Intervju: Lucija Strugar – Volontiranje i mladi

Intervju: Lucija Strugar – Volontiranje i mladi

Volontiranjem se, u smislu Zakona o volonterstvu, smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit. Osim za koristi za društvo u cjelini, volontiranje ima i cijeli niz pozitivnih učinaka na samog pojedinca. Što volontiranje predstavlja mladima i kakvu ulogu igra u njihovim životima pročitajte u zanimljivom intervju koji je provela naša volonterka novinarka Melita Hršak. Intervju je proveden s Lucijom Strugar kojoj je dodijeljeno priznanje za “Volonterku godine” za 2016.godinu, priznanje koje dodjeljuje Krapinsko-zagorska županija.

U intervju možete pročitati što je Luciju potaknulo da počne volontirati, koja su njezina iskustva te što poručuje mladima.

Melita: Možeš li nam za početak reći nešto ukratko o sebi (od kud dolaziš, koju školu pohađaš, koji su ti hobiji)?

Lucija: Zovem se Lucija Strugar, učenica sam 4. razreda medijskih tehničara u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Dolazim iz malenog mjesta po imenu Krušljevo Selo. Bavim se filmom, fotografijom i općenito umjetnošću. U slobodno vrijeme igram badminton i plivam. Obožavam putovati i družiti se s obitelji te pokušavam što više ispuniti svoje slobodno vrijeme. Osim toga, volim raditi s djecom i volontirati.

Lucija: Gdje i kada si se prvi put susrela s volontiranjem, odnosno što je tebe potaknulo da kreneš volontirati?

Prvi put sam se susrela s volontiranjem u prvom razredu srednje kada nas je profesorica pitala tko bi se želio pridružiti volonterima te sam se prijavila zajedno sa svojim prijateljima. Želja za volonterstvom se pojavila još u osnovnoj školi kada sam bila u grupi Crvenog križa i hodala na natjecanja, ali nikada nisam znala kako i gdje se prijaviti, pa mi se u srednjoj pokazala idealna prilika. Prvo sam volontirala u igraonici Kutić slikovnica, a nakon toga sam počela i dolaziti na “Čitaj mi” u gradskoj knjižnici u Zaboku. Kako sam sve duže volontirala to sam se i u više akcija priključivala koje je organizirao DND Zabok. Ne znam koja mi je najveća i glavna motivacija za volontiranjem, jednostavno to volim. Osjećam se ispunjeno nakon volontiranja i nakon spoznaje da sam korisno iskoristila slobodno vrijeme te nekome pomogla.

Melita: Da li ti je bitna vrsta akcija u kojim volontiraš? Molim te da objasniš.

Lucija: Nije mi bitna akcija u kojoj volontiram, ali do sada sam većinom radila s djecom zato što sam volotirala za DND Zabok. Mislim da nije stvar u kakvoj akciji volontiraš, nego je stvar u tome da si na bilo koji način doprinjeo zajednici te pomogao na najbolji mogući način.

Melita: Koja iskustva, znanja i vještine si stekla volontiranjem? Da li je bilo i negativnih iskustava?

Lucija: Kroz volontiranje sam upoznala jako drage ljude i stekla nove prijatelje, postala sam otvorenija osoba i komunikativnija. Naučila sam raditi s različitim tipovima ljudi, razvijala svoju kreativnost i snalažljivost jer često puta se dogodilo da sam morala improvizirati u trenutku zbog iznenadnih promjena ili nečega. Osim toga učila sam kako raditi u timu. Volotiranjem na Kiki festivalu sam usavršavala svoje poznavanje filma i proučavala nove tehnike snimanja iz različitih dijelova svijeta.

Melita: Da li su ti postignuta iskustva pomogla u nekom periodu života?

Lucija: Postignuta iskustva mi svakodnevno pomažu, kada sam na snimanju nije mi problem raditi, pomagati, naučena sam raditi u timu te samo usavršila sposobnost organizacije. S lakoćom komuniciram s ljudima kada sam na festivalima ili bilo gdje drugdje.

Melita: Smatraš li da se dovoljno tvojih vršnjaka uključuje u volonterske akcije?

Lucija: Mislim da ih je dosta uključeno, ali volontera nikad neće biti dovoljno, tako da uvijek ih se može više uključiti. Mislim da je problem s mladima što ne shvaćaju volontestvo ozbiljno ili jednostavno nisu dovoljno informirani o svim postojećim akcijama, a nekima se jednostavno neda.

Melita: Što za tebe znači nagrada “Naj volonterka godine”?

Lucija: Jako teško pitanje. Nagrada “Naj volonterka godine” je nešto posebno za mene i to vam ne mogu opisati. Svaki put kada je vidim na svome zidu se razveselim. Drago mi je da su ljudi osjetili moju ljubav prema volonterstvu i izabrali me za naj volonterku. Mislim da nitko ne može zaista opisati što za njega znači ta nagrada. To je kao da pitate redatelja što za njega znači Oscar.

Melita: Što želiš poručiti mladima kako bi ih potaknula na volontiranje?

Lucija: Budite primjer zajednici, iskoristite slobodno vrijeme tako da pomognete nekome. Danas se sve vrti oko materijalnog, budite primjer da čovjeku ne treba materijalno da bude sretan jer čovjek je ispunjen tek kada pomogne drugome.

Podijeli članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.