PREDSTAVLJENO 8 SMJERNICA KOJE SU VEZANE UZ KVALITETU ŽIVOTA MLADIH, GRAĐANSKO OBRAZOVANJE, RAD S MLADIMA, ORGANIZACIJE KOJE RADE U KORIST MLADIH, STANOVANJE TE PROSTOR, USLUGE I AKTIVNOSTI ZA MLADE

PREDSTAVLJENO 8 SMJERNICA KOJE SU VEZANE UZ KVALITETU ŽIVOTA MLADIH, GRAĐANSKO OBRAZOVANJE, RAD S MLADIMA, ORGANIZACIJE KOJE RADE U KORIST MLADIH, STANOVANJE TE PROSTOR, USLUGE I AKTIVNOSTI ZA MLADE

TUHELJSKE TOPLICE, 24. svibnja 2022. godine – U Tuheljskim Toplicama u prostoru Dvorca Mihanovića u organizaciji Mreže udruga Zagor održana je regionalna rasprava o smjernicama koja je okupila mlade, predstavnike i predstavnice lokalnih Savjeta mladih, donositelje odluka, predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva te osobe koje rade s mladima.

Rasprava je održana u hibridnom obliku tj. rasprava je paralelno išla u 8 mjesta: Zagrebu, Osijeku, Zadru, Rijeci, Vrgorcu, Daruvaru, Novom Čiču i Tuheljskim Toplicama.

Ispred Mreže udruga Zagor sudjelovala je Ivana Radanović, koordinatorica udruge, ispred Krapinsko-zagorske županije Martina Gregurović Šanjug, pročelnicaupravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade te ispred Općine Tuhelj Nikolina Filko, administrativna tajnica Jedinstvenog upravnog odjela. Voditeljica projekta, Svjetlana Marijon pozdravila je sve prisutne putem ZOOM-a.

U prvom dijelu predstavljeno je 8 smjernica, moderatorica je bila Ivona Anić.

(1) Poboljšanje vidljivosti i informiranosti o radu savjeta mladih (nositelj Impress)
(2) Građanske i socijalne kompetencije, motivacija i unutarnje snage koje utječu na aktivaciju mladih (nositelj Sirius)
(3) Profesionalni status i kompetencije radnica i radnika s mladima (nositelj Mreža udruga Zagor)
(4) Pozicioniranje udruga koje programski rade s mladima i za mlade (nositelj Udruga za podršku žrtvama i svjedocima)
(5) Važnost informativnog rada s mladima (nositelj Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava)
(6) Prostori, aktivnosti i usluge za mlade (nositelj Ambidekster)
(7) Prometna povezanost kao ključan element za mobilnost mladih (nositelj Udruga mladih Mladi u EU)
(8) Stambena sigurnost mladih osoba (nositelj Udruga srednjoškolaca Hrvatske)

U drugom djelu naglasak je stavljen na smjernicu kojoj je nositeljica Mreža udruga Zagor – „Profesionalni status i kompetencije radnica i radnika s mladima“. Putem World Cafe metode obrađene su 3 teme: problemi i potreba radnica i radnika s mladima, kako motivirati osobe da postanu radnice i radnici s mladima, te što se može napraviti za bolji položaj radnica i radnika s mladima. Neki od zaključaka sudionika su da je potrebno raditi na usavršavanju radnica i radnika s mladima, potrebno je kontinuirano osiguravati novčana sredstva za provedbu projekata i aktivnosti. Javlja se problem nezainteresiranosti mladih te je potrebno više raditi na informiranju mladih kako bi znali koje su im mogućnosti dostupne. Mladi su došli do zaključka kako ih danas motivira želja za osobnim napretkom, usavršavanjem, zaradom, te mogućnost lakšeg pronalaska posla. Smatraju kako osobe koje rade s mladima moraju biti okrenute prema njihovim potrebama i željama, odnosno moraju ih razumjeti, pratiti trendove, znati pronaći zajednički jezik, te im znati pristupiti na njima prihvatljiv način. Radi kvalitetnijeg rada, potrebno je napraviti sistematizaciju zanimanja i rada radnica i radnika s mladima, te omogućiti vrednovanje dosadašnjeg rada i osposobljavanja. Rad s mladima još uvijek nije prepoznat u zajednici, a u cilju pozitivnije slike radnica i radnika s mladima, potrebno je osmisliti sustav koji uključuje zanimanje radnica i radnika s mladima, sustavno financiranje, redovito osposobljavanje postojećih i novih radnica i radnika s mladima, te raditi na pozitivnoj slici u javnosti.

Moderatorica rasprave bila je Ana Đurkan, a na raspravi je prisustvovalo 25 sudionika i sudionica.

Rasprava se održala u sklopu projekta „Mreža za aktivaciju mladih“ kojeg zajedno provode Mreža udruga Zagor, Udruga ZAMISLI,Ambidekster klub, SIRIUS – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Igra, Udruga IMPRESS, Hrvatsko debatno društvo, Udruga mladih “Mladi u Europskoj uniji”, Ekonomski institut Zagreb, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Kulturno umjetničko društvo “Čiče” Novo Čiče, Atletski klub “Novljanska grupa atletičara” Novska, Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ, Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava, Udruga srednjoškolaca Hrvatske, Savez SUMSI, Zajednica ICM u Hrvatskoj. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.