DiscoverEU

DiscoverEU

Što je DiscoverEU?

Imaš 18 godina? Privlače te pustolovine? Onda se pripremi na otkrivanje Europe! Pridruži se inicijativi Europske unije DiscoverEU koja će omogućiti da oko 15 000 mladih osoba dobije besplatne putne karte za ovo ljeto.

Iskoristi priliku da doživiš slobodu kretanja, bolje upoznaš raznolikost Europe, uživaš u njezinu kulturnom bogatstvu, stekneš nove prijatelje i, naposljetku, bolje upoznaš sebe.

A budući da je 2018. Europska godina kulturne baštine, putovanje će biti još zanimljivije! Diljem Europe održavaju se mnogobrojni događaji kojima se obilježava čudesna raznolikost naše kulturne baštine.

Uglavnom ćeš putovati vlakom. To znači da će te zadiviti beskrajna raznolikost gradova i prekrasnih krajolika koju nudi naš kontinent.

Kako bi doista mogao proputovati kontinent, putna karta vrijedit će i za druga prijevozna sredstva poput autobusa i trajekata. U iznimnim slučajevima i ako nisu dostupna druga prijevozna sredstva, bit će dopušteno i putovanje avionom. Time će se olakšati sudjelovanje mladim osobama koje žive u udaljenim područjima ili na otocima.

Tko se može prijaviti?

Možeš se prijaviti samo ako:

  • imaš 18 godina na dan 1. srpnja 2018. (datum rođenja ti je između 2. srpnja 1999. i 1. srpnja 2000., uključujući te datume),
  • državljanin si ili državljanka jedne od 28 država članica Europske unije,
  • uneseš broj osobne iskaznice ili putovnice u elektronički obrazac za prijavu,
  • na put kreneš iz jedne od 28 država članica EU-a,
  • planiraš krenuti na put između 9. srpnja i 30. rujna 2018.,
  • planiraš putovati od 1 do 30 dana,
  • planiraš putovati u najmanje jednu, a najviše četiri strane države unutar EU-a,
  • želiš postati ambasador inicijative DiscoverEU.

Ako ispunjavaš te kriterije, prijavi se pomoću internetskog sustava za prijavu.

Možeš se prijaviti pojedinačno ili kao dio skupine od najviše pet osoba. Ako si dio skupine, trebate odabrati voditelja. Voditelj skupine popunjava obrazac za prijavu, sudjeluje u kvizu i odgovara na dodatno, odlučujuće pitanje. Pri predaji obrasca za prijavu on će dobiti šifru koju zatim treba dati drugim članovima skupine kako bi se i oni mogli registrirati. Pomoću te šifre preostali se članovi skupine mogu registrirati i unijeti osobne podatke. Svi članovi skupine moraju imati 18 godina.

Najčešća pitanja: https://europa.eu/youth/discovereu/faq_hr

Kad se i kako prijaviti?

Prijave su otvorene od 12. lipnja od 12:00 (CET) do 26. lipnja 2018. do 12:00 (CET). Najprije moraš unijeti osobne podatke i pojedinosti o planiranom putovanju. Zatim te čeka 5 pitanja o ovogodišnjoj Europskoj godini kulturne baštine i inicijativama EU-a za mlade Na kraju ćeš morati odgovoriti i na dodatno, odlučujuće pitanje koje će u slučaju prevelikog broja prijava pomoći Europskoj komisiji da rangira kandidate. Dobitnici moraju krenuti na putovanje između 9. srpnja i 30. rujna 2018.

Europa ti može biti na dlanu. Učini prvi korak.

Preuzeto s: https://europa.eu/youth/discovereu_hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.