHIBORI TEHNIKE

Popularni sindrom „nemam ništa za obući“ imali smo čast doživjeti nekolicinu puta; ponekad i više puta tijekom istog dana. Dok naši ormari pucaju pod pritiskom silne odjeće koja, u mraku te drvene kutije, sniva vječni san na kojem bi joj i sama Trnoružica zavidjela, priroda je ta koja izvlači deblji kraj. 

Svi znamo da su divovi modne industrije poput ZARA-e, H&M-a i New Yorker-a, u priči o ekološkoj osvještenosti i spašavanju planeta, negativci! Također, znamo da na drugoj strani borbene linije stoje second hand-ovi i mali dućani koje često vode 1-2 osobe, a koje ponekad možemo pronaći samo u on-line formi. No osim rezuckanja i šaranja markerom za tekstil, kako pojedinac može nadići taj famozni „nemam ništa za obući“ sindrom, a da ne zakorači u zloglasni shopping centar? Bedekovčanska udruga mladih, u subotu 23.7., ponudila je mladim ljudima jedno od rješenja – shibori!

Shibori – japanska riječ iza koje se krije tisućlječe razvijanja i usavršavanja tehnika, pomoću kojih bezlične tkanine dobivaju novi šarm, te nekoliko sati zabave u subotnje popodne. Postoji bezbroj načina za stvaranja uzoraka na tkanini – bilo koji način na koji se tkanina može saviti, šivati ili vezati, prije samog bojanja, postići će neki uzorak. No kako ipak ne bismo dobili preapstraktne uzorke, sudionici su se prvo upoznali s 4 osnovne shibori tehnike i uzorcima koji rezultiraju korištenjem istih.

Kanoko shibori najjednostavnija je i najpopularnija shibori tehnika. Ukoliko ste radili s tie-dye tehnikom, utoliko vam ova tehnika neće biti apstraktna. Sve što trebate su nekoliko komada plastičnih gumica i možete krenuti u svoju shibori avanturu. 

Arashi (jap. oluja) shibori poznatija je kao “pole-wrapping” tehnika jer se tkanina ovija oko PVC cijevi ili staklene boce, a zatim se učvršćuje konopom. Ova tehnika svoje ime je dobila po krajnjem rezultatu koji nastaje na tkanini – dijagonalnim linijama koje podsjećaju na mlaz kiše usred oluje.

Itajime shibori tehnika je čiji su kranji rezultat na tkanini geometrijski oblici – trokut i kvadrat. Tradicionalno, tkanina se nalazi u “sendviču” između dva komada drveta koje na mjestu zadržavaju konopi.

Posljednja tehnika s kojom su se sudionici mogli upoznati bila je Kumo shibori. Ova tehnika uključuje stvaranja nabora na tkanini koji se potom vežu s nekolicinom gumica kako bi nastala “nožica”. “Nožica” se često naziva i paukova noga jer krajnji rezultat podsjeća na paukovu mrežu.

Napisala: Gabrijela Rogan

Fotografije: Gabrijela Rogan

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.