Predstavljena nova aplikacija za sve uključene u glazbenu industriju u RH

Predstavljena nova aplikacija za sve uključene u glazbenu industriju u RH

Hrvatska se od početka 2020. godine može pohvaliti novom aplikacijom koja će unaprijediti model poslovanja u glazbenoj industriji. Domaći diskografi okupljeni u Hrvatskoj diskografskoj udruzi u suradnji s Poslovnom spajalicom osmislili su informatičko rješenje koje spada u jedno od samo dva takva u svijetu i stali uz bok jednom od svjetskih glazbenih majora – Sony Musicu. Aplikacija je predstavljena 21. studenog u Kongresnom centru Forum u Zagrebu.

Kreativne i kulturne industrije bilježe rast, i to na razini čitave Europske unije. U Republici Hrvatskoj sudjeluju s 4% u ukupnom BDP-u, a glazbena industrija pritom daje značajan doprinos ovoj važnoj statistici. Samo u Hrvatskoj diskografi izdaju u prosjeku 400 albuma godišnje, a u novu glazbu ulože više od 20 milijuna kuna, što uključuje razvoj i produkciju novih audio-video snimaka, kao i proizvodnju, distribuciju i promociju novih nosača zvuka i glazbenih sadržaja.

Diskografska industrija posljednjih godina slijedi najnovije trendove i prilagođava poslovne modele digitalnom poslovnom okruženju licencirajući sadržaj za digitalne servise diljem svijeta kako bi omogućila potrošačima pristup glazbi 24 sata dnevno. Slijedom njihova korištenja glazbe, a zahvaljujući digitalnom razvoju tehnologija, podaci poput onih o emitiranjima na radiju, pretraživanju i slušanju na streaming servisima, prodaji albuma u digitalnom i fizičkom formatu – čine jednu svekoliku riznicu informacija koje se dobivaju gotovo na dnevnoj razini te služe u svakodnevnom radu svih dionika glazbene industrije. Upravo na tim temeljima nastala je aplikacija Vrijeme je za digital koja jednim dodirom donosi kompletne informacije na jednome mjestu – u trenutku.

Riječ je o jedinstvenoj bazi koja donosi ažurirani sadržaj, aktualne podatke o korištenju glazbe i cjelokupan izvještaj s naknadama od streaminga na digitalnim glazbenim servisima. Tu su i podaci o prodaji albuma u glazbenim prodavaonicama, prihodima od kolektivnih prava i podacima o radijskom i televizijskom emitiranju. Uz navedeno, svaki autor i izvođač koji ima sklopljen ugovor sa diskografom na svom osobnom profilu naći će sve aktualne podatke o svojim snimkama, albumima te prihodima od navedenih.

Aplikaciju su predstavili predsjednik Hrvatske diskografske udruge i uprave Croatia Recordsa Želimir Babogredac, direktor Poslovne spajalice Robert Nadžaković, direktorica Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) Maja Vidmar Klarić te kantautorica Mia Dimšić.

Partner je projekta Hrvatska udruga poslodavaca koja svakako podržava ovakve inicijative koje idu u smjeru razvoja digitalnog poslovanja i praćenja najnovijih svjetskih trendova.

Nakon spomenute prezentacije održana je i panel-rasprava Izazovi digitalnog doba i reforma autorskog prava koja je okupila relevantne dionike iz područja intelektualnog vlasništva te autorskog i srodnih prava, kao i najvažnije ljude iz glazbene industrije. Na tu su temu govorili: Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta u Zagrebu, direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec, direktor Dallas Recordsa Dario Draštata, direktorica Koordinacije kreativnih i kulturnih industrija unutar Hrvatske udruge poslodavaca Jasminka Martinović te Tonči Huljić, direktor diskografske kuće Tonika.

Susretu su se pridružili mnogi uključeni u rad i razvoj glazbene te općenito kreativnih i kulturnih industrija, kao i zainteresirani za najnovije IT trendove u Hrvatskoj i svijetu. Uz navedene sudionike projekt su svojim dolaskom podržali ostali domaći izvođači i autori, kao i glazbeni novinari, kritičari te poslovni stručnjaci iz područja glazbene industrije i IT sektora.

Za dodatna pitanja o aplikaciji Vrijeme je za digital zainteresirani se mogu javiti Hrvatskoj diskografskoj udruzi na e-mail hdu@hdu.hr.

Preuzeto sa: www.studentski.hr

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.