Odobren projekt re-GENERATOR

Odobren projekt re-GENERATOR

Projekt re – GENERATOR kojeg je Grad Zabok prijavio na natječaj Urbane aglomeracije Zagreb, uspješno je prošao sve faze i bit će realiziran. Vrijednost samog projekta iznosit će 37 milijuna kuna s PDV – om, a sadržavat će tri zgrade koje su međusobno odvojene i svaka napravljena od drugačijeg materijala – jedna od lima, jedna od betona i jedna od polikarbonata. U sklopu re – GENERATORA bit će 16 smještajnih jedinica, otvorit će se 32 nova radna mjesta dok će unutarnji kapacitet za koncerte biti 500 ljudi, a vanjski 1000. Ukupna površina iznosi 22000 kvadratnih metara.

Za mlade Zaboka, ali i Krapinsko-zagorske županije svakako je najvažniji kapitalni projekt re –GRNERATOR. Nositelj projekta je Gradu Zaboku. Projekt je planiran i Lokalnim programom za mlade grada Zaboka 2016. – 2020. godine kao jedan od glavnih mjera u realizaciji cilja:“sudjelovanje i uključenje mladih u javni život grada“.

Projekt  je prijavljen 4. 10. 2018. na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Revitalizacija brownfield lokacija“ za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih za obnovu brownfield lokacija (bivša vojna i/ili industrijska područja) na području Urbane aglomeracije Zagreb, a išao je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za područje Urbane aglomeracije Zagreb i nestrpljivo se očekuje pozitivni ishod.

Mladima je potreban moderan centar urbane kulture koji će omogućavati  polivalentne sociokulturne aktivnosti za razne kategorije publike, prostor za kulturni i kreativni sektor te razvoj suradnje u civilnom i javnom sektoru u kulturi. Po projektnoj dokumentaciji i izdanoj građevnoj dozvoli re-GENERATOR će sadržavati: hostel, malo boutique kino, društvene prostorije, koncertni prostor, sviraone, studio, uredske i druge prateće prostorije.

Autori projekta studio MVA – Mikelić Vreš arhitekti, kreirali su model sudioničkog upravljanja prostorom koji se temelji  na modernim rješenjima ali i na industrijskom nasljeđu. Naime, nastat će transformacijom nekadašnjih prostora zabočke tvornice Regeneracija, a sastojat će se od jednog postojećeg i dvaju novih prostorno – funkcionalnih sklopova – nazvani: Regenerator, Silos i Inkubator, istovremeno razdvojeni i objedinjeni, te djeluju kao jedna zgrada.

Uz rekonstrukciju postojećeg koncertnog prostora s novim stepenastim auditorijem, u cjelini Regeneratora naći će se nekoliko potpuno opremljenih sviraonica, mali tonski studio i prostori za izvođače. Uredski prostori za razne udruge u Silosu biti će organizirani fleksibilno – kao zasebne ćelije ili open-space prostori. Na najvišim etažama, kroz potpuno ostakljena pročelja, u zajedničkim prostorima otvorit će se pogled na cijeli grad. Materijalnost Silosa ostvaruje se snažnim odnosom konstrukcije i oblikovanja – armirano-betonski konstruktivni raster istovremeno je i glavni oblikovni motiv kuće. Uz izložbeni prostor, kino-klub i malo kino u prizemlju te fleksibilne radne i radioničke prostore na katu, najviša etaža Inkubatora sadrži jedinice za smještaj volontera i izvođača. Jednostavni volumen “Inkubatora” oblikovan je translucentnom polikarbonatnom ovojnicom. Dosljedno prevučena preko svih dijelova kuće, ova opna tek djelomično daje naslutiti različitosti svojih unutarnjih sadržaja.

Položaj i međuodnos triju kuća definira glavni pristupni trg – “Red Carpet”. Vanjski prostor moći će poprimiti čitav niz različitih scenarija – koncert na otvorenom, kazališna predstava, kino-projekcija, izložba, pop-up igralište za djecu, tematski mini-sajam, performans, tribina itd.

Prilazni vanjski prostor koji formiraju tri kuće dodatno je naglašen natkrivanjem. Taj novonastali natkriveni trg služi kao mjesto okupljanja i potencijalna ekstenzija unutarnjih sadržaja te istovremeno postaje novi javni prostor grada.

Tri međusobno povezane kuće oblikovane su sa tri različita materijala. Različitim visinama i međusobnim odnosom tvore jasan i dinamičan sklop prepoznatljivog identiteta. Centar će biti novi prostorni znak u silueti grada.

 

Preuzeto sa: https://www.zabok.hr/

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.