Održana konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“

Održana konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“

U petak, 15. prosinca 2017., održana je konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“ u Centru za mlade KZŽ povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti. Konferenciju je otvorila Sandra Plečko iz Mreže udruga Zagor te su se pozdravnim riječima svima prisutnima obratili Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije i Josip Janžek, voditelj službe policije Policijske uprave Krapinsko-zagorske.

Nakon pozdravnih riječi uvodničare je predstavila moderatorica konferencije, Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor. Temu „Statistika i mijenja li se posljednjih godina“ predstavio je Mario Duktaj iz Policijske uprave Krapinsko-zagorske, dok je temu „Postojeći preventivni programi za mlade u području konzumacije alkohola“ predstavio je Svetislav Joka iz Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije. Na konferenciji su sudjelovali mladi, srednjoškolci i srednjoškolke koji su raspravljali o temama vezanim uz alkohol i vožnju kroz 3 teme: „Društveni utjecaj na percepciju mladih na vožnju i alkohol“, koju je facilitirala Kristina Franc, „Aktivnosti usmjerene na prevenciju vožnje u alkoholiziranom stanju kod mladih“, koju je facilitirao Mario Duktaj te „Navike mladih tijekom izlazaka“, koju je facilitirala Nikolina Bertol.

Mladi su raspravljali o društvenom utjecaju na percepciju mladih, aktivnostima koje su usmjerene na prevenciju vožnje u alkoholiziranom stanju, te o navikama mladih tijekom izlazaka. Mladi imaju različita razmišljanja o navedenim temama a neka od njih ukazuju na to da određena skupina mladih smatra kako alkohol nije potreban za dobru zabavu, pogotovo ako je društvo dobro. Neki nalaze sigurnije načine, mjesta (npr. vikendice) gdje izlaze, sigurnije zbog prijevoza i gdje mogu prespavati. Neki od sudionika su naglasili kako društvo ne utječe na njih i na njihove odluke te se ne bi vozili s osobom u alkoholiziranom stanju i smatraju kako bi se prodavači trebali držati pravila oko prodavanja alkoholnih pića maloljetnim osobama. Kod aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju vožnje u alkoholiziranom stanju kod mladih, sudionici su dali prijedlog kako bi u predavanja bilo korisno uključiti osobe koje su u doticaju s mladima koji su pod utjecajem alkohola sudjelovali u prometu, kao što su medicinske sestre, doktori te vatrogasci, ali i sami mladi vozači koji su sudjelovali u prometnoj nesreći. Navike mladih tijekom izlazaka su individualne, neki izlaze samo vikendom, dok neki idu na piće i poslije škole. Zbog visokih cijena u kafićima, mladi se druže u blizini istih te pića kupuju u dućanima zbog prihvatljivijih cijena. Pojedini dućani kontroliraju dob kupca, no većina ne, te se alkoholna pića prodaju maloljetnim osobama. Pojedini sudionici prilikom izlazaka dogovore tko će vozi, dok neki svjesno sjaju u auto s osobom koja je pod utjecajem alkohola. Svi zaključci pomoći će u kreiranju novih aktivnosti prevencije vožnje mladih u alkoholiziranom stanju.

Tijekom konferencije premijerno je prikazan novi video Bez promila koji prikazuje posljedice koje mogu nastati tijekom vožnje u alkoholiziranom stanju.

Konferencija se provela u okviru projekta „Bez promila“ kojeg provode Mreža udruga Zagor, Policijska uprava Krapinsko-zagorska, Udruga Regenerator i Krapinsko-zagorska županija, a sufinanciran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.