FESTIVAL: FEDO ZLIN VIZOVICE

FESTIVAL: FEDO ZLIN VIZOVICE

FEDO Zlin Vizovice  – 20. međunarodni festival puhačkih orkestara i folklornih ansambala [18. – 21.8.]

Puhački orkestar Mrzlo Polje gostovao je na 20. Međunarodnom festivalu puhačkih orkestara i folklornih ansambala u Zlinu u Češkoj, od 19. do 21. kolovoza 2022. godine. 

Gostovanje smo po dolasku u mjesto Zlin započeli sviranjem hrvatskih marševa u glavnom gradskom parku. Nakon toga, slijedio je koncert na trgu Náměstí Míru gdje smo prvi od 10 izvođača otvorili festival. Nažalost, koncert je prekinula jaka kiša, no to nas nije spriječilo da odsviramo nekoliko zagorskih popevki da podignemo atmosferu i rastjeramo oblake. Tim nastupom tog su dana završile naše obaveze, nakon čega je slijedio razgled grada i druženje s ostalim izvođačima.

Subotu smo započeli mimohodom orkestara, mažoretkinja i folklornih skupina kroz ulice Zlina do glavnog trga gdje smo svi zajedno odsvirali dvije skladbe čeških autora –  Tobogan i Vstopni pochod. Nakon toga, slijedio je prijem kod gradonačelnika Jiříja Koreca gdje su predstavnici udruga proveli ugodnih sat vremena družeći se i razgovarajući o budućim gostovanjima. Gradonačelniku je uručen prigodan poklon motiva iz Općine Veliko Trgovišće te Krapinsko-zagorske županije. Iako je i u subotu bila očekivana kiša, vrijeme je poslužilo te smo održali večernji koncert na prepunom trgu. Tako su trgom odzvanjale note skladbi hrvatskih autora kao što su Eho iz Krapine, Slavonski svatovac, Adio Bella, Mačekova koračnica, Ta tvoja barka mala te Gubec beg koji je posebno oduševio publiku. Večer smo proveli uz tradicionalne Češke pjesme i plesove gdje su i članovi orkestra zaplesali s domaćinima. 

Svemu što je lijepo brzo dođe kraj, pa je tako i brzo stigla nedjelja te naš posljednji nastup u 10-ak kilometara udaljenom gradu Vizovice. Nastup smo započeli hrvatskim marševima nakon čega su slijedile češke polje, a nastup smo naravno završili zvukovima zagorskih autohtonih pjesama. Uz nas, u Vizovicama je nastupao i orkestar iz Francuske, s kojima smo se također sprijateljili i razgovarali o mogućoj suradnji. 

Posebno mi je drago što nam se tijekom priprema za Češku pridružilo nekoliko mlađih članova, koji su bili oduševljeni ovim gostovanjem. 

“Ovo putovanje u Češku mi se jako svidjelo, voljela bih ići na još putovanja s orkestrom. Ružno vrijeme nam nije moglo uništiti naše veselo raspoloženje. Imala sam puno zabavnih i lijepih događaja. Bila mi je čast svirati pred tolko ljudi. Smještaj mi se svidio i bio je ugodan. Upoznala sam njihove tradicionalne plesove i jako su mi se svidjeli. Imali smo simpatične vodiče koji su nas upoznali gradom. Svirali i pjevali smo puna tri dana, bilo je savršeno.”-Paola Koren

„U Češkoj nam je bilo super, bila je kiša, ali to nas nije spriječilo da uživamo. Prvi put smo bili tako daleko od kuće. – Jakov i Ivan Šarlog

„Putovanje u Češku mi je bilo prvo duže putovanje s orkestrom, bolje sam upoznala članove i bilo nam je zabavno. Zajedno smo izlazili u grad i družili se. Nadam se da ćemo još koji puta svirati u Češkoj.“ – Lana Škreblin

Komentar o odrađenim nastupima u Češkoj dao je i Jurica Rukljić, dirigent orkestra: Uz relativno skromne mogućnosti koje smo imali za pripremu programa ipak smo uspjeli naći dovoljno vremena da adekvatno pripremimo program za festival, unatoč tome što su bili godišnji odmori i nismo imali na dispoziciji puni kapacitet orkestra koncerti su prošli iznad očekivanja uz veliku koncentraciju članova orkestra. Shodno tome, imali smo izvrsnu reakciju publike što je bio i cilj samog gostovanja.

Dalibor Veseli, koji je orkestar pozvao u Češku, o suradnji s orkestrom govori: Oduševljen sam duhom koji vlada orkestrom, a osobito moram pohvaliti njihovu organiziranost i pripremu za ovo gostovanje. O svirci samo mogu reći ono što su rekli i Česi, a to je da su bili úžasný (što na češkom znači fenomenalni). 

Na samom kraju želimo zahvaliti našoj Općini Veliko Trgovišće, načelniku Robertu Grebličkom, županu Željku Kolaru te KZŽ koji su sufinancirali prijevoz i promotivne majice koje smo nosili na nastupima. Zahvaljujem i članovima orkestra na suradnji i odgovornosti! 

Author: PO Mrzlo Polje

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.