BICIKLISTIČKA RUTA POVEZAT ĆE DVA GRADA: PJEŠICE ILI BICIKLOM IZ ZABOKA U OROSLAVJE ZA 10 MINUTA

BICIKLISTIČKA RUTA POVEZAT ĆE DVA GRADA: PJEŠICE ILI BICIKLOM IZ ZABOKA U OROSLAVJE ZA 10 MINUTA

U Zaboku se održala uvodna konferencija Biciklističke rute Zabok – Oroslavje BRZO.  Ukupna vrijednost projekta je 13.716.250,79 kuna, a dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 8 milijuna kuna. Trajanje provedbe projekta je 24 mjeseca. Razdoblje provedbe projekta: 18.07.2020. – 18.07.2022. Nositelj projekta je Grad Zabok, dok je partner na projektu Grad Oroslavje.

Promjena putovanja lokalnog stanovništva

Nenad Miletić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe Grada Zaboka te  voditelj projekta Biciklističke rute Zabok – Oroslavje rekao je kako je ideja samog projekta promjena modalnog prometa, odnosno putovanja gdje se lokalno stanovništvo stimulira na ekološkije, brže i efikasnije  modele prometa, u ovom slučaju biciklizam. Mi se nadamo da ćemo i kroz same promidžbene aktivnosti projekta stimulirati stanovništvo na takav model, što će opet s druge strane pridonijeti smanjenu cestovnog prometa, smanjenju emisije CO2 i unapređenju kvalitete života samog građana –  napomenuo je Miletić. Izvijestio je kako su u završnoj fazi pripreme i  natječajne dokumentacije i ugovora koji će se sklopiti sa samim izvođačem. Nakon toga provest će se  javno savjetovanje te se kompletna dokumentacija  šalje na Ex – ante kontrolu, a zatim slijedi provođenje postupka javne nabave.

Spajanje u jedan grad

Božidar Gorički, arhitekt i urbanist tvrtke AMG Studio, rekao je da je još 1936. godine postojao urbanistički plan koji bi spojio grad Zabok i grad Oroslavje u jedan veliki grad. – Nažalost, nikad nije došlo do primjene toga jer su to spriječile ceste i kriva postava industrije, i sada smo dobili priliku da pješačko – biciklističkom stazom spojimo dva grada koji su realno udaljeni dva kilometra, a da dođete iz centra u centar morate proći 15 km. Ta staza će dobiti jednu svoju os koja će put još više skratiti i doći ćete pješice iz Oroslavja u Zabok praktički prevalivši 2 km za recimo 5 ili 10 minuta – istaknuo je Gorički, dodavši da se gradovi spajaju na najinteresantniji mogući način, stazom koja se proteže kroz prirodu, preko autoceste, vodotokova, s drvenim i čeličnim mostovima te čini budućnost. – Automobili neka idu okolo, ali pješaci i biciklisti mogu direktno iz grada u grad. To puno znači ljudima koji idu iz grada u grad zbog radnih mjesta, za djecu koja idu u školu, moći će nešto što su autom prevaljivali za pola sata sada proći 10 minuta pješice ili biciklom. Imamo vrlo dobro trasiranu stazu na području Oroslavja koja dolazi do betonskog mosta i prijelaza preko državne ceste, zatim prelazimo drvenim lijepim mostom preko rijeke Krapine i tada odustajemo od te osi, idemo kroz Hum i onda dolazimo do centra Zaboka, prelazeći pritom željezničku prugu novim zmijolikim čeličnim mostom, dugim 300 m, koji, uz to, daje Zaboku ono što mu sada treba, povezivanje lijeve i desne strane grada, s obzirom na prugu – objasnio je Božidar Gorički.

Pročelnica Županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić rekla je kako je ovo projekt kojim će doprinositi gospodarskom napretku naše županije i boljem povezivanju stanovništva. – To je jedan moderni biciklistički infrastrukturni projekt koji će doprinijeti i povezivanju stanovništva, a veliki naglasak je i na zdravlju i kretanju, ali i na integriranju – kazala je Mihovilić.

Izazovan projekt

Helena Matuša objasnila je da je  Zagorska razvojna agencija sudjelovala i vodila pripremu ovog projekta zajedno sa Gradom Zabokom i Gradom Oroslavjem. – To je još jedan izazovan projekt za ZARU upravo  ako uzmemo u obzir da je Krapinsko – zagorska županija  premrežena  uglavnom s turističkim – biciklističkim stazama gdje ZARA ima puno iskustva  u provedbi upravo markiranja tih stazi kroz različite europske projekte. Ovaj je malo drugačiji odnosno ovaj projekt, ova biciklistička ruta trebala se vezati  na uspostavu biciklističke staze, ceste, rute u funkciji javnog  prijevoza, znači ne primarno u turističke svrhe nego stvarno jedan javni prijevoz. Tako da bismo stvarno zadovoljili sve uvjete natječaja  i pripremiti fizički samu prijavnicu trebali dosta istraživanja,  anketirati građanstvo, uvidjeti određene  potrebe i naravno zajedno sa samim arhitektima i timom odrediti oni najbolju rutu kojom bi se  povezali Zabok i Oroslavje. Nedvojbeno je trebalo pokazati i onaj utjecaj odnosno mrežni efekt i na gospodarstvo i obrazovni sektor samim time što bi sada otprilike ovih osam tisuća zaposlenih na području Zaboka i Oroslavja i 1700 učenika u osnovnim i 1700 učenika u srednjim školama sve više mogli migrirati odnosno putovati između Zaboka i Oroslavja upravo koristeći bicikl. Pohvalno je da se 90 posto ispitanika ankete  izjasnilo da ukoliko bi se ova ruta uspostavila,  kada bi se napravila sigurna kvalitetna biciklistička infrastruktura koja bi bila u funkciji javnog prijevoza, da bi oni tu cestu zaista i koristili.

Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte EU Grada Zagreba pojasnila je da je Grad Zagreb  središte urbane aglomeracije Zagreb i posredničko tijelo integriranih teritorijalnih ulaganja mehanizma EU kojim se financira urbani razvoj, odnosno projekti gradova i općina koje ulaze  u obuhvat, u ovom našem slučaju aglomeracije Zagreb.  – Brzo – projekt koji danas predstavljamo je jedan od 6 ugovorenih projekata izgradnje biciklističkih staza na području urbane aglomeracije Zagreb, koja osim  Zagreba obuhvaća još 29 gradova i općina u našoj okolici – rekla je Zubak.

Gradonačelnici složni da je ovo velik projekt za Zabok i Oroslavje

Gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak  istaknuo je značaj ovog projekta.  – Uz pomoć Europske unije koja prepoznaje ovakvu suradnju i koja potiče ovakva ulaganje i investicije, uspjeli smo i nakon 70 –ak godina  i prve ideje, krenuti u realizaciju. Nakon što ovaj projekt realiziramo preostaje na sjesti na bicikl i krenuti na rutu između Oroslavja i Zaboka. Priroda je prekrasna, vizura predivna, a putovanje će biti ne samo  brže nego i sigurnije – naglasio je oroslavski gradonačelnik.  – Već sam prošetao dijelom te staze, i veselim se da ću biciklom doći na koncert u Regenerator, a gradonačelnik Hanžek s obitelji sa mnom na kavu u Oroslavje – rekao je Gredičak.

Gradonačelnik Hanžek složio se s njim. – Geoografsku i povijesnu poziciju koju smo stekli prolaskom pruge, a kasnije i svim drugim prometnicama ne možemo promijeniti. Biciklizam i biciklističke staze, čuli ste na Gradskom vijeću, mnogi naši politički aktivisti i vijećnici ne razumiju stvari ili ne žele razumjeti. Uvijek postoji ono pitanje – je li nam to trebalo. Korona nas je zapravo dovela u situaciju, a to je dobra strana korone, da su se obitelji okrenule jedna drugoj da umjesto druženja u zatvorenom prostoru su se okrenuli biciklizmu i pješačenju, a nažalost naše prometnice nisu sigurne za odvijanje biciklističkog  prometa osobito za djecu i mlađi uzrast. To nije samo naš trend već daleko razvijena djelatnost pa ako hoćete i gospodarska djelatnost vezana u razvoj bavljenja biciklizmom, izgradnjom biciklističkih staza i kompletne infrastrukture za potrebe biciklizma i pješačenja. K tome naš nositelj izrade prometne studije Grada Zaboka, koja se već duže vrijeme izrađuje, je imenovan za direktora poslova unapređenja biciklizma i pješačkog prometa u Mainzu u Njemačkoj koji je isto tako prepoznao potrebu da se krene nekoliko koraka više ili naprijed u promišljanju razvoju takvog vida transporta.

Preuzeto sa: www.zabok.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.