Čitanje kao hobi

Čitanje kao hobi

Zašto čitati? Opet ta lektira! Dosadno je i sporo! Samo su neka od pitanja i isprika mladih vezana uz čitanja knjige. Prvi susret s knjigom događa nam se u dječjoj dobi kada nas roditelji polagano upoznaju sa svijetom knjiga. Kad nam čitaju priče za laku noć te nas tako uz mali poticaj uvlače u čarobni svijet mašte. Tada su nam knjige zanimljive, no kako odrastamo dođemo u period obrazovanja u kojem više nemamo mogućnost sami birati knjige, već nam je taj izbor „nametnut“ kroz školsku lektiru. Upravo tada se stvara prvi veliki problem i odboj prema knjigama. Čitatelj raste uz knjigu, stvara svoje afinitete i u trenutku mu se nametne nešto potpuno suprotno od njegovih interesa.

Nažalost mnogi u tom trenutku knjigu shvate kao obavezu te se udaljuju od čitanja, što je ogromna pogreška. Uz čitanje širimo vlastiti vokabular, potičemo kreativnost, maštamo. Mnoge serije i filmove koje gledamo i s nestrpljenjem čekamo nastale su upravo prema knjigama. Upravo to nam otvara mogućnost ponovnog prijateljstva s knjigom.

Prilikom gledanja filma vidimo priču „kroz tuđe oči“, viziju redatelja, a naša mašta je nerijetko drugačija, bolja! Često se i razočaramo u nekom filmu, jer teško je veliku priču pretočiti u 90-120 minuta, a uz knjigu imamo puno više vremena, sami u svojoj glavi stvaramo svijet, doživljavamo ga na potpuno drugačiji način te nakon završene knjige puni smo dojmova i tražimo dalje.

Stoga kao mali poticaj, razmislite koja vam je najdraža serija/film, napišite mali popis i nakon toga sukladno osobnim afinitetima ili prošećite do najbliže knjižnice i posudite fizički knjigu ili jednostavno pronađite i skinite e-knjigu putem nekog od brojnih servisa, uzmite si vremena i dajte priliku čitanju, iznenadit ćete se!

Autor: Dubravko Šopar

Fotografija: Aaron Burden on Unsplash

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.