INTERVJU S MLADIM POLJOPRIVREDNIKOM: IGOR HARAPIN

INTERVJU S MLADIM POLJOPRIVREDNIKOM: IGOR HARAPIN

Igor Harapin (30 godina), dolazi iz Klanjca, grada u Krapinsko-zagorskoj županiji. Njegova obitelj i on se bave uzgojem Haskapa, sibirske borovnice.

Leon: Kada i zašto si se počeo baviti poljoprivredom i kako si se odlučio na vlastiti OPG?

Igor: Poljoprivredom sam se počeo baviti još od malih nogu, a OPG sam otvorio 2018. godine. Nakon razgovora s obitelji i malo čitanja o proizvodnji voća, htio sam nešto čega baš i nema na našem tržištu, te sam se odlučio za sadnju sibirskih borovnica (Haskapa). Obradivu zemlju sam imao, te sam krenuo u nabavu i sadnju prvih 700 komada Haskapa, a 2021. godine smo posadili još 500 novih sadnica, te sada ukupno brojimo 1200 komada. U startu smo odlučili da naši proizvodi budu ekološki i 100% prirodni.

Leon: Kako izgleda tvoj radni dan?

Igor: Zaposlen sam, te uz posao stižem napraviti sve što se tiče OPG-a, naravno, uz veliku pomoć moje obitelji. Uz dobru organizaciju, uvijek ima vremena kako za poslovne obveze, tako i za privatni život.

Leon: Koliko zemlje obrađuješ i dali dobivaš poticaj od države? Da li si iskoristio neku mjeru prilikom pokretanja vlastitog posla?

Igor: Obrađujem 1,47 hektara zemlje, od čega samog Haskapa 0,56 hektara. Dobivamo poticaj od države, a uvelike nam je pomogla Krapinsko-zagorska županija i LAG Zagorje-Sutla. Pomoću njih kupili smo prešu, pasterizator i mlin za lakšu preradu našeg Haskapa, te traktor i malčer. Trenutno nemamo niti jednu zaposlenu osobu u OPG-u.

Leon: Da li se u Hrvatskoj isplati baviti poljoprivredom?

Igor: Zadnjih godina nam se povećala proizvodnja. Za sada nismo osjetili neku konkurentnost, sve naše proizvode uspijemo prodati na kućnom pragu. Imamo sve više i više ljudi koju prepoznaju naš rad, cijene ga, te su vrlo zainteresirani za naše proizvode.

Leon: Kakvi su ti planovi za budućnost?

Igor: Imamo velikih i puno planova za budućnost. Želimo proširiti naš asortiman proizvoda, proizvodnjom i stavljanjem na tržište džem, sok, sirup i vino. Nadam se da ćemo uspjeti u realizaciji tih planova.

Leon: Koju poruku bi poslao mladima koji se žele baviti poljoprivredom?

Igor: Preporuka za mlade je ako imate obradivu zemlju, krenite nešto stvarati jer su nam stigla teška vremena, te treba proizvoditi sve više i više domaćih proizvoda, vjerovati i truditi se da će biti bolje. Ne mogu za sad reći da se može živjeti od poljoprivrede, ali u našem slučaju dodatna zarada nije na odmet. Treba ići korak po korak, biti strpljiv, te uz dobru volju i rad, mislim da bi svatko trebao uspjeti.

Možete nas pronaći na Facebook stranici:

Haskap by OPG Harapin

i na Instagram profilu: haskap_by_opg_harapin

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.