Studenti sociologije potiču raspravu o procesima koji uvjetuju razinu zdravlja u društvu

Studenti sociologije potiču raspravu o procesima koji uvjetuju razinu zdravlja u društvu

Klub studenata sociologije Diskrepancija organizira međunarodni simpozij pod nazivom Društvo zdravlja i bolesti. Održat će se online, na platformama Zoom i Facebook, od 10. do 12. ožujka.
– Usprkos prevladavajućem prikazu zdravlja i bolesti kao rezultata životnih odluka na individualnoj razini, suvremeni društveni procesi sve jasnije upućuju na to da su zdravlje i bolest također u značajnoj mjeri i društveno uvjetovani. Sociologija nastoji proniknuti u institucionalne uvjete, društveno okruženje i društvene nejednakosti kako bi ih povezala s nejednakom raspodjelom zdravlja i bolesti uzduž društvene hijerarhije. Zdravlje, kako ga definira Svjetska zdravstvena organizacija, jest stanje potpunog fizičkog, psihičkog i društvenog blagostanja, a ne tek odsustvo bolesti ili nemoći. Na zdravlje mogu utjecati socioekonomski status pojedinca, prisutnost i kvaliteta javnog zdravstva, razina onečišćenosti prirodnih resursa i niz drugih čimbenika nesvodivih na životni stil i genetsko naslijeđe. – pojašnjavaju iz Diskrepancije.
Poručuju da je svrha ovoga simpozija poticanje rasprave o procesima koji uvjetuju razinu zdravlja u društvu, njihovim ekonomskim, povijesnim i političkim implikacijama te interdisciplinarno povezivanje više znanstvenih i drugih stručnih aktera kao i senzibilizacija zainteresirane javnosti.

Svoj doprinos temi mogu dati svi zainteresirani, neovisno o znanstvenom ili stručnom području u kojem djeluju. Prijaviti svoje izlaganje mogu do 7. velječe – obrazac za prijavu koji se đalje na e-mail adresu kssd.simpozij@ffzg.hr dostupan je na poveznici, na kojoj je moguće pronaći i dodatne informacije.

Preuzeto sa: www.studentski.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.