“Red Button” – online prijava seksualnog zlostavljanja nad djecom

“Red Button” – online prijava seksualnog zlostavljanja nad djecom

Red Button (https://redbutton.mup.hr/)  je aplikacija Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a), posebno prilagođena djeci  preko koje se može prijaviti seksualno zlostavljanje djece ili seksualni sadržaj na Internetu. Nastala je kao dio IPA twinning projekta pod nazivom „Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanje pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta“. Puštena je u uporabu 2013. godine, a kako prenosi Udruga Roda  (http://www.roda.hr/udruga/projekti/razmisli-pa-klikni/sto-je-red-button-aplikacija-i-kako-se-koristi.html), do početka 2018. godine  putem nje zaprimljeno preko 2500 prijava.

Prema  MUP-ovim podacima (http://policija.hr/MainPu.aspx?id=170259)  pretpostavlja se da je jedno od petero djece koja koriste Internet primilo prijedlog ili zahtjev seksualne prirode,  da je između 25 i 35 posto djece bilo izloženo seksualnim sadržajima preko Interneta, da su djevojčice pet puta češće žrtve nego dječaci te da su većinom zlostavljači muškarci i to djeci nepoznate osobe. Najčešće zlostavljači pronalaze djecu preko društvenih mreža i medija, na stranicama s on-line igrama te ih dodaju na svoju listu prijatelja, kako bi tada mogli imati pristup njihovim prijateljima, tj. što većem broju djece. Vrlo je bitno educirati djecu da nikome ne daju svoje lozinke, da im online prijatelji budu samo oni koje poznaju u stvarnom životu, da ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu i ono najvažnije da se obrati se za pomoć roditelju ili odrasloj osobi u koju imaju povjerenje čak i kada su učinili nešto za što smatraju da je loše.

Red Button aplikacija omogućuje djeci, koja danas provode sve više i više vremena online, da i na ovaj način potraže pomoć bilo za sebe ili za nekog od svojih prijatelja, te da zaštite i sebe i druge.

Postupak prijave putem aplikacije je vrlo jednostavan. Na samom početku Red Button  aplikacije djeca se upoznaju sa svojim pravima te što je zakonski zabranjeno u Republici Hrvatskoj.  Primjerice, u Republici Hrvatskoj zabranjeno je predlaganje susreta djeci mlađoj od 15 godine putem interneta, elektroničke pošte i mobilnih telefona u svrhu stupanja u spolni odnos također i prikupljanje, davanje drugima i prijenos podataka o osobama mlađima od 15 godine.

Sljedeći korak prijave je odabir vrste nasilja koju prijavljujemo: prijava zlostavljanja ili prijava sadržaja na Internetu. Ukoliko prijavljujemo sadržaja na Internetu potrebno je unijeti  adresu web stranice i korisničko ime počinitelja te potvrditi prijavu.

Kod prijavljivanja zlostavljanja na početku je moguć odabir „da li si ti si žrtva zlostavljanja“ ili je „žrtva je netko drugi“. Ukoliko sama žrtva prijavljuje zlostavljanje potrebno je upisati svoje vlastite podatke, podatke o odrasloj osobi u koju žrtva ima povjerenje, opis događaja te podatke o počinitelju. Kada događaj prijavljuje treća osoba kliknut će prilikom prijave na “žrtva je netko drugi” te će upisati svoja saznanja o zlostavljanju,  svoje podatke u rubriku “Podaci o osobi u koju žrtva ima povjerenja” te unijet podatke o počinitelju. U oba slučaja pritiskom na gumb Nastavi, potrebno je u sljedećem ekranu potvrditi prijavu.

Važno je naglasiti da poruku prijavljenu putem Red Buttona dežurni djelatnici će pročitati isključivo od ponedjeljka do petka, od 8,30 do 15,30 sati. Ukoliko dijete treba pomoć ili intervenciju hitno, valja odmah nazvati policiju pozivom na broj 192 ili dolaskom u najbližu policijsku postaju.

Što je i kako koristiti redbutton.mup.hr?

https://www.youtube.com/watch?v=M2RmZrSDaF4&feature=youtu.be&t=4

Izvor: youtube kanal RODA Roditelji u akciji

Autorica: Ivana Kuzmanić

Fotografija:  Izvor: pixabay.com

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.