Međunarodna mobilnost mladih i pomoć lokalnoj zajednici

Međunarodna mobilnost mladih i pomoć lokalnoj zajednici

U nastavku promocije primjera međunarodnih mobilnosti mladih željeli bismo vam prezentirati aktivnost koju  smo proveli uz pomoć EVS volontera i u suradnji sa Domom za stara i nemoćna lica (nadalje: DSNO).

Naime kako smo mi iz Petrinje i kako je oko nas druga najveća kestenova šuma u Europi a također listopad je bio više nego topao i ugodan za aktivnosti u prirodi, odlučili smo povesti korisnike DSNO u šetnju među kestenima na vrhu Hrastovačke gore.

Veliki broj korisnika doma sudjelovao je u ovoj aktivnosti, jedva smo svi mi zajedno imali dosta vozila da prevezemo korisnike i volontere do doma i početne točke. Otprilike polovica korisnika i dio djelatnika DSNO ostalo je sa korisnicima kod planinarskog doma Matija Filjak.

Kako smo podijelili zadatke tako su oni cijepali drva, pripremali vatru za pečenje kestenja i pripremali osvježenje. Mi ostali smo krenuli u lov na kestene. Bio je to i kako uspješan lov međutim za neke korisnike DSNO staza je bila prenaporna čak i uz pomoć EVS volontera. Nažalost oni su odustali od cjelokupne kružne staze a sreća je da su volonteri bili tu pa su ih odveli do planinarskog doma. Kako ne bi tamo besposleni sjedili zarezali su do tada prikupljeno kestenje i počeli peći. Dok smo se mi ostali vratili sa cijelog kruga prva tura kestenja već je bila gotova pa smo se odmah svi bacili na pečeno kestenje i osvježenje.

Na kraju nakupili smo i napekli toliko kestenja da nismo nikako mogli pojesti. Ostatak kestenja odnesen je u Lokalni Volonterski Centar za ostale volontere. Tako smo mi ponijeli pečeno kestenje i lijepe uspomene a korisnici DSNO upale mišića, kvalitetno provedeno vrijeme i dobar osjećaj.

Ova aktivnost je bila jednostavna i primjer za pokazati kako se mogu neke lokalne specifičnosti iskoristiti za pomoć u zajednici i za kvalitetno provedeno vrijeme.

 

Autor: Borisz Negeli

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.