Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo otkazivanje svih školskih putovanja u Italiju zbog koronavirusa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo otkazivanje svih školskih putovanja u Italiju zbog koronavirusa

“Otkažite sva organizirana putovanja u Italiju u narednih mjesec dana”, poručilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nadležnima u osnovnim i srednjim školama sukladno preporuci Ministarstva zdravstva.

“Skrećemo Vam pažnju na stranice Ministarstva zdravstva na kojima se nalaze informacije o koronavirusu (2019-nCoV) i mjerama prevencije koje Vas molimo da prenesete učenicima”, naveli su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Također, od nadležnih u školama je zatraženo da na e-mail adresu odgojiobrazovanje@mzo.hr pošalju podatke o svim planiranim putovanjima u Italiju do kraja lipnja.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja ističe kako u suradnji s ostalim nadležnim ministarstvima prati situaciju s koronavirusom te će o novim preporukama redovito obavještavati javnost.

Podsjetimo, u kontekstu izbijanja koronavirusa Glavna uprava za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Europske komisije savjetovala je svima koji sudjeluju u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, a trenutačno su na području pogođenom zarazom ili planiraju dolazak ili odlazak s takvih područja, da zatraže pomoć od veleposlanstava, konzulata ili počasnih konzulata svoje države u toj zemlji. Također su preporučili korisnicima da redovito prate informacije i preporuke svojih nacionalnih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije.
U situacijama poput ove s koronavirusom valja istaknuti kako nacionalne agencije za Erasmus+ i Europske snage solidarnosti mogu primijeniti klauzulu „više sile“ na aktivnosti koji se odvijaju u Kini ili drugim pogođenim područjima, kao i dolazne mobilnosti iz tih područja, sukladno obrascu sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava između nacionalnih agencija i korisnika, programskom vodiču i drugim ugovornim dokumentima.

Nacionalne agencije tako mogu otkazati, odgoditi ili premjestiti aktivnosti planirane u takvim regijama na najfleksibilniji način, bez obzira na odredbe iz općeg pravnog okvira koji se primjenjuje na Erasmus + i ESS. S obzirom na iznimne okolnosti, ista se načela mogu također primijeniti na bilo kakvu dolaznu mobilnost iz pogođenih područja. Troškovi nastali zbog tih okolnosti bit će prihvaćeni kao iznimni troškovi, koje treba navesti u izvještajnom obrascu.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije redovito će obavještavati korisnike o novim uputama i preporukama nadležnih institucija o situaciji s koronavirusom.

Zemljopisnu raspodjelu potvrđenih slučajeva po danima i globalno i po zemljama možete naći na stranicama ECDC-a (Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti) koje se svakodnevno ažuriraju na ovoj poveznici:

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

 

Preuzeto sa: www.mobilnost.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.