„Mladi, alkohol i vožnja“

„Mladi, alkohol i vožnja“

U četvrtak, 12. prosinca 2019. u prostoru Srednje škole Krapina obilježen je mjesec borbe protiv ovisnosti „Mladi, alkohol i vožnja“. Obilježavanje je moderirala Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor, a pozdravnim riječima svim prisutnima obratio se Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije koji je istaknuo važnost edukacije mladih na području prevencije ovisnosti i sigurnosti u prometu uz naglasak da treba upozoravati da je alkohol jedan od četiri čimbenika radi kojih se najviše događaju prometne nesreće.

U uvodnom dijelu dan je kratki osvrt na tijek i razvoj preventivnog programa „Bez promila“ koji je pokrenut je 2013. godine s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i podizanja svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača/ica. Aktivnosti projekta uključuju predavanja na temu u srednjim školama te u autoškolama za mlade vozače/ice. Također, u srednjim školama provode se akcije za učenike/ce koje su usmjerene na rješavanje zadataka i igara s tzv. „pijanim naočalama“ kojima se simulira iskrivljena percepcija vida, odnosno slika kakvu imaju osobe u alkoholiziranom stanju. Godišnje je u aktivnosti programa uključeno gotovo 1000 učenika/ca iz svih 9 srednjih škola iz županije.

Predstavnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Marijan Grmovšek prezentirao je temu „Mladi vozači/ce i promet“. Sudionici su imali priliku čuti koji su to osnovni čimbenici sigurnosti prometa, koje greške rade mladi vozači, koji su najčešći uzroci prometnih nesreća izazvanih od strane mladih vozača, te su predstavljeni podaci o prometu i prekršajima na području naše županije.

Ana Đurkan predstavila je rezultate provedenog anketnog ispitivanja učenika i učenica srednjih škola. Anketno ispitivanje provedeno je s ciljem dobivanja uvida u stavove i navike mladih osoba po pitanju izlazaka, konzumacije alkohola i vožnje u alkoholiziranom stanju. Dobiveni zaključci anketnog ispitivanja pokazuju kako se većina mladih odgovorno ponaša prilikom izlaska i konzumacije alkohola. Isto tako, većina ispitanih koji posjeduju vozačku dozvolu se odgovorno ponaša u prometu, što nam govori kako preventivne mjere imaju učinak, no još uvijek postoji određeni postotak mladih koji nisu dovoljno odgovorni i svjesni posljedica te upravo radi njih je potreban daljnji nastavak preventivnih mjera i preventivnih projekata.

Obilježavanje je organizirano u okviru projekta „Bez promila“ kojeg provode Mreža udruga Zagor, Policijska uprava krapinsko-zagorska, Udruga Regenerator i Krapinsko-zagorska županija, a sufinanciran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.