Ženijalni dani u Domu mladih

Ženijalni dani u Domu mladih

Šesto izdanje programa “Ženijalni dani” održava se u nezavisnim hrvatskim kinima povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena (8. ožujak). Na programu su tri filma različitih žanrova: “Portret djevojke u plamenu”, “Podržite djevojke” i “Mlijeko”.

FMFS vam donosi “Ženijalne dane” u Dom mladih od 5. do 8. ožujka, a ulaz na projekcije je besplatan.

PROGRAM:
ČET 5.3. u 19h (Amfiteatar Doma mladih)
“PORTRET DJEVOJKE U PLAMENU” + razgovor s Mirjanom Kučer iz udruge “Domine” i fotografkinjom Glorijom Lizde.

SUB 7.3. u 19h (Beton kino)
“PODRŽIMO DJEVOJKE”

NED 8.3. u 19h (Beton kino)
“MLIJEKO”

DETALJI O PROGRAMU:
U ČETVRTAK 5.3. u 19h u prostoru Amfiteatra Doma mladih prikazat će se film Portrait of a Lady on a Fire – feministička, LGBT drama redateljice Céline Sciamma čija je radnja smještena na kraj 18. stoljeća.

Portrait of a Lady on Fire prati Marianne (Noémie Merlant), odvažnu slikaricu, koja na sebe preuzima posao izrade vjenčanog portreta dame Héloïse (Adèle Haenel). Kako se Héloïse protivi braku te je uspjela dovesti do ludila već jednog slikara, Marianne mora izigravati daminu sluškinju kako bi mogla promatrati svoga modela danju te potajno slikati njen portret noću. Dvije žene, na kamenitoj obali Bretanje, počinju otkrivati melankoliju i težinu življenja one druge u rijetkim trenutcima dopuštene im slobode. (A. Fatić, Ziher.hr)

Nakon projekcije filma održat će se razgovor s Mirjanom Kučer iz udruge Domine i splitskom fotografkinjom Glorijom Lizde.
Mirjana Kučer predstavit će tekst Vinke / Beatrice Šperac, koja je u Italiji, krajem 19. stoljeća, pisala pod imenom Bruno Sperani. Šperac je bila sufražetkinja, a posebno je zanimljiv njezin tekst o slikaricama “Le pittrici”, u kojem kritički piše o nejednakom odnosu društva prema slikaricama u odnosu na slikare.
Glorija Lizde u siječnju 2020. godine predstavila je svoju samostalnu izložbu “Postajanje”, u organizaciji festivala Organ Vida. Kako Josipa Lulić piše za kulturpunkt.hr; riječ je o “feminističkoj intervenciji u lokalnu suvremenu umjetnost koja beskompromisno istražuje ženska iskustva, prikazuje žene i obraća im se”. S Glorijom ćemo pričati o procesu rada i ideji iza ovog projekta. Razgovor će moderirati Kristina Tešija.

U SUBOTU 7.3. u 19h u Beton kinu program se nastavlja s projekcijom filma “PODRŽITE DJEVOJKE”. Kralj mumblecorea Andrej Bujalski vraća se s novom atrakcijom – komedijom koja o eksploataciji žena govori na rubu političke korektnosti. Lisa je šefica u baru čija je politika zapošljavanje oskudno odjevenih konobarica. Svoj posao uzima ozbiljno te štiti djevojke od neprimjerenog i sirovog ponašanja gostiju. Unatoč Lisinoj predanosti poslu, njezin nekompetentni, rasistički nastrojen šef stalno traži razlog da je otpusti.

U NEDJELJU 8.3. u 19h na Međunarodni dan žena prikazat ćemo islandski film “MLIJEKO”. U svom novom filmu, nagrađivani autor Ovnova Grímur Hákonarson ponovno zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica. Ovaj put, u središtu je priče buntovna sredovječna junakinja zbog koje mnogi ovaj film uspoređuju s Tri plakata izvan grada. Nakon muževe pogibije, Inga saznaje da je njihova mliječna farma u golemim dugovima prema moćnoj kooperaciji koja ilegalnim spletkama drži monopol nad poslovanjem lokalnih farmera.

Preuzeto sa: www.studentski.hr

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.