Obavijest udrugama o stupanju na snagu Pravilnika o registru stvarnih vlasnika

Obavijest udrugama o stupanju na snagu Pravilnika o registru stvarnih vlasnika

Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija obavještava kako Pravilnik stupa na snagu 1. srpnja 2019. godine. Registar se uspostavlja na temelju članaka 32. do 36. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (Narodne novine broj 108/17 i 39/19, dalje u tekstu: Zakon) u svrhu sprječavanja zlouporabe pravnih subjekata za pranje novca i povezana predikatna kaznena djela uključujući i porezne prijevare, kao i za financiranje terorizma te s ciljem povećanja transparentnosti i dostupnosti podataka o stvarnom vlasništvu.

Pravilnikom o Registru stvarnih vlasnika (Narodne novine broj 53/19, dalje u tekstu: Pravilnik) propisuje se način i rokovi upisa podataka o stvarnim vlasnicima u Registar. Rokovi upisa podataka u Registar za udruge počinju teći od 1. srpnja 2019. i traju do 31. prosinca 2019.

Na temelju članka 32. Zakona sljedeći pravni subjekti dužni su upisati podatke o svom stvarnom vlasniku (stvarnim vlasnicima) u Registar:

  • trgovačka društva
  • podružnice stranih trgovačkih društava
  • udruge
  • zaklade
  • fundacije
  • ustanove kojima RH ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nije jedini osnivač.

Osoba ovlaštena za upis podataka u Registar moći će bez plaćanja naknade upisati podatke u Registar:

1. korištenjem web aplikacije Financijske agencije uz certifikat ili

2. u poslovnicama Financijske agencije na za to predviđenim obrascima.

Pozivaju se udruge da se detaljno upoznaju s obvezama propisanima Zakonom i Pravilnikom vezano za način i rokove upisa podataka o stvarnom vlasniku u Registar, u suprotnom propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 350.000 kuna.

Više informacija o Registru stvarnih vlasnika, kao i o načinu upisa podataka o stvarnom vlasniku (stvarnim vlasnicima) u Registar stvarnih vlasnika dostupno je na sljedećoj poveznici:http://www.mfin.hr/hr/registar-stvarnih-vlasnika

Više o samoj obavijesti možete pogledati na web stranici Ureda za udruge.

 

Preuzeto sa: www.civilnodrustvo-istra.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.