STUDENTICE TURKOLOGIJE GOVORE O: TURSKOJ KULTURI I KLUBU STUDENATA TURKOLOGIJE

STUDENTICE TURKOLOGIJE GOVORE O: TURSKOJ KULTURI I KLUBU STUDENATA TURKOLOGIJE

Kada sam došla ovdje, iznenadila sam se da mnogi znaju barem osnovni turski zbog turskih serija. Ponekad razgovaram turski sa svojim prijateljima Hrvatima. Kad zaboravim engleske riječi, kažem na turski način i ponekad upali. Ovo je super za mene.  

Također, upoznala sam sjajne ljude s Odsjeka za turkologiju. Razgovaramo o turskom jeziku, kulturi i ljudima. Također učim puno stvari o hrvatskoj kulturi i jeziku. To je kao naš tajni jezik. Zamislite, da ima puno ljudi, ali samo vi i vaši prijatelji možete razumjeti jezik.

Kao što sam već spomenula, bila sam iznenađen kada sam upoznala ljude koji znaju turski i studiraju turkologiju. Zbog toga sam htjela intervjuirati studente turkologije i pitati ih zašto su odabrali baš ovaj odsjek. Lucija Mrzlečki i Andrea Reljac studiraju turkologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Lucija također studira njemački jezik; Andrea studira kulturnu antropologiju i turkologiju. Studenti turkologije imaju turkološki klub i organiziraju događaje o turskoj povijesti, kulturi, jeziku i više! Andrea Reljac prošlog je mjeseca postala predsjednica Turkološkog kluba. Otkrijmo njihov studijski put!

  •     Kako si se odlučila za studij turkologije?

Lucija Mrzlečki: U školi su mi uvijek najdraži predmeti bili strani jezici. U prvom razredu osnovne škole počela sam učiti njemački, a kasnije, u četvrtom, i engleski jezik. Nakon osnovne škole upisala sam jezičnu gimnaziju te sam tamo učila talijanski kao treći strani jezik. Nakon završene gimnazije željela sam upisati germanistiku, a uz to je bilo potrebno odabrati još jednu studijsku grupu. Kako sam turski jezik počela i sama učiti kod kuće (uz serije, Internet i glazbu) te sam prisustvovala radionici turskog jezika u srednjoj školi tijekom tjedna stranih jezika, odluka je pala na turski koji mi se činio zanimljivim. Željela sam naučiti taj jezik i upoznati kulturu te zemlje koja se činila toliko drugačijom i posebnom. 

Andrea Reljac: Zaljubila sam se u turski jezik gledajući prije 10/11 godina prvu tursku seriju koja se prikazivala na našim kanalima. Zahvaljujući njoj, rodio se interes za turskom kulturom, glazbom i književnosti te sam odlučila studirati Turkologiju.

Lucija Mrzlečki

  •     Što planiraš raditi kad završiš fakultet?

Lucija Mrzlečki: Nakon fakulteta se, naravno, planiram zaposliti. Važno mi je da nađem posao na koji ću dolaziti s užitkom i na kojem ću se služiti jezicima kojima se već toliko godina bavim. Također bih željela upisati tečaj talijanskog jezika kako bih osvježila i proširila svoje znanje. Plan mi je i da što više putujem, upoznam nove kulture i jezike te svakako ponovno posjetim Tursku. 

Andrea Reljac: Pisanje poezije jedna mi je od najvećih strasti. Voljela bih se tome posvetiti u skorijoj budućnosti. Također, mogu se jednoga dana vidjeti i kao profesorica jer volim rad s djecom i ljudima.

  

  •   Što mislite koje su prednosti, a koji nedostaci studija turkologije?

Lucija Mrzlečki: Nedostatak koji bih izdvojila jest učenje arapskog jezika, što samo po sebi nije loše, ali je učenje arapskog jezika 2 godine na preddiplomskom studiju uvjet za upis diplomskog studija. Zbog toga mnogi studenti već na preddiplomskom odlučuju kako neće upisati diplomski jer im je arapski jezik pretežak. Učenje tog jezika je zahtjevno i oduzima dosta vremena koje biste mogli trošiti na poboljšavanje znanja turskog.

Prednosti ima dosta: već od prve godine studiranja studenti su u kontaktu s izvornim govornicima turskog jezika (uz naše profesore postoje dva lektora/lektorice koji dođu iz Turske). Također, na studiju se ne uči samo jezik, već se upoznaje kultura i povijest Turske, ali i drugih turkijskih zemalja. Upisuje se manje studenata nego što je to slučaj na drugim studijskim grupama pa su odnosi među studentima, ali i studentima i profesorima, bolji. Na diplomskom studiju radi se i na prevođenju raznih vrsta tekstova, ali i serija, što je velikoj većini nas i budući posao. 

Andrea Reljac: Da sam mislila da ima nedostatke, ne bih studirala Turkologiju. Jednostavno volim sve što mi pruža ova struka + sada mogu gledati turske serije bez prijevoda. 

  •   Što ti je najdraže u turskoj kulturi?

Lucija Mrzlečki: Mislim da prije svega treba istaknuti tursku kuhinju. U Turskoj je i vrlo važan doručak pa ćete ako dođete u Tursku i naručite doručak dobiti obilan obrok koji sadrži sve – od voća i povrća do slatkog. 

Andrea Reljac: Najdraža stvar mi je mentalitet ljudi. Toliko velikodušne i tople ljude ne možete vidjeti na Zapadu (po meni). I doručak. Nema boljega od turskoga doručka.  

  •     Je li vam bilo teško učiti novi jezik? Na koje sve načine učite novi jezik?

Lucija Mrzlečki: Naravno da, kada se kreće s učenjem nekog novog jezika, treba vremena da se navikneš na njega, da vidiš na koji način razmišljati kada slažeš rečenice i slično. No kako stvarno volim strane jezike i brzo “pohvatam” strukture i pravila, rekla bih da za mene to ne predstavlja problem. Za mene je to izazov i uživam u učenju i otkrivanju svega što jedan jezik donosi. Naravno da je potrebno naučiti gramatiku nekog jezika, ali smatram da je vrlo važno gledati emisije, serije i filmove, slušati glazbu i čitati knjige na jeziku kojeg učiš. To igra veliku ulogu i u upoznavanju kulture i načina razmišljanja naroda koji govori tim jezikom. Najvažnija stvar je ipak komunicirati na tom jeziku, ako je moguće s izvornim govornicima – to je najbolja praksa. 

Andrea Reljac: Koji god da jezik pokušavate učiti, naravno da je teško, no na tom putu pomaže vaša ljubav prema novome jeziku. Ako ga volite, ne mogu reći da će učenje biti lako, no na koncu neće biti ni toliko teško. 

Čitam knjige, slušam tursku glazbu, gledam filmove i serije… Smatram da je to najbolji način da se nauči jezik – slušati ga. Ako još imate i prijatelje iz Turske, ne trebate se bojati da nećete moći naučiti jezik. 

  •     Što biste preporučile mladim ljudima koji žele studirati turkologiju?

Lucija Mrzlečki: Mislim da je najvažnija poruka „Slijedi svoje srce!“. Kad sam odlučila da ću studirati turkologiju, dosta me ljudi pitalo „Pa zašto?“ „S tim nećeš naći posao.“ „Od kud baš turski?“ No, to me nije ni u jednom trenutku poljuljalo. Znala sam da je turski moja želja i da ne postoji drugi izbor za mene. Slijedila sam svoje želje i evo – danas nakon 5 godina ne žalim ni za čime. Zaljubila sam se u taj jezik i kulturu. Tako da – ako želite naučiti ovaj jezik, upoznati kulturu Turske, ako vam je to velika želja – nemojte odustati i nećete požaliti! I ako se brinete za posao, bez brige, imat ćete ga. 

Andrea Reljac: Ako zaista želite, napravite to! Nećete požaliti. Studirati turkologiju jedna je od najljepših odluka koje sam u životu donijela. Kad god uhvatite priliku, pričajte turski i ne strahujte od pogrešaka. Svi smo mi ljudi… I na kraju… budite ponosni na sebe!

  •     Kako ste se odlučile uključiti u klub turkologije? 

Lucija Mrzlečki: Kad sam saznala da se pokreće Klub, odlučila sam se bez razmišljanja priključiti. Smatram da su mladi u današnjem društvu poprilično pasivni. Problem je što se često žale kako nešto nije dobro i kako su nužne neke promjene, ali ništa ne poduzimaju. Klub je značio promjenu – na bolje. I tako je i bilo. Organizirali smo radionice za studente iz Turske kako bi naučili hrvatski jezik te se družili s nama, organizirana je i terenska nastava u Tursku – mnogima od nas to je bio prvi posjet toj predivnoj zemlji.

Andrea Reljac: Od mojih prvih studentskih dana, Turkologija je za mene više od profesije. Htjela sam i ja biti jedan mali dio nje. Odlučila sam se priključiti Klubu studentata turkologije i biti aktivnija kao studentica.

  • Zašto ste odlučile otvoriti Studentski klub turkologije? Što sve radite u Klubu?

Andrea Reljac: Klub studenata turkologije osnovan je još ranije, no godinama nije bio aktivan. Ponovo je počeo djelovati 2018. godine te je krenuo s aktivnostima. Svakoga semestra naši članovi drže tečaj hrvatskoga jezika za studente iz Turske koji dolaze na Erasmus u Zagreb. Organiziraju se i pričaonice s Turcima koji žive u Zagrebu ili su posjetili u Hrvatsku. Najveći uspjeh našega Kluba jest Međunarodna konferencija “Mladi turkolozi” koja se održala 2021. godine.

  • Može li svaki student prisustvovati vašem klubu i događajima?

Andrea Reljac: Članovi Kluba su ili studenti turkologije ili oni koji su već diplomirali, ali našim se aktivnostima mogu priključiti svi. 

  • Želite li nešto dodati?

Lucija Mrzlečki: Onima koji studiraju turkologiju preporučila bih da, iako studiraju taj jezik, svakako uče i sami u slobodno vrijeme, van faksa. Postoji aplikacija ESN-a Papaya na kojoj se možete prijaviti i postati Buddy nekom studentu/studentici koji dolazi na Erasmus u Hrvatsku. Možete odabrati jezik odnosno zemlju iz koje želite svog Buddy-ja. Ja sam na taj način poboljšala znanje jezika, ali ono još važnije upoznala predivne ljude i stekla prijateljstva. Također, učlanite se u Klub studenata turkologije. Imat ćete priliku sudjelovati na raznim radionicama i aktivnostima, upoznati izvorne govornike, a ko zna – možda i otputovati u Tursku! 

Intervju: Evin Arslan

Fotografije: Lucija Mrzlečki, Andrea Reljac

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.