Radom u NGO-u do iskustva

Radom u NGO-u do iskustva

Kako pronaći prvi posao? Super natječaj ali traži iskustvo, preporuku? To su samo neka pitanja s kojima se mladi susreću prilikom traženja i prijave na razne natječaje no odgovor i rješenje su bliže nego što misle.

Svakim danom sve više obrazovanih mladih izlazi iz sustava obrazovanja na tržište rada te se susreće s istim problemom, nedostatak iskustva, znanja ili oboje. Stoga dok čekamo reformu obrazovanja koja će ponuditi rješenja za probleme zapošljavanja mladih te prilikom završetka obrazovanja mlade pripremiti na rad pravo preporučljivo je uz obrazovanje stjecati i što više iskustva.

Udruge građana djeluju u skoro svakoj zajednici, ima ih raznih tematika a odličan su „probni poligon“ za rad. Uključivanjem kroz volontiranje i male projekte stječemo uvid u poslovne procese koji su do tada nam bili nevidljivi. Kako organizirati događaj, isplanirati, napisati projekt, napraviti budžet i pratiti provedbu projekta.

Naravno to je samo početak, a brojni naši kolege su primjerom pokazali kako radom i trudom, volontiranjem u NGO sektoru mogu stvoriti i sami sebi posao. Posao koji kroje prema svojim interesima, koji vole i za koji su spremni uložiti i dodatan trud. Ujedno pomažući drugima pomogli su sebi i osigurali radno/a mjesta.

Naravno ti poslovi mogu biti i odskočna daska i prvi posao kroz koje se samo stječu vještine i iskustvo traženo na tržištu rada.

Za svaku poziciju trebamo se natjecati, a radnik je samo jedna kockica, proizvod za koji se u konačnici poslodavac treba natjecati (plaćom, boljim radnim uvjetima, benefitima na radnom mjestu) no do toga treba doći. Stoga ulažite u formalno obrazovanje ali se i već danas uključite i volontirajte te pokažite svoju prisutnost u društvu.

 

Autor: Dubravko Šopar

Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.