Otvorena izložba Carmen Bačura Potočić u Gradskoj knjižnici

Otvorena izložba Carmen Bačura Potočić u Gradskoj knjižnici

Carmen Bačura Potočić već je više od desetljeća voditeljica Likovne radionice umjetničke grafike u sklopu Kulturne manifestacije Dani K. Š. Gjalskog u Zaboku.

Ova svestrana umjetnica-edukatorica predstavlja nam svoje radove pod zajedničkim nazivom Proces kojima nas uvodi u svijet umjetničke grafike na jedan sasvim nov i zanimljiv način. Namjera je autorice pokazati nam grafički proces kao cjelinu ne zadovoljavajući se samo finalnim produktom tj. grafičkim listom.

U širokom rasponu oblika i boja kojima se koristi, apstraktnim izričajem asocira prirodne pojave koje susreće svakodnevno prolazeći kroz Hrvatsko zagorje. Trava, voda, šuma, zemlja… izvorišta su njene inspiracije te, u prirodnim procesima njihova nastajanja i nestajanja, vidi savršeno u nesavršenom kao neodvojive segmente, te isto primjenjuje u svojim grafikama.

Matrice i otiske autorica povezuje u grafičke objekte kojima prkoseći dvodimenzionalnosti ulazi u treću dimenziju kojom zaustavlja trenutak otiskivanja i omogućuje nam da proživljavamo sve faze i mijene slične onima u prirodi. Grafički list na koji smo navikli uglavnom je čisti produkt „neokaljan“ procesom. Samo onaj koji dobro poznaje grafiku iza njega iščitava zahtjevan fizički rad, kiselinu, nanose boje, intenzitet pritiska dlijeta i složenost procesa. No umjetnica upravo u tom procesu vidi istinski umjetnički čin i kreaciju. Ne želi ga sakriti nego ga uklapa u umjetničko djelo te vizualnim asocijacijama korespondira s grafičkim metodama. Otiske i matrice fizički povezuje konopcima, drvenim spojkama, perforira, kašira, kolažira, te eksperiment proširuje i na tekstilne podloge. No u cjelini ostaje dominanta u grafičkom dojmu te nam pruža priliku da svaku grafiku doživimo na više razina. Koristeći se dubokim (bakropis, akvatinta, suha igla), visokim (linorez) i plošnim tiskom (litografija) donosi nam kreativnu igru plohe i linije te tako ostaje dosljedna svom prepoznatljivom likovnom jeziku.

Nalazeći sličnost u odnosu simbiotske multiplikacije grafike i života, u kojoj svaka sljedeća kopija dolazi s malom količinom greške, ona isprepliće motiv i proces do mjere da se forme same konstruiraju, a opet unutar cjeline zadržavaju kompozicijsku autonomiju. (Anuška Alfirević, akad. slik.)

Carmen Bačura Potočić rođena je1972. u Zagrebu. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti, nastavnički odsjek, u klasi prof. Eugena Kokota 1998. godine. U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok radi od 1998. godine kao profesor likovne grupe predmeta. Kao stipendist The HMC Projects in Central and Eastern Europe boravila je u Velikoj Britaniji, Sibford School, Banbury, kao gost profesor (Assistant Teacher) 2000. godine. Autorica je udžbenika Grafičke tehnike: udžbenik za srednje škole s programima vizualnih umjetnosti i dizajna objavljenog 2014. godine.

Bavi se umjetničkim radom te izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

Vrh obrasca

Preuzeto sa: https://www.zabok.hr/clanak/otvorena-je-izlozba-carmen-bacura-potocic-u-gradskoj-knjiznici

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.