Dani Erasmusa 2020. u Hrvatskoj

Dani Erasmusa 2020. u Hrvatskoj

Počinju Dani Erasmusa koji se ove godine diljem svijeta održavaju 15., 16. i 17. listopada. U obilježavanje se do sada uključilo više od 100 organizacija u Hrvatskoj, što je dvostruko više nego prošle godine. Riječ je o bivšim i sadašnjim korisnicima programa Erasmus koji će raznim događajima predstaviti svoje projekte i iskustvo sudjelovanja u programu te sve njegove prednosti i dobrobiti. Ukupno je u svijetu prijavljeno gotovo od 5 000 događaja.

Među organizacijama iz Hrvatske koje su do sada prijavile svoje događaje su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, visokoobrazovne ustanove, nevladine organizacije.. Događaji su raznovrsni –   izložbe, kvizovi, radionice, predavanja i slično, a djelomično su preseljeni u online okruženje zbog pandemije koronavirusa. Naglasak je na aktualnim temama poput učenja na daljinu, ekologije, zdravlja i solidarnosti. Odabir navedenih tema nije preduvjet za sudjelovanje, a mogu se uključiti svi oni koji žele promovirati Erasmus+.

Dječji vrtić Rijeka će u okviru događaja “If no art no inovation” na više lokacija organizirati likovne radionice s djecom u dobi od 3 do 7 godina na kojima će izrađivati prijedlog logotipa za međunarodni projekt u kojem vrtić sudjeluje. Kombinirat će teme iz područja inovacija, STEM-a, zaštite okoliša i recikliranja. Potom će logotip podijeliti s ostalim partnerima u projektu Erasmus+, a isto će napraviti i ostali partneri te će potom biti odabran najbolji.

CARNET – Hrvatska akademska i istraživačka mreža tijekom Dana Erasmusa će na društvenim mrežama promovirati projekt čija je svrha razvoj transverzalnih (mekih) vještina nastavnika radi poboljšanja procesa poučavanja. U okviru događaja Connecting the dots – What are transversal skills? snimit će devet kratkih videoselfieja u kojima će predstaviti konkretne primjere i načine upotrebe transverzalnih vještina.

Klesarska škola iz Pučišća na Braču organizira okrugli stol s učenicima koji su sudjelovali u Erasmus projektima, izložbu fotografija nastalih tijekom sudjelovanja u Erasmusu, kvizove na temu poznavanja Europske unije te druge online i fizičke aktivnosti.

Muzej grada Pregrade promovirat će Erasmus+ projekt u području obrazovanja odraslih “SeniOrS for Heritage” čija je svrha osmisliti programe neformalnog obrazovanja za starije sugrađane koji bi se provodili u knjižnicama i muzejima. Tijekom Dana Erasmusa putem društvenih mreža predstavit će iskustva stečena tijekom mobilnosti u Sloveniji, Belgiji i Grčkoj.

Društvo sportaša veterana i rekreativaca organizira AS-A! partners meeting, online (Zoom) sastanak na kojem će, među ostalim, raspravljati o izazovima s kojima se klubovi i sportaši susreću u vrijeme pandemije te iznijeti primjere uspješno održanih sportskih događaja u okviru propisanih epidemioloških mjera.

Studentska udruga ESN Hrvatska u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) i ove godine u povodu Dana Erasmusa organizira nagradni fotonatječaj #besterasmusmoments. Ovogodišnja je tema „Erasmus+ u izazovnim vremenima“. Budući da je pandemija koronavirusa mnogim studentima osujetila fizičku mobilnost, u obzir dolaze i fotografije koje dočaravaju situacije s virtualnih mobilnosti. Tri najbolje fotografije bit će nagrađene, a za pobjednike smo pripremili vrijedne nagrade!

Događaji se mogu i dalje prijavljivati na službenoj stranici manifestacije. Ondje je također dostupna pretraživa karta prijavljenih događaja.

#ErasmusDays prvi su put održani 2017. godine na inicijativu francuske nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+. Prošle je godine održano više od 3900 događaja u 51 državi, a u Hrvatskoj oko 50 događaja.

 

Preuzeto sa: www.mobilnost.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.