Natječaj za europske društvene inovacije za 2019

Natječaj za europske društvene inovacije za 2019

Europska komisija otvorila je natječaj za europske društvene inovacije za 2019. Tema je ovogodišnjeg natječaja rješavanje problema plastičnog otpada, a traže se ideje i projekti u kojima se plastični otpad smanjuje uvođenjem sustavnih promjena na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Neovisno povjerenstvo odabrat će 3 projekta kojima će se u listopadu 2019. dodijeliti po 50 000 eura. Rok za prijavu: 4. travnja 2019.

Traže se inovativna rješenja za rješavanje gorućeg društvenog problema koji sve više osjećamo: ogromne količine plastičnog otpada svuda oko nas. Europa želi postaviti temelj za nove poslovne modele i oblike suradnje te potaknuti nove pristupe kako bi pred svima nama bila bolja, čišća i održivija budućnost,. Europska komisija je donijela prvu strategiju za plastiku na europskoj razini, osnovala Savez za kružno gospodarstvo u području plastike i pokrenula kampanju dobrovoljnog preuzimanja obveza. Tim mjerama Komisija stvara uvjete za prelazak na gospodarstvo s izraženijom kružnom dimenzijom te potiče rast i inovacije. Svrha je natječaja za europske društvene inovacije za 2019. poduprijeti ideje i projekte kojima se smanjuju plastični otpad i bacanje smeća tako što se mijenjaju ili poboljšavaju postojeći procesi ili uvode posve novi proizvodi i pokreću nove inicijative. Tim inovativnim rješenjima mora se smanjiti količina nastaloga plastičnog otpada ili potaknuti i omogućiti veća ponovna uporaba i recikliranje takvog otpada.

Rješenja bi trebala biti prilagodljiva i uvesti sustavne promjene te se odnositi na jedno od sljedećih područja:

  • smanjivanje korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu
  • recikliranje, ponovna uporaba i prenamjena postojećega plastičnog otpada
  • zbrinjavanje akumuliranoga plastičnog otpada s odlagališta i iz okoliša
  • mijenjanje potrošačkih navika ili maloprodajnih i drugih poslovnih praksi
  • uvođenje novih poslovnih modela i optimizacija lanaca opskrbe
  • uvođenje novih materijala koji su prikladni za kružno gospodarstvo ili koji su održiva alternativa plastici dobivenoj iz fosilnih goriva.

Na natječaju za europske društvene inovacije traže se ideje društvenih inovatora, poduzetnika, studenata, dizajnera, poduzeća, realizatora, proizvođača i tvoraca promjena. Mogu se prijaviti svi koji imaju inovativnu i kreativnu ideju za smanjivanje plastičnog otpada.VV

Više o natječaju: www.eusic.org

Preuzeto sa: www.civilnodruštvo-istra.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.