SAVJETI ZA DIZAJN

SAVJETI ZA DIZAJN

Skupi programi za dizajn često su nedostupni široj publici. Oni koji se ipak odluče kupiti neki program kako bi ga koristili za nešto što bi bez problema mogli odraditi i u nekom online software-u ni sami često ne pronalaze alternativni program. Kako ne biste bili jedni od većine nastavite čitati i upoznajte se sa besplatnim software-ima koji su jednostavni i lako je izraditi ono što želite.

Dizajn se dijeli na pixel i vektorsku grafiku. Vektorska grafika predstavlja veličine između vektora te uporabom ovakvih grafika izbjegavamo deformaciju nekog oblika, odnosno oblici su određeni matematički izračunatim veličinama te ih zbog toga možemo bezbrižno uvećavati i smanjivati. Suprotno od toga je pixel grafika koja je zadana veličinama pixela, smanjivanje ovakvih grafika ili fotografija je moguća, no svakim povećanjem gubi se kvaliteta te samim time i izgled grafike.

Najbolji primjer software-a za dizajn su Adobe Photoshop (pixelska grafika) i Adobe Illustrator (vektorska grafika). Na internetu postoji mnoštvo programa koji su bazirani na Adobe-ovim programima, a izdvojeni programi su:

Vectr.com – online; besplatan program  (3 stars out of five – it would be added later in designing magazine)

Vectr je online program koji je u potpunosti besplatan i bazira se na obradu vektorske grafike. Ovaj program zadovoljava bazične zadatke koje bi svakome mogle zatrebati. Od kreiranja raznih oblika pomoću pen tool-a ili linija, ubacivanja teksta ili kreiranje jednostavne pozivnice, plakata, čestitke ili post-a za društvene mreže. Postoje i mane samog programa, kao što su nedostatak alata, fontova i mogućnosti no to ne bi trebalo stvarati probleme ako se radi o jednokratnoj upotrebi kao što je npr. izrada logotipa. Stranicu možete podsjetiti ovdje. 

Photopea.com – online; besplatan program (4 stars out of five – it would be added later in designing magazine)

Photopea je kao i Vectr online program, no baziran je na radu sa pixel grafikom. Ako ste upoznati sa Adobe-ovim Photoshop-om onda će vas sučelje Photope-e iznenaditi nevjerojatnom sličnošću. Photopea sadrži gotovo sve alate kao i Photoshop, izgledom jako identičan program. Prilikom unosa i izvoza grafika, Photopea vam daje mogućnost izvoza i importa .psd datoteka. Stranicu možete podsjetiti ovdje. 

U slijedećem broju otkrijte nove programe, trikove i zanimljive multimedijske sadržaje.

Autor: Marija Gebert – voditeljica ZagorMEDIA radionice 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.