ZNAJU LI MLADI UČITI?

ZNAJU LI MLADI UČITI?

Učenje je aktivnost koja zahtijeva punu pažnju, odmornost, koncentraciju i naravno, dobru pripremu. Većina hrvatskih učenika ima krivi pristup istom. Zanimaju ih ocjene i rezultati, a manje sam proces koji ih do toga dovodi. Važno im je zadovoljiti standarde, upisati željenu srednju školu ili studij, usrećiti roditelje… Manjka ima volje za napretkom i znanjem. Stoga je često učenje, odnosno neučenje, izvor nezadovoljstva i frustracija. Mnogi kažu kako im nedostaje motivacije, no ona nije i neće uvijek biti prisutna, zato je važno biti discipliniran.

Škole bi trebale biti zaslužne da prije svega, usmjere učenike na ono krucijalno. Mislim da je uz to i veliki problem nesamostalnost djece i mladih. No, ništa nije nerješivo, učenje se da naučiti!

Evo nekoliko savjeta:

  1. SAMOSTALNOST = ODGOVORNOST

Najbolje se uči na svojim greškama. Ukoliko ne nauče na prošli ispit i ocjena ih ne zadovoljava, djeca/mladi potrudit će se za idući put.

  1. POSTAVLJANJE CILJEVA

Važno je postaviti željene i realne ciljeve, a prije toga ;analizirati sebe, otkriti način na koji funkcioniramo da se možemo prilagoditi ciljevima i poboljšati u poljima koja su nam slabija, a ostati ustrajan.

  1. ORGANIZACIJA – Priprema je pola posla!

Za učenje je važno biti naspavan i koncentriran. Moramo početi na vrijeme i podijeliti gradivo u više dijelova da sve upijemo i naučimo, pa i ponovimo naknadno nekoliko uta.

  1. PAUZE

Za svakih od 20 do 30 min učenja preporučljivo je napraviti pauzu od 5 do 10 min.

  1. UDOBNOST

Ako nam je udobno (stolica, temperatura sobe, tišina, rasvjeta, unutarnje zadovoljstvo …) onda neće biti distrakcija. Potrebno je imati dobru rutinu spavanja, vježbanja te pravilne i hranjive obroke!

 

Važno je učiti svakodnevno, na različite načine. Učenje ne mora biti zamorno, neprestano čitanje iz knjige ili skripte. Možemo pogledati edukativni film, pohađati radionice, slušati podcaste … Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu European Journal of Social Psychology, potrebno je između 18 i 254 dana da se formira određena navika. Dakle, do novog polugodišta ili semestra stignemo usvojiti rutinu učenja!

Autor: Petra Sente

Fotografija: Pixabay.com

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.