Na mladima svijet ostaje!

Na mladima svijet ostaje!

Nema boljeg uvoda u proces strukturiranog dijaloga od stare narodne izreke – „Na mladima svijet ostaje“. Često puta današnja mladež može čuti ovu izreku, no tko je se u ovo vrijeme uistinu i pridržava? Ne mnogi, sa sigurnošću možemo reći. Kao da je dovoljno samo izgovoriti riječi „utjehe“, a problemi će se već nekako sami riješiti. E, pa ne ide to samo tako.

Iako vjerojatno s navedenom izrekom nisu upoznati, možemo reći kako se je Europska unija itekako počela pridržavati. Netko je tamo davne 2009. godine shvatio da mlada populacija ima velike potencijale, visoku razinu motiviranosti i veliku želju za promjenama u društvu, ali, s druge strane, i vrlo male mogućnosti probijanja i podizanja glasa iz mase onih koji odlučuju umjesto njih. To nas dovodi do pitanja – tko bolje zna što mladima treba od njih samih? Imajući to na umu pokrenut je proces strukturiranog dijaloga koji mladima daje priliku da svoja razmišljanja, ideje i prijedloge komuniciraju s donositeljima odluka na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini te na taj način direktno utječu na kreiranje politika za mlade na svim navedenim razinama! Strukturirani dijalog povezuje mlade na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini i omogućuje im da zajedničkim snagama odlučuju o važnim pitanjima za mlade koja direktno utječu na njihov život i položaj u društvu. Možemo reći da su mladi napokon dobili alat kojim će se osigurati da kreirane politike za mlade uistinu odražavaju potrebe mladih i omogućuju donošenje konkretnih rješenja koja su odgovor na trenutne probleme mladih ljudi u njihovoj zajednici, odnosno cijeloj Europi.

Na ovaj će se način doprijeti do velikog broja mladih koji su jedva dočekali priliku da se njihov glas čuje, mladih koji su voljni raditi za dobrobit cijele mlade populacije u Europi, mladih koji žele promjene, a dosad nisu imali prilike to naglas reći ili njihov glas nitko nije slušao. Ovim procesom daje im se ne samo osjećaj već uistinu i moć. Moć koja garantira komunikaciju s donosteljima odluka, moć koja garantira da će njihov glas odjeknuti među njima, odnosno da će ih se saslušati i moć koja će na kraju oblikovati konačnu odluku o budućnosti mladih u čitavoj Europi.

Autor: Renato Vuk

 

Photo by Helena Lopes on Unsplash

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.