Tamara Gašpert: Mladi i sport

Tamara Gašpert: Mladi i sport

Tamara Gašpert je sedamnaestogodišnja djevojka iz Desinića koja pohađa Srednju školu Zabok. Slobodno vrijeme voli provoditi sa obitelji i prijateljima, baš kao i većina njezinih vršnjaka. No, ima jedna velika stvar u kojoj se razlikuje, a to je niz uspjeha na europskim i svjetskim natjecanjima te niz priznanja za najbolju sportašicu. Sve to su joj donijeli trud, volja i ljubav prema savate boksu.

Melita: Kada i zašto si se počela baviti savate boksom?

Tamara: Savate boksom sam se počela baviti u 4. razredu osnovne škole. Nikada nisam mislila da ću se baviti uopće bilo kakvim borilačkim sportom, ali eto, i to se dogodilo. Prvo je moj stariji brat krenuo na treninge pa sam nakon nekog vremena i ja, iz znatiželje. Treninzi su mi postajali sve zabavniji, a i društvo mi je bilo odlično. Došlo je i prvo natjecanje na kojem sam osvojila prvo mjesto odnosno pehar za najbolju tehničarku, što me je motiviralo da se i dalje nastavim truditi.

Melita: Koliko često imaš treninge?

Tamara: Treninge imam navečer, tri puta tjedno ponedjeljkom, srijedom i petkom, no kada imam treninge s reprezentacijom, treninzi se održavaju i vikendom te su malo intenzivniji.

Melita: Na koji način aktivno bavljenje sportom utječe na tvoje slobodno vrijeme? Što je ključno kod usklađivanja svih tvojih obaveza?

Tamara: Aktivno bavljenje sportom utječe na moje slobodno vrijeme na način da ga baš i nemam, osim vikendom. Dio tog slobodnog vremena također iskoristim za školu, kako bi si olakšala obaveze koje imam kroz tjedan. Kod usklađivanja obaveza je ključna organizacija pa si raspodijelim vrijeme koje mi je potrebno da obavim pojedinu obavezu. Sad uspijevam sve uskladiti zato što sam pronašla neku svoju rutinu koja mi odgovara. No, u početku mi je bilo teško kada sam tek krenula u srednju školu, budući da sam jedan tjedan ujutro, a jedan tjedan popodne.

Melita: Koji su tvoji najveći uspjesi?

Tamara: Moji najveći uspjesi su nastupi za reprezentaciju na europskim i svjetskim prvenstvima. Do sad sam dva puta bila treća na svjetskim prvenstvima i jednom na europskom. Prvi put sam nastupila na svjetskom prvenstvu 2017. u Varaždinskim toplicama , 2018. na europskom prvenstvu u Lovervalu u Belgiji  i opet 2019., na svjetskom prvenstvu u Budimpešti u Mađarskoj. Naravno da težim biti što bolja te dam sve od sebe. Također sam dugi niz godina prvakinja države u assautu. Zadnje natjecanje na kojem sam bila je bilo prošle godine u 11. mjesecu u Italiji,  SAVATE ITALIA OPEN gdje sam osvojila prvo mjesto, također još jedno lijepo iskustvo i druženje. 2017. proglašena sam drugom Sportašicom od 14-18 godina grada Zaboka i trećom najboljom sportašicom u županiji. 2018. dobila sam priznanje za promociju grada Zaboka te sam proglašena trećom najboljom sportašicom županije i proglašena sam najboljom juniorkom 2018. od strane HRVATSKOG SAVATE SAVEZA. Također sam dobila zahvalnicu od općine Desinić zahvalnicu za ostvarene dosadašnje rezultate i promicanje općine Desinić. 2019. proglašena sam prvom najboljom sportašicom od 14-18 godina grada Zaboka i drugom najboljom sportašicom županije.

Melita: Koje natjecanje bi izdvojila da ti je ostalo posebno u sjećanju?

Tamara: Natjecanje koje bih izdvojila da mi je ostalo posebno u sjećanju je prvo svjetsko prvenstvo na kojem sam sudjelovala. Izdvojila bih ga zato što je to bilo jedno lijepo iskustvo i nikada ni zbog čega nisam bila toliko uzbuđena jer sam tek onda na neki način shvatila „aha, pa to meni dobro ide“…sav trud i odricanja su se konačno isplatila. Što se tiče prijateljstva najviše sam si naravno ostala u dobrim odnosima sa svojim kolegama iz reprezentacije te sam upoznala neke natjecatelja iz drugih država.

 Melita: Tko ti najviše pomaže i tko te sve podržava?

Tamara: Najviše mi pomažu i podržavaju moja obitelj, treneri te, naravno, prijatelji. Uvijek su tu da me motiviraju i guraju naprijed pa čak i kada je to ponekad potrebno, utješe.

Melita: Koji su tvoji ciljevi u budućnosti?

Tamara: Moj cilj u budućnosti je biti što bolja, stalno napredovati te naravno osvojiti svjetsko i europsko zlato. Najveći cilj mi je onaj o kojim sigurno većina sportaša sanja a to je sudjelovanje na Olimpijskim igrama. Velika je čast i ponos predstavljati i boriti se pod svojom zastavom, neopisiv osjećaj.

Melita: Koja je tvoja poruka drugima?

Tamara: Moja poruka mladima je ako se žele i imaju mogućnosti baviti ne samo sportom nego već i nekom drugom aktivnošću koja ih ispunjava neka se bave. Jednog dana će biti ponosni na sve što su ostvarili. Meni je bavljenje sportom pomoglo u tome da se na neki način osamostalim i naučim snalaziti u raznim situacijama. Dobre strane sporta su u tome što si stalno u pokretu, uvijek ima mjesta za napredak te upoznaješ nove ljude te također naučiš organizirati svoje vrijeme. Pogotovo u individualnim sportovima moraš imati povjerenja u samog sebe jer ovisiš sam o sebi. Kada sam u ringu, tamo smo samo moja protivnica i ja, dok u timskom sportu članovi tima ovise jedni o drugima te se teže nadopunjavanju. I na kraju bih se željela zahvaliti svima koji me podržavaju, a najviše svojim bližnjima i trenerima Đini Sinkoviću i Sergeju Grahovcu na koje uvijek mogu računati.

 

Intervju pripremila: Melita Hršak

Inetrvju je napravljen u sklopu projekta “Informiraj i kreiraj! 6.0” kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.