PRIČA O ŽNK PREGRADA

PRIČA O ŽNK PREGRADA

Ženski nogometni klub Pregrada postoji od 1996. godine. U klubu trenutno postoje tri kategorije: pionirke, kadetkinje i seniorke.

Svaka kategorija je važna jer djevojčice već od malih mogu počinju učiti osnovne nogometne tehnike, a kasnije to samo nadograđuju i poboljšavaju. Ove godine sudjelovali smo u projektu UEFA X DISNEY u okviru UEFA Playmakers programa koji je nastao u suradnji krovne europske nogometne organizacije i Disney-a. Program je namijenjen djevojčicama u dobi od 5 do 8 godina i ima jedinstven pristup fokusiran na naraciju, glumu, maštu i dječju igru kao glavne elemente u poticanju djevojčica na igranje nogometa te razvijanje motorike i fizičkih vještina. Naše igračice našle su se u ulozi trenerica.

„Sve se baziralo na crtiću Frozen 2 što mi se posebno svidjelo jer su curice voljele taj crtić, na njihovim licima vidjelo se oduševljenje te su rado sudjelovale u svim aktivnostima. Ovo mi je bilo posebno iskustvo te sam puno naučila što mi je dobro došlo kao budućoj odgajateljici i trenerici. Nadam se kako će se ovaj projekt provesti i sljedeće godine te da će odaziv biti još veći.“ – Nina Vukić

Cilj svake djevojčice i djevojke je igrati u seniorskoj ekipi koja se trenutno natječe u 2. hrvatskoj nogometnoj ligi. Unatrag 3 sezone ŽNK Pregrada natjecala se u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi, no nažalost nismo se uspjeli tamo zadržati. Danas seniorsku ekipu čini puno mladih djevojaka koje imaju volju i želju za treningom i napretkom pod vodstvom Rudolfa Hustića koji je trenirao i A reprezentaciju Hrvatske. Trenira se 3-4 puta tjedno tijekom sezone, a utakmice se odigravaju nedjeljom. Predvođeni kapetanicom Andrejom Šćukanec-Hopinski, ove sezone zauzeli smo 3. mjesto na tablici. Andreja je prošla sve kategorije u Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, a ima nastupe i u A reprezentaciji. Jedna je od najboljih napadačica, a mlađim igračicama je motivacija i prije svega podrška.

„Igrati za reprezentaciju, poseban je osjećaj, potpuno drugačiji nego igrati za klub, u tom trenutku rade samo emocije koje su započele od samog poziva u reprezentaciju. Bila mi je čast, ali još jedna obaveza predstavljati svoju zemlju i nositi dres reprezentacije, mnogi su ginuli za taj dres i za njega ću se uvijek boriti iznad svojih mogućnosti. Mislim da je ovo san svakog dječaka i djevojčice koji igra nogomet u Hrvatskoj, a meni se radom i željom taj san ostvario. Najviše mi ostalo urezano u srce osvojeni turnir u Srbiji. Kada igraš za reprezentaciju, to ti postane drugi dom i obitelj te su uvijek prisutne pozitivne emocije.“ – kapetanica Andreja Šćukanec-Hopinski

Osim Andreje, kroz povijest kluba za reprezentaciju je nastupalo više naših djevojaka pa se tako na golu Hrvatske reprezentacije našla i naša golmanica Laura Fiket, koja bi posramila mnoge muške golmane svojim obranama, a 2020./21. godine zauzela je treće mjesto u izboru za najbolju seniorsku sportašicu Krapinsko-zagorske županije. Za reprezentaciju je nastupala i Tanja Bucifal koja se posljednjom utakmicom ove sezone oprostila od aktivnog igranja nogometa za seniorke.

„Sve je počelo kada sam imala 10 i pol godina, od tada sam aktivna igračica ŽNK Pregrade uz stanku kada sam igrala 2 godine u ŽNK Jackpot Rijeka. Osim što sam igrala za A reprezentaciju Hrvatske od svoje 15. pa sve do 23. godine, nikada se nisam usudila napraviti neki veliki korak iako sam imala pozive iz raznih klubova kao što je Koln iz Njemačke. Pregrada je bila moj drugi dom, moja obitelj, sjajna ekipa i prijateljstvo koje još i danas traje. Iako više neću igrati za seniorke nastaviti ću trenirati pionirski uzrast i pratiti seniorke kao predstavnik kluba.“ – Tanja Bucifal

Ovu sezonu završile smo na najljepši mogući način, došli su nas podržati navijači i tribine su bile pune. Oni su neumorno navijali, bez obzira što utakmica nije nosila težinu (imale smo bodovno sigurno 3. mjesto). Meni osobno takve stvari puno znače i na njima sam uvijek beskrajno zahvalna. U ovih 6 godina treniranja propustila sam samo jednu prvenstvenu utakmicu. Nikad mi nije predstavljalo problem propustiti rođendane, krštenja, krizme, izlaske…Nogomet je stvarno posebna igra i uvijek sam se trudila biti mu 100% predana. Zahvaljujući nogometu imam prijateljice i prijatelje koji su tu za cijeli život, a zahvaljujući njima imam uspomene koje ću zauvijek pamtiti.

Ovim putem želimo pozvati sve zainteresirane djevojčice i djevojke koje vole nogomet da nam se pridruže u našem putovanju kroz ženski nogometni svijet u kojem nas uvijek prate dobre utakmice i druženja. Vjerujemo da ćemo treniranjem, voljom i borbom biti još bolje svake sljedeće sezone.

Author: Lana Stanković

Photos: Facebook stranica ŽNK Pregrada

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.