“AGARE CONFERENCE – FROM NEW EUROPEAN STRATEGY TO EUROPEAN RURAL CITIZENSHIP”

“AGARE CONFERENCE – FROM NEW EUROPEAN STRATEGY TO EUROPEAN RURAL CITIZENSHIP”

7 i 8. srpnja 2022. održana je završna konferencija Agare projekta održana u Aprilii, Rim, Italija. 

Cilj projekta Agare je promicanje društvenih obveza kroz aktivnosti koje uključuju građane i dionike koji promiču društveno-ekonomski razvoj i promiču Bijelu knjigu o budućnosti Europe. Pružanje prilike ruralnim stanovnicima da budu ključni pokretači u svim aspektima sveobuhvatnog “zelenog sporazuma” EU-a, kružnog gospodarstva i usluga ekosustava kako bi ruralna područja i zajednice mogle dati vrjedniji doprinos.

Na konferenciji su sudjelovali partneri projekta iz Bugarske, Španjolske, Italije, Njemačke i Hrvatske, a LAG Zagorje-Sutla predstavljali su Marko Brozović, Kristina Marušić Piškor, Karlo Pasariček i Marija Gebert.

Prvi dan moderator Francesco Marchionni proveo nas je kroz cijeli projekt i predstavio aktivnosti koje su bile provedene u partnerskim državama, te smo grupnim radom u dvije sesije provodili rasprave na zadane teme o ruralnim područjima. Francesco je također predstavio i nove projekte koji su nastali u raznim državama EU, a potaknute su radom Agare projekta. Navečer smo posjetili centar Aprilije u kojem se održavao lokalni ulični festival te se upoznali sa poviješću grada.

Drugi dan je u centru Rima, u prostoru ureda predstavništva Europskog Parlamenta u Italiji održana konferencija na kojoj su govornici detaljnije razjašnjavali sudjelovanje u projektu i važnosti ulaganja u ruralna područja. Završnu riječ gradonačelnika Aprilije, Antonia Terre, čuli smo u vijećnici grada i time zaključili konferenciju. Nakon večere, ponovno u centru Aprilije, posjetili smo „Aprilia Original Music“ festival koji predstavlja urbani izlog kako bi mladi glazbenici izrazili svoju kreativnost na glazbenom polju, prostor posvećen mladima i za mlade, mladih lokalnih bendova koji se natječu za najbolji demo bend. Finale će se održati 28.07. u samom centru grada.

Partneri Agare projekta: EuLabTEC (Italija), Federación Asturiana de Concejos (Španjolska), European Affairs Fund of Autonomous Province of Vojvodina (Srbija), HochVier – Gesellschaft für politische und interkulturelle Bildung e. V. (Njemačka), Muraba ETT (Mađarska), LAG Zagorje-Sutla (Hrvatska), Sarajevo Economic Region Development Agency – SERDA (BiH), Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor (Slovenija), INSTITUTE PERSPECTIVE (Bugarska).

Napisala: Marija Gebert

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.