Tea Sovec: Zašto volontiram?

Tea Sovec: Zašto volontiram?

Tea Sovec dolazi iz Bedekovčine, završila je opću gimnaziju u Zaboku te je ovog ljeta prošla kroz proceduru upisa na fakultet.  U slobodno vrijeme voli čuvati malu sestru, gledati utakmice i volontirati. Do prije godinu dana bavila se mažoret plesom te obaranjem ruke, no s vremenom je sve teže navedene aktivnosti mogla uskladiti sa školskim obavezama.

Melita: Kada si počela volontirati i što te potaknulo na volontiranje?

Tea: Volontirati sam počela prije dvije godine, dakle u trećem razredu srednje škole. Osnovni motiv mi je bila želja da radim nešto korisno za širu zajednicu, stoga sam se priključila volonterskom klubu gimnazije.

Melita: Možeš li u par riječi opisati volonterske akcije u kojima si sudjelovala? Koja vrsta volonterskih akcija ti je najdraža?

Tea: Volontirala sam u više akcija, bilo je tu i kratkoročnih i dugoročnih. Osobno sam se možda više posvetila akcijama s djecom. Prva akcija u kojoj sam sudjelovala bila je akcija “Bez promila” koja je za svrhu imala potaknuti mlade da ne piju dok voze. Akcija se provodila među maturantima srednjih škola KZŽ i meni je ostala u jako lijepom sjećanju jer je to ipak prva akcija, a prva se pamti. U toj akciji sudjelovala sam i naredne godine. Sudjelovala sam i u dvije dugoročne akcije koje su se provodile tijekom cijele školske godine. Prva je bila u školskoj godini 2017./2018. i nju sam odrađivala u sklopu Volonterske udruge “Feniks” iz Oroslavja. U toj akciji bilo je više volontera i naš zadatak bio je pomoći djeci slabijeg socijalnog statusa u svladavanju školskog gradiva. Za mene je to bilo jedno jako lijepo iskustvo pogotovo kada smo radili za neki ispit i onda dođemo na sljedeći susret i djeca budu sretna jer je ispit dobro prošao i zadovoljni su s ocjenom, onda znam da je to što smo radili uistinu imalo smisla. Druga dugoročna volonterska akcija bila je rad s djecom u poludnevnom boravku u Odgojnom domu Bedekovčina gdje smo radili zadaće, učili i družili se s djecom koja su u poludnevnom boravku. Mislim da sam s njima stvorila prijateljski odnos i bilo je prekrasno čuti da su djeca jedva čekala da ponovno dođem i da se družimo. Upravo te dugoročne volonterske akcije u kojima mogu stvoriti neki odnos s ljudima su mi najdraže.

Melita: Koje vještine si stekla tijekom volontiranja i jesu li ti navedene vještine i iskustva pomogla u nekim situacijama? Ako jesu, molim te da mi opišeš te situacije.

Tea: Tijekom volontiranja mislim da sam prvenstveno stekla puno iskustva u radu s djecom i mislim da će mi to puno pomoći u mojem budućem zanimanju jer želim u budućnosti raditi s djecom. Također, mislim da sam tijekom volontiranja usavršila svoje komunikacijske vještine i naučila sam bolje organizirati svoje vrijeme.

Melita: Možeš li opisati svoje najljepše iskustvo koje si stekla volontiranjem?

Tea: U dvije godine volontiranja bilo je jako puno lijepih trenutaka i iskustava. Istaknula bih velik broj novih poznanstava, stvarno sam upoznala jako puno ljudi i stekla sam neke nove prijatelje što je uvijek pozitivna stvar. Jako su lijepa i iskustva s djecom kad iz čistog mira dođu i zagrle te, nešto nacrtaju za tebe ili izrade nešto za uspomenu. U sjećanju mi je ostala i jedna akcija uređenja prostora Mreže udruga Zagor gdje je bilo više volontera i to je bio kao neki mali team building gdje smo zajedno radili na uređenju prostora i usput se bolje upoznavali.

Melita: Što bi poručila mladima kako bi ih potaknula na volontiranje?

Tea: Svaka volonterska akcija za mene je jedno predivno iskustvo i planiram nastaviti baviti se volontiranjem. Volontiranje je zapravo kvalitetno iskorištavanje slobodnog vremena i sigurna sam da je svima koji se u to uključe volontiranje prvenstveno jedan užitak, stoga bih poručila svima da se probaju uključiti u neku akciju jer sam sigurna da neće požaliti i da će im se svidjeti.

 

Autorica: Melita Hršak

Stavovi i mišljenja autora teksta osobni su i ne odražavaju nužno stavovi udruge.

Intervju je proveden u sklopu projekta “Informiraj i kreiraj! 5.0”. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.