Motivacija – ključ uspjeha u ostvarenju svog potencijala

Motivacija – ključ uspjeha u ostvarenju svog potencijala

Koliko često želimo promijeniti nešto u životu, pomišljamo kako želimo imati bolje i veće ocjene, bolje vještine, bolje plaćeni posao? Koliko puta smo pomislili kako bismo postigli puno više u određenom području kada bismo se samo uspjeli motivirati?

Oni koji se uspijevaju disciplinirati te ovladati svojim tijelom i umom uspijevaju puno više ostvariti svoj potencijal i određene životne snove pretvoriti u realnost. Što se tiče potencijala, svi mi težimo nekoj viziji koju želimo postići u životu no kako ju doista postići?

No kako bismo znali pristupiti tom problemu, moramo ga prvo upoznati. Dakle, što je uopće motivacija?

Motivacija je stanje ili proces unutar pojedinca koji potiče, održava i usmjerava ponašanje prema određenom cilju. Samim time potrebno je pronaći ciljeve koji nas motiviraju i pred nama se nalazi nekoliko smjernica koje nam pri tome mogu pomoći

  1. Odrediti svoje ciljeve

Nužno je odrediti dugoročne ciljeve kojih se želimo držati. Pronaći one uz koje se možemo dovoljno vezati i koji nas sami po  te ih nakon toga podijeliti na manje i konkretne korake zadatke u kojima trebamo pronaći smisao. Primjerice ako nam je dugoročni cilj završiti određeni stupanj akademskog obrazovanja nužno ih je podijeliti u manje i konkretne ciljeve koji će nas dovesti do ostvarenja tog zadatka kao što je npr. Položiti određeni ispit, pripremiti se za test, učiti ili pak riješiti ponekad i dosadni dio zadataka za posao koji radimo. Nužno je vidjeti i nastojati pronaći smisao i u najsitnijim zadacima koji se pred nama nalaze. Pri definiranju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva nužno je razmisliti o istima, posavjetovati se s nama značajnim drugim osobama ili stručnjacima ako nismo sigurni u kojem smjeru ići i kako iskoristiti potencijal koji imamo. No pri tome, važno je slijediti svoje vizije, a ne vizije drugih ljudi.

  1. Napraviti konkretni plan i raspodjelu zadataka po satima!

Nužno je napraviti popis stvari/zadataka koje nas čekaju i koji su pred nama. Moguće je koristiti kalendar, rokovnik no važno je i planirati vrijeme za odmor. Važno je raspodijeliti zadatke na način da sve ono što smo planirali stavimo i rasporedimo po danima i odredimo vrijeme kada ćemo se istima baviti. Zadatke je potrebno raspodijeliti prema prioritetima i nastojati se držati našeg plana kojeg smo se zacrtali jer upravo mi moramo biti vođe našeg života i imati kormilo nad njim. Ako nismo sigurni kako doći do nekog cilja ili razraditi konkretne zadatke dolaske do cilja uvijek se možemo javiti u nadležne info centre te se informirati o stvarima koje nas zanimaju i o tome koji su naši ciljevi.

  1. Pokrenuti se! Disciplinirati se

Kada smo odredili ciljeve (dugoročne) i konkretne zadatke (kratkoročne) koji će nas dovesti do tog cilja. Često je najteže pokrenuti se i krenuti. Jedna od zanimljivih strategija je koristiti odbrojavanje kao lansiranje rakete. Naime, za lansiranje rakete u svemir potrebno je mnogo energije no kada se lansira ona odlazi u svemir i izvršava svoju misiju. Svatko se od nas barem jednom našao u situaciji kada se pred nama nalazi zadatak koji moramo riješiti sa svrhom ostvarenja nekog dugoročnog cilja ili smo pak imali težak dan koji se nalazi pred nama te bi nam se bilo teško ustati iz kreveta, iz pauze opet pokrenuti. Ponekad se upravo mi trebamo “lansirati” na određeni zadatak te koristiti sličnu metodu odbrojavanja. 5,4,3,2 i 1 i krenemo u zadatak.

  1. Koncentracija na zadatke

Jednom kada smo si razradili zadatke kojima ćemo se baviti, nužno je doista i koncentrirati se i održati svoju motivaciju. Nužno je zadatak povezati s nečim emotivnim do čega nam je stalo npr. dugoročan  cilj povezati s kratkoročnim i u onim najdosadnijim stvarima pronaći smisao. Ukoliko nam prilikom realizacije zadatka odlaze misli na neku drugu stranu, moguće je koristiti tehniku ispisivanja svih briga na papir sa zabilješkom kada ćemo se njima baviti.

  1. Nagradimo se!

Tijekom procesa postizanja svojih ciljeva pa bilo da je riječ o akademskom, poslovnom uspjehu ili zdravijem načinu života nužno je ne zaboraviti nagraditi se. Pronađite nešto u čemu uživate i svakako se nagradite za trud koji ste uložili u postizanje ciljeva. Nastojte se nagraditi za trud, pomake te ne samo uspjehe jer je isto tako nužno imati u vidu da ponekad uspjeh i rezultat ne ovisi samo o nama nego i okolinskim faktorima. Upravo zato nužno je nagraditi se za trud i pridržavanje našeg unaprijed zacrtanog rasporeda, a ne samo postignuće.

  1. Pravilna ishrana

Kako bismo imali snage za sve naše zacrtane ciljeve nužno je paziti i na kvalitetnu i redovitu prehranu koja hrani um i tijelo. Nastojte imati raspored prehrane.

  1. Redovito spavanje i tjelovježba

Nužno je u svakom trenutku imati dovoljno energije te je istu potrebno pridobiti iz redovitog spavanja. Pri tome ne smijemo nikako zaboraviti i vrijeme posvetiti tjelovježbi koja je jedna od osnovnih stvari za održavanje energije. Tjelovježba ne mora biti nužno vezana uz teretanu, redoviti sport nego je nekada i dovoljno šetati, povremeno otići na bazen i plivanje, uživati u prirodi.

  1. Stvoriti pozitivno i motivirajuće okružje, ljudi koji će nas podržati u našim ciljevima i radnim navikama

Ponekad u onome što ustrajemo možemo posustati i zbog ne podržavajuće okoline, zapitajmo se jesmo li okruženi ljudima koji će nas podržati u radnim navikama, disciplini koja će nas dovesti do rezultata i ispunjenja potencijala. Važno je okružiti se ljudima uz koje se dobro osjećamo no isto tako onima koji na nas djeluju motivirajuće, potiču nas u osobnom razvoju i ustrajanju.

Iako nas sve ove smjernice mogu dovesti do veće motiviranosti u onome što želimo, moramo imati u vidu da smo svi mi osobe s različitim individualnim potencijalom, mogućnostima, okolinom, pričama, iskustvima, znanjima i sposobnosti. Upravo to treba imati u vidu i u trenutku kada naiđemo na neki problem ili poteškoću, nezadovoljstvo te se obratiti za podršku i pomoć stručnjacima ili za početak prijateljima, udrugama koje nam mogu dati više informacija i usmjeriti nas. Ono što može biti dobra smjernica za jednu osobu ili našeg prijatelja, možda nama ne odgovara te je nužno naći svoje osobne korake koji će nas usmjeriti, ali isto tako imati u vidu da ne treba ostati na jednom mjestu u životu nego težiti boljem osjećaju, većim postignućima no onima koje smo mi postavili kao naše životne vrijednosti.

Što god odredili kao svoj prioritet, kao svoj cilj i put, potrebno je krenuti sada jer ćeš biti već jedan korak bliže cilju.

Autor: Dubravko Šopar

Fotografija: Miguel Bruna on Unsplash

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.